Na tegoroczny tłusty czwartek przyszło nam trochę poczekać, gdyż wypada dopiero 27 lutego. Niemniej wiele osób przygotowuje się na świętowanie znacznie wcześniej. Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, by już teraz przyszykować pyszne, miękkie i pełne nadzienia pączki. Co zrobić, aby zachowały świeżość na dłużej niż jeden dzień? Wystarczy drobna zmiana w przepisie.
Nawet najlepsze pączki mają to do siebie, że już następnego dnia od upieczenia bądź kupienia nie smakują tak dobrze. Jak temu zaradzić? W przypadku sklepowych kluczowe będzie odpowiednie przechowywanie. Przyda się do tego szczelnie zamykany pojemnik i lodówka. Natomiast jeśli przyrządzasz je samodzielnie, wystarczy prosty myk w postaci nadprogramowego składnika dodanego do ciasta. Mowa o ugotowanych ziemniakach. Zamiast używać całej mąki, wymień część na kilka z nich. Nie tylko przedłużą trwałość wypieku, lecz także sprawią, że będzie bardziej wilgotny w środku. Choć brzmi niebanalnie, naprawdę działa.
PORADA! Dla jeszcze dłuższej trwałości dodaj do ciasta 1-2 łyżki jogurtu naturalnego, a zmniejsz ilość mleka. Dzięki temu pączki nie staną się twarde nawet po trzech dniach.
Znając prosty myk na pyszne i świeże pączki, czas zabrać się za ich przygotowanie. Jakich dokładnie składników będziesz potrzebować?
Robienie pączków zacznij od podgrzania mleka, by stało się lekko ciepłe. Następnie dodaj do niego pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 4-5 łyżek mąki oraz ziemniaki i dokładnie wymieszaj. Oprócz tego w osobnym garnuszku roztop masło. Uważaj, by się nie przypaliło.
Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.