Obłędnie delikatne i puszyste pankejki. Dodatek tego owocu to strzał w dziesiątkę

Ten przepis na placuszki z miejsca skradnie ci serce i sprawi, że nudne kanapki pójdą w odstawkę. Nieco przypominają amerykańskie pankejki, ale są o wiele, wiele lepsze. Skąd bierze się ich niezwykły smak i konsystencja? Chodzi o jeden dodatek i zamianę mleka na maślankę.

Jeśli mówimy o śniadaniach na słodko, najczęściej stawiamy na naleśniki, owsianki z owocami, słodkie bułeczki i oczywiście najróżniejsze placuszki i racuchy. Nic do racuchów nie mamy, przeciwnie, uważamy, że są pyszne, ale z pewnością nie tak pyszne i, co ważne, nie aż tak szybkie w wykonaniu, jak nasze dzisiejsze placuszki bananowe. Przepis nie sprawi problemu nawet młodszym kucharzom, a smak błyskawicznie poprawi humor. Jak je zrobić? Podstawą są oczywiście banany, najlepiej te mocno dojrzałe - są mięciutkie i mają najwięcej naturalnej słodyczy. Nie wolno zapomnieć także o maślance - to nada placuszkom delikatności i kremowości. Po takich placuszkach poczujesz, że świat to jednak cudowne miejsce do życia. 

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na śniadaniową pastę z awokado

Delikatne placuszki bananowe. Idealne na śniadanie i nie tylko

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 dojrzałe banany,
  • 200 ml maślanki,
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie),
  • cukier puder do smaku (pamiętaj, że banany same w sobie są słodkie),
  • 2 jajka,
  • tłuszcz do smażenia.

Pankejki bananowe - sposób wykonania:

  1. Obrane banany przełóż do miski i rozgnieć je na papkę małą praską lub widelcem. Następnie dodaj maślankę i jajka. Wymieszaj.
  2. Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder. Następnie energicznie wymieszaj ciasto łyżką.
  3. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by proszek do pieczenia delikatnie spulchnił ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Polecam masło klarowane.
  4. Kiedy patelnia będzie już gorąca, głęboką łyżką nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Placuszki powinny być lekko rumiane.

Po usmażeniu możesz odłożyć placuszki na ręcznik papierowy, by nieco odsączyć je z tłuszczu. Później tylko oprósz je cukrem pudrem, polej polewą lub syropem i możesz się zajadać. Pamiętaj, że takie pankejki świetnie smakują także na zimno, więc idealnie sprawdzą się jako lunch do pracy lub szkoły. 

Więcej o: