Sałatkę Cezar podrabia pół świata. Zamiast dodawać ten składnik, skup się na sosie

Sałatkę Cezar zna cały świat i możemy ją znaleźć w menu niemal każdej restauracji. Uwielbiamy ją nie tylko za smak, lecz także za niezwykłą prostotę wykonania. Jednak klasyczny przepis jest chyba najczęściej zmienianą recepturą na świecie. Dodajesz pomidory, cebulę albo (o, zgrozo!) sos czosnkowy? Lepiej nie mów o tym głośno, bo aż wstyd. Chyba że to sałatka a'la Cezar, bo z oryginałem nie będzie miała dużo wspólnego.

Sałatka Cezar to lekka, ale zarazem pełna smaku droga do kulinarnego nieba. Dziś skupimy się na klasycznym przepisie, bez pomidorów, bez cebuli, papryki, sosu czosnkowego i innych zbędnych dodatków, które tylko tłumią smak soczystego kurczaka i wyrazistego sosu na bazie anchois, żółtek, soku z cytryny, oliwy i sosu Worcestershire. To właśnie kurczak i sos są w Cezarze najważniejsze i żeby osiągnąć sukces, wcale nie potrzebujesz specjalnych umiejętności. Wystarczy patelnia grillowa lub grill elektryczny i porządny blender. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na sałatkę nicejską ze stekiem z tuńczyka

Po co zmieniać perfekcję? Oryginalna sałatka Cezar

Składniki:

  • 1 duży filet z piersi kurczaka,
  • 2 główki sałaty rzymskiej,
  • 3 kromki dobrej jakości chleba, najlepiej na zakwasie,
  • ok. 100 g parmezanu,
  • 6 małych filetów anchois,
  • 3 żółtka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • łyżka musztardy, najlepiej Dijon,
  • łyżeczka sosu Worcestershire,
  • ok. 150 ml oliwy lub oleju,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Sałatka Cezar - sposób wykonania:

  1. Filet z kurczaka oczyść i usuń ewentualne błonki. Następnie lekko natrzyj go solą i pieprzem, i zgrilluj na ruszcie lub grillowej patelni. Kiedy się zgrilluje, odłóż mięso, by odpoczęło.
  2. W tym czasie przygotuj resztę. Zacznij od grzanek. Chleb porwij w dłoniach lub pokrój na kawałki i połóż na patelnię lekko natłuszczoną oliwą (najlepiej zamoczyć w oliwie kawałek ręcznika papierowego i rozsmarować nim tłuszcz). Połóż na patelni grzanki i smaż je, aż będą złote i chrupiące.
  3. Zajmij się sosem. Przygotuj ręczny blender, najlepiej z wysokim naczyniem. Fileciki anchois posiekaj, a czosnek zmiel w prasce. Do naczynia wlej żółtka, dodaj musztardę, olej, anchois, czosnek i przyprawy. Dodaj także 2 łyżki parmezanu startego na małych oczkach.
  4. Na dno naczynia włóż blender i miksuj całość, nie odrywając go od dna. Kiedy sos zacznie robić się gęsty, poruszaj wolno blenderem góra dół, aż składniki się połączą.
  5. Liście sałaty oderwij i w razie potrzeby opłucz i osusz. Następnie połóż je na półmiskach, dodaj grillowanego kurczaka pokrojonego na kawałki, oprósz resztą parmezanu startego na tarce o grubszych oczkach i polej sosem.

Złote rady Hapsa: Jeśli do sałatek używasz grillowanego kurczaka lub indyka, pamiętaj, żeby mięso zawsze grillować w całości. Jeśli zgrillujesz  już pokrojone kawałki, cenne soki wypłyną z mięsa i przez to stanie się suche i pozbawione smaku. Pamiętaj także, żeby po zgrillowaniu zostawić mięso na kilka minut i dopiero później pokroić, by gotujące się w mięsie soku "uspokoiły się" i pozostały zamknięte w środku, dopóki temperatura się nie obniży. Ta zasada dotyczy także grillowanych burgerów i steków. 

Więcej o: