Jeśli mówimy o śniadaniach na słodko, najczęściej stawiamy na naleśniki, owsianki z owocami, słodkie bułeczki i oczywiście najróżniejsze placuszki i racuchy. Nic do racuchów nie mamy, przeciwnie, uważamy, że są pyszne, ale z pewnością nie tak pyszne i, co ważne, nie aż tak szybkie w wykonaniu, jak nasze dzisiejsze placuszki bananowe. Przepis nie sprawi problemu nawet młodszym kucharzom, a smak błyskawicznie poprawi humor. Jak je zrobić? Podstawą są oczywiście banany, najlepiej te mocno dojrzałe - są mięciutkie i mają najwięcej naturalnej słodyczy. Nie wolno zapomnieć także o maślance - to nada placuszkom delikatności i kremowości. Po takich placuszkach poczujesz, że świat to jednak cudowne miejsce do życia.
Składniki:
Po usmażeniu możesz odłożyć placuszki na ręcznik papierowy, by nieco odsączyć je z tłuszczu. Później tylko oprósz je cukrem pudrem, polej polewą lub syropem i możesz się zajadać. Pamiętaj, że takie pankejki świetnie smakują także na zimno, więc idealnie sprawdzą się jako lunch do pracy lub szkoły.