Czosnek, poza ostrym smakiem i mocnym zapachem, słynie ze swoich zdrowotnych właściwości. W medycynie naturalnej jest wykorzystywany do walki z przeziębieniem i innymi dolegliwościami. Po dodaniu cytryny i miodu robi się z niego syrop, który ma w mig postawić chorowitka na nogi. Nie każdy jest jednak w stanie sprostać mu w takiej postaci. Wszystko ze względu na smak i aromat. Przygotuj z niego niecodzienną przekąskę, która później oszczędzi nozdrza oraz oddech. Jaką dokładnie?
Czosnek pochodzi z Azji Środkowej, jednak ze względu na szerokie zastosowanie dziś jest znany i używany na całym świecie. Jak możemy przeczytać na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, w medycynie naturalnej mógł być stosowany już w V wieku p.n.e. Co w nim znajdziemy? Mowa przede wszystkim o flawonoidach, polifenolach, składnikach mineralnych (potas, fosfor, siarka, cynk, magnez), witaminach (C, z grupy B), enzymach i błonniku pokarmowym, choć lista jest jeszcze dłuższa. Zawiera również allicynę, nazywaną potocznie "naturalnym antybiotykiem". Działa bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo i antywirusowo. Ponieważ pobudza wytwarzanie żółci i soków, poprawia trawienie i ułatwia odchudzanie. Ponadto zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru, a duża zawartość antyoksydantów sprawia, że korzystnie wpływa na wygląd skóry, kondycję włosów i paznokci.
To tylko część argumentów za tym, by włączyć go do diety. Jak to zrobić, jeśli nie przepadamy za jego smakiem i zapachem? Odpowiedzią na te rozterki może być kiszony czosnek, który przygotujesz w domu. Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
Przygotowanie kiszonego czosnku nie jest trudne, choć bywa czasochłonne. Zacznij od przygotowania solanki, czyli rozpuść we wrzącej wodzie sól w proporcjach 1 litr na 1 łyżkę (powinny wystarczyć dwa). Co dalej?
Kiszony czosnek jest delikatniejszy w smaku oraz ma bardziej miękką strukturę. Ponadto pachnie znacznie mniej intensywnie, zarówno przed, jak i po zjedzeniu. Nie musisz więc obawiać się o swój oddech. Możesz dodawać go do sałatek, marynat, sosów czy podawać w formie dodatku do przekąsek, np. desek wędlin i serów. Jak często sięgasz po czosnek? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.