Sałatka Cezar to lekka, ale zarazem pełna smaku droga do kulinarnego nieba. Dziś skupimy się na klasycznym przepisie, bez pomidorów, bez cebuli, papryki, sosu czosnkowego i innych zbędnych dodatków, które tylko tłumią smak soczystego kurczaka i wyrazistego sosu na bazie anchois, żółtek, soku z cytryny, oliwy i sosu Worcestershire. To właśnie kurczak i sos są w Cezarze najważniejsze i żeby osiągnąć sukces, wcale nie potrzebujesz specjalnych umiejętności. Wystarczy patelnia grillowa lub grill elektryczny i porządny blender.
Zobacz wideo Zobacz przepis na sałatkę nicejską ze stekiem z tuńczyka
Po co zmieniać perfekcję? Oryginalna sałatka Cezar
Składniki:
- 1 duży filet z piersi kurczaka,
- 2 główki sałaty rzymskiej,
- 3 kromki dobrej jakości chleba, najlepiej na zakwasie,
- ok. 100 g parmezanu,
- 6 małych filetów anchois,
- 3 żółtka,
- 1 ząbek czosnku,
- łyżka musztardy, najlepiej Dijon,
- łyżeczka sosu Worcestershire,
- ok. 150 ml oliwy lub oleju,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Sałatka Cezar - sposób wykonania:
- Filet z kurczaka oczyść i usuń ewentualne błonki. Następnie lekko natrzyj go solą i pieprzem, i zgrilluj na ruszcie lub grillowej patelni. Kiedy się zgrilluje, odłóż mięso, by odpoczęło.
- W tym czasie przygotuj resztę. Zacznij od grzanek. Chleb porwij w dłoniach lub pokrój na kawałki i połóż na patelnię lekko natłuszczoną oliwą (najlepiej zamoczyć w oliwie kawałek ręcznika papierowego i rozsmarować nim tłuszcz). Połóż na patelni grzanki i smaż je, aż będą złote i chrupiące.
- Zajmij się sosem. Przygotuj ręczny blender, najlepiej z wysokim naczyniem. Fileciki anchois posiekaj, a czosnek zmiel w prasce. Do naczynia wlej żółtka, dodaj musztardę, olej, anchois, czosnek i przyprawy. Dodaj także 2 łyżki parmezanu startego na małych oczkach.
- Na dno naczynia włóż blender i miksuj całość, nie odrywając go od dna. Kiedy sos zacznie robić się gęsty, poruszaj wolno blenderem góra dół, aż składniki się połączą.
- Liście sałaty oderwij i w razie potrzeby opłucz i osusz. Następnie połóż je na półmiskach, dodaj grillowanego kurczaka pokrojonego na kawałki, oprósz resztą parmezanu startego na tarce o grubszych oczkach i polej sosem.
Złote rady Hapsa: Jeśli do sałatek używasz grillowanego kurczaka lub indyka, pamiętaj, żeby mięso zawsze grillować w całości. Jeśli zgrillujesz już pokrojone kawałki, cenne soki wypłyną z mięsa i przez to stanie się suche i pozbawione smaku. Pamiętaj także, żeby po zgrillowaniu zostawić mięso na kilka minut i dopiero później pokroić, by gotujące się w mięsie soku "uspokoiły się" i pozostały zamknięte w środku, dopóki temperatura się nie obniży. Ta zasada dotyczy także grillowanych burgerów i steków.