Zamiast wyrzucać do kosza, potraktowałam blenderem. Pasztet był tak dobry, że mąż zjadł cały słoik

Co zrobić z resztek mięsa z rosołu? Zamiast wyrzucać do kosza, lepszym rozwiązaniem jest ich ponowne wykorzystanie. Jak to zrobić? Wystarczy połączyć składniki, zmiksować i włożyć do słoików. W taki sposób powstaje smaczne smarowidło.

Pasztet z mięsa rosołowego to nie tylko smaczny, lecz także ekonomiczny sposób na wykorzystanie resztek. Do przygotowania nada się zarówno te drobiowe, wieprzowe, jak i wołowe, które w połączeniu z odpowiednimi składnikami stworzy apetyczny dodatek do kanapek. Pasztet można podać również jako przekąskę na imprezach, smarując nim krakersy i podając z ogórkiem kiszonym. Odkąd zrobiłam go po raz pierwszy, mój mąż regularnie o niego dopytuje. Jeśli również chcesz spróbować, poniżej znajdziesz potrzebne składniki. 

Zobacz wideo Pasztet z jajek

Pasztet z mięsa z rosołu i warzyw. Smakowity dodatek, który zastąpi wędlinę

Mięso odgrywa tu ważną rolę, ale nie można zapomnieć o warzywach i przyprawach. To właśnie one sprawiają, że pasztet staje się jeszcze bardziej aromatyczny i apetyczny. Dla urozmaicenia smaku możesz dodać tymianek, rozmaryn lub oregano.

Składniki:

  • kg mięsa z rosołu,
  • 200 g selera z rosołu,
  • 150 g pietruszki z rosołu,
  • 200 g marchewki z rosołu,
  • 2 małe cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • opcjonalnie tymianek, oregano, rozmaryn.

Pasztet z mięsa z rosołu w słoikach. Wykorzystaj resztki i ciesz się obłędnym smakiem

Przepis ten to świetne rozwiązanie, jeśli chcesz przechowywać smarowidło przez dłuższy czas. W taki sposób możesz cieszyć się jego smakiem przez wiele dni, a także podzielić się nim z rodziną i przyjaciółmi. 

Sposób przygotowania:

  1. Podziel i rozdrobnij mięso z rosołu. Upewnij się, że nie pozostały w nim żadne kości.
  2. Na patelni z rozgrzanym masłem wrzuć obraną i posiekaną cebulę oraz ząbki czosnku. Podsmażaj wszystko przez chwilę, do lekkiego zeszklenia.
  3. Dodaj mięso oraz warzywa: seler, pietruszkę i marchewkę. Smaż wszystko przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Dopraw mięso i warzywa solą oraz pieprzem wedle uznania. Możesz również dodać ulubione przyprawy.
  5. Gotową mieszankę przełóż do kielicha blendera. Dodaj jajka, masło oraz majonez. Całość zmiksuj na jednolitą, gładką masę.
  6. Przygotowane smarowidło przełóż do słoików, wypełniając je do 3/4 wysokości. Upewnij się, że brzegi są czyste.
  7. Zamknij je szczelnie i umieść w dużym garnku. Nalej do niego wodę, tak aby sięgała do 2/3 wysokości naczyń.
  8. Gotuj słoiki na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aby pasztet dobrze się zakonserwował. Po ugotowaniu wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!
Więcej o: