Zamiast tradycyjnych zrób pączki francuskie. Są puszyste jak obłoczek i... kwadratowe

Beignets to francuskie pączki, które robi się z ciasta drożdżowego lub parzonego. Wyróżniają się kształtem, bo, w przeciwieństwie do naszych, są kwadratowe lub prostokątne. W klasycznej wersji niczym się ich nie nadziewa. Beignets są puszyste jak świeżo kupiona poducha i najlepiej smakują obficie posypane cukrem pudrem.

Co ciekawe, beignets są bardzo popularne w Nowym Orleanie. Wszystko dlatego, że w XVIII wieku przepis na te pączki został przywieziony do Luizjany przez francuskich kolonizatorów. Słodkości można spróbować między innymi w jednej z tamtejszych kawiarni, która słynie z beignets - Cafe du Monde. Pączki są tam podawane baaaaardzo obficie posypane cukrem pudrem, dlatego najlepiej zamówić do nich mocną, czarną kawę (choć kawa z mlekiem też daje radę, sama się o tym przekonałam). Odwiedzenie Cafe du Monde to jedna z atrakcji turystycznych, która jest polecana niemal w każdym przewodniku po Nowym Orleanie, więc jeśli będziesz mieć okazję, by tam pójść, przygotuj się, że może być tłoczno.

Beignets w Cafe du Monde
Beignets w Cafe du Monde NTL Photography / Shutterstock

Nie trzeba jednak jechać aż do USA, żeby spróbować beignets. Możesz pokusić się o zrobienie ich w domu. Tradycyjnie te pączki francuskie robi się bez nadzienia, ale nikt nie każe ci kurczowo trzymać się tradycji. 

Przepis na beignets. Francuskie pączki z Nowego Orleanu

Składniki:

  • 2,5 łyżeczki suchych drożdży,
  • 4 łyżki + 4 łyżeczki cukru,
  • 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 roztrzepane jajko,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 2 szklanki mąki pszennej.
Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na oponki z serkiem mascarpone

Sposób przygotowania:

Do miski przesyp drożdże, dodaj 2 łyżki i 2 łyżeczki cukru i wodę. Wymieszaj i pozostaw na około 10 minut. Dolej mleko, dodaj jajko, sól, kolejne 2 łyżki i 2 łyżeczki cukru, wymieszaj (możesz to zrobić w robocie kuchennym). Dosyp szklankę mąki i, nie przestając mieszać, dolej masło oraz wanilię. Potem dosyp resztę mąki. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się jednolite.

Duże naczynie posmaruj olejem i przełóż do niego ciasto. Przykryj folią lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około dwie godziny. Po upływie tego czasu rozwałkuj cienko ciasto i potnij najpierw na prostokątne paski, a potem na kwadraty. Beignets smaż ze wszystkich stron w głębokim garnku na rozgrzanym oleju w temperaturze nie wyższej niż 175-180 stopni Celsjusza. Powinny zyskać ładny, złocisty kolor. Potem wyłów je łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym. Posyp obficie cukrem pudrem.

Więcej o: