Dodaję 2 łyżki do ciasta na pączki. Niepozorny trik sprawia, że są świeże i miękkie znacznie dłużej

Co zrobić, żeby pączki były dłużej świeże? Zamiast kombinować z przechowywaniem, dodaj do ciasta niepozorny składnik. Sprawi, że wyjdą idealnie wilgotne w środku i spokojnie zdążysz je zjeść, zanim stwardnieją. Będą pyszne nawet kilka dni.

Na tegoroczny tłusty czwartek przyszło nam trochę poczekać, gdyż wypada dopiero 27 lutego. Niemniej wiele osób przygotowuje się na świętowanie znacznie wcześniej. Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, by już teraz przyszykować pyszne, miękkie i pełne nadzienia pączki. Co zrobić, aby zachowały świeżość na dłużej niż jeden dzień? Wystarczy drobna zmiana w przepisie.

Zobacz wideo Leszek Klimas: Jak zjesz 15 pączków, to następnego dnia nagle nie przytyjesz. To tak nie działa

Co zrobić, żeby pączki były dłużej świeże? Dodaj do ciasta

Nawet najlepsze pączki mają to do siebie, że już następnego dnia od upieczenia bądź kupienia nie smakują tak dobrze. Jak temu zaradzić? W przypadku sklepowych kluczowe będzie odpowiednie przechowywanie. Przyda się do tego szczelnie zamykany pojemnik i lodówka. Natomiast jeśli przyrządzasz je samodzielnie, wystarczy prosty myk w postaci nadprogramowego składnika dodanego do ciasta. Mowa o ugotowanych ziemniakach. Zamiast używać całej mąki, wymień część na kilka z nich. Nie tylko przedłużą trwałość wypieku, lecz także sprawią, że będzie bardziej wilgotny w środku. Choć brzmi niebanalnie, naprawdę działa.

PORADA! Dla jeszcze dłuższej trwałości dodaj do ciasta 1-2 łyżki jogurtu naturalnego, a zmniejsz ilość mleka. Dzięki temu pączki nie staną się twarde nawet po trzech dniach.

Jak zrobić pączki na tłusty czwartek i nie tylko?
Jak zrobić pączki na tłusty czwartek i nie tylko? Jak zrobić pączki na tłusty czwartek i nie tylko? Fot. Patryk Ogorzałek / Agencja Wyborcza.pl

Jakie składniki na pączki? Ziemniaki to nie pomyłka

Znając prosty myk na pyszne i świeże pączki, czas zabrać się za ich przygotowanie. Jakich dokładnie składników będziesz potrzebować?

  • 350-400 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki ugotowanych i tłuczonych ziemniaków,
  • 1/2 kostki świeżych drożdży (ok. 50 g),
  • 1/2 kostki masła (ok. 100 g),
  • 4 żółtka,
  • całe jajko,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • szklanka mleka (lub ok. 220 ml + 2-3 łyżki jogurtu naturalnego),
  • litr oleju do smażenia,
  • składniki na nadzienie, np. dżem.

Jak zrobić najlepsze pączki? Przepis krok po kroku

Robienie pączków zacznij od podgrzania mleka, by stało się lekko ciepłe. Następnie dodaj do niego pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 4-5 łyżek mąki oraz ziemniaki i dokładnie wymieszaj. Oprócz tego w osobnym garnuszku roztop masło. Uważaj, by się nie przypaliło.

  1. Do osobnej miski wbij jajko, dodaj żółtka i cukier. Ubij.
  2. Pozostałą mąkę przesiej, dodaj masę jajeczną i wcześniej przygotowany zaczyn. Wymieszaj.
  3. Zacznij wyrabiać ciasto, równocześnie stopniowo dodawaj do niego masło. Gdy skończysz, przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 45-60 minut.
  4. Gdy czas minie przełóż ciasto na stolnicę lub blat, rozwałkuj i z pomocą szklanki zacznij wykrawać krążki.
  5. Na część z nich nałóż po łyżeczce nadzienia, następnie zamknij je drugą częścią, by znalazło się w środku.
  6. Tak przygotowane pączki odstaw na kolejne 30 minut.
  7. Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju. Smaż w nim pączki po 2-3 minuty na każdą stronę. Gotowe układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, który pochłonie nadmiar tłuszczu. Zjedz po ostudzeniu posypane cukrem pudrem lub przełóż do szczelnego pojemnika. Smacznego!

Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: