Obieram i wciskam w słoiki. Czosnek w tej wersji jest pyszny, delikatny i pachnie mniej intensywne

Co zrobić z dużą ilością czosnku? Choć pasuje do wielu dań, a jego zdrowotne właściwości są nieocenione, niekiedy trudno włączyć go do diety. Dlatego, zamiast kombinować, postaw na sprawdzony myk i przygotuj pyszną przekąskę o delikatniejszym smaku i zapachu. Wprost idealną do sałatek i nie tylko.

Czosnek, poza ostrym smakiem i mocnym zapachem, słynie ze swoich zdrowotnych właściwości. W medycynie naturalnej jest wykorzystywany do walki z przeziębieniem i innymi dolegliwościami. Po dodaniu cytryny i miodu robi się z niego syrop, który ma w mig postawić chorowitka na nogi. Nie każdy jest jednak w stanie sprostać mu w takiej postaci. Wszystko ze względu na smak i aromat. Przygotuj z niego niecodzienną przekąskę, która później oszczędzi nozdrza oraz oddech. Jaką dokładnie?

Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie

Na jakie choroby jest dobry czosnek? Koniecznie włącz go do diety

Czosnek pochodzi z Azji Środkowej, jednak ze względu na szerokie zastosowanie dziś jest znany i używany na całym świecie. Jak możemy przeczytać na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, w medycynie naturalnej mógł być stosowany już w V wieku p.n.e. Co w nim znajdziemy? Mowa przede wszystkim o flawonoidach, polifenolach, składnikach mineralnych (potas, fosfor, siarka, cynk, magnez), witaminach (C, z grupy B), enzymach i błonniku pokarmowym, choć lista jest jeszcze dłuższa. Zawiera również allicynę, nazywaną potocznie "naturalnym antybiotykiem". Działa bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo i antywirusowo. Ponieważ pobudza wytwarzanie żółci i soków, poprawia trawienie i ułatwia odchudzanie. Ponadto zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru, a duża zawartość antyoksydantów sprawia, że korzystnie wpływa na wygląd skóry, kondycję włosów i paznokci.

Czosnek (zdjęcie ilustracyjne)
Czosnek (zdjęcie ilustracyjne) fot.pexels-cats-coming

Jakie przyprawy do kiszenia czosnku? Przygotuj kilka słoików

To tylko część argumentów za tym, by włączyć go do diety. Jak to zrobić, jeśli nie przepadamy za jego smakiem i zapachem? Odpowiedzią na te rozterki może być kiszony czosnek, który przygotujesz w domu. Czego będziesz potrzebować?

Składniki:

  • 15-20 główek czosnku (ładnych, twardych),
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz ziarnisty,
  • gorczyca,
  • sól, 
  • wrzątek,
  • słoiki, najlepiej małe, do 250 ml,
  • opcjonalnie, dla intensywniejszego smaku: korzeń chrzanu, trochę cebuli.

Ile soli na litr wody do kiszenia czosnku? Na to zwróć uwagę

Przygotowanie kiszonego czosnku nie jest trudne, choć bywa czasochłonne. Zacznij od przygotowania solanki, czyli rozpuść we wrzącej wodzie sól w proporcjach 1 litr na 1 łyżkę (powinny wystarczyć dwa). Co dalej?

  1. Na dnie każdego słoika (czystego i suchego) ułóż po jednym liściu laurowym, 2-3 kulkach ziela oraz 5 pieprzu i łyżeczce gorczycy. Opcjonalnie dodaj kawałek korzenia chrzanu i trochę pokrojonej na plasterki cebuli.
  2. Obierz czosnek, a ząbki ciasno ułóż w słoikach.
  3. Całość zalej wcześniej przygotowaną solanką.
  4. Zakręć słoiki i odłóż na 2-3 tygodnie w chłodne miejsce. Po tym czasie będą gotowe.

Kiszony czosnek jest delikatniejszy w smaku oraz ma bardziej miękką strukturę. Ponadto pachnie znacznie mniej intensywnie, zarówno przed, jak i po zjedzeniu. Nie musisz więc obawiać się o swój oddech. Możesz dodawać go do sałatek, marynat, sosów czy podawać w formie dodatku do przekąsek, np. desek wędlin i serów. Jak często sięgasz po czosnek? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: