Brokuł to warzywo, które warto wprowadzić do diety ze względu na liczne właściwości zdrowotne. Jak możemy przeczytać na DOZ.pl, jest bogaty w witaminy A, która poprawia stan skóry, C oraz kwas foliowy. W związku z niską kalorycznością i wysoką zawartością błonnika świetnie nadaje się dla osób na diecie. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym pomaga w walce z wolnymi rodnikami i wspiera układ odpornościowy. Mimo licznych zalet, osoby z chorobami tarczycy powinny spożywać go w umiarkowanych ilościach. Wszystko przez zawartość goitrogenów, które mogą wpływać na funkcjonowanie tego gruczołu. Chcąc wprowadzić go do diety, często zastanawiamy się, co można z niego przygotować. Jednym z lepszych pomysłów, jest pasta kanapkowa.
Smarowidło brokułowe nie wymaga trudno dostępnych produktów. Wręcz przeciwnie, znajdziesz je w każdym sklepie osiedlowym. Taką pastę można podawać na świeżym pieczywie lub jako dodatek do warzyw.
Składniki:
Przygotowanie pasty z brokułu jest bardzo proste i nie wymaga dużo czasu. Wystarczy kilka kroków, aby cieszyć się zdrową i smaczną przekąską. Możesz przechowywać ją w lodówce do 3 dni.
Sposób przygotowania: