• Link został skopiowany

Miała wystarczyć na 3 dni, a zjadłam od razu. Odstawiłam jajeczną. Teraz robię tylko tę pastę

Proste pasty na kanapki to mój ulubiony sposób na szybkie i sycące śniadania. Dzięki nim mogę nieco urozmaicić posiłek, który zazwyczaj składał się z szynki i sera. Najpopularniejsza jest ta zrobiona z jajek, jednak teraz odeszła w cień. Na jej miejsce stawiam zieloną mieszankę.
Pasta z brokułów
Fot. iStock, frederique wacquier

Brokuł to warzywo, które warto wprowadzić do diety ze względu na liczne właściwości zdrowotne. Jak możemy przeczytać na DOZ.pl, jest bogaty w witaminy A, która poprawia stan skóry, C oraz kwas foliowy. W związku z niską kalorycznością i wysoką zawartością błonnika świetnie nadaje się dla osób na diecie. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym pomaga w walce z wolnymi rodnikami i wspiera układ odpornościowy. Mimo licznych zalet, osoby z chorobami tarczycy powinny spożywać go w umiarkowanych ilościach. Wszystko przez zawartość goitrogenów, które mogą wpływać na funkcjonowanie tego gruczołu. Chcąc wprowadzić go do diety, często zastanawiamy się, co można z niego przygotować. Jednym z lepszych pomysłów, jest pasta kanapkowa.

Zobacz wideo Brokuły najzdrowsze są na surowo!

Pasta z brokułu i fety. Pyszne i zdrowe urozmaicenie kanapek

Smarowidło brokułowe nie wymaga trudno dostępnych produktów. Wręcz przeciwnie, znajdziesz je w każdym sklepie osiedlowym. Taką pastę można podawać na świeżym pieczywie lub jako dodatek do warzyw.

Składniki:

  • 300 g brokułu,
  • 3 jajka,
  • 100 g sera feta,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić pastę z brokułu? Szybki i prosty sposób na zdrową przekąskę

Przygotowanie pasty z brokułu jest bardzo proste i nie wymaga dużo czasu. Wystarczy kilka kroków, aby cieszyć się zdrową i smaczną przekąską. Możesz przechowywać ją w lodówce do 3 dni.

Sposób przygotowania:

  1. Brokuła podziel na różyczki, przemyj i ugotuj na parze lub w osolonej wodzie, aż będzie miękki (około 8-10 minut). Odstaw do ostygnięcia.
  2. Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz i pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce.
  3. W dużej misce rozgnieć brokuła widelcem lub zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj pokrojone jajka, pokruszoną fetę, jogurt naturalny, wyciśnięty ząbek czosnku oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
  4. Dopraw całość solą i pieprz do smaku, pamiętając, że feta jest już dość słona. Wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Podawaj pastę od razu lub schłodzoną. Smacznego!
Więcej o: