Pasztet z mięsa rosołowego to nie tylko smaczny, lecz także ekonomiczny sposób na wykorzystanie resztek. Do przygotowania nada się zarówno te drobiowe, wieprzowe, jak i wołowe, które w połączeniu z odpowiednimi składnikami stworzy apetyczny dodatek do kanapek. Pasztet można podać również jako przekąskę na imprezach, smarując nim krakersy i podając z ogórkiem kiszonym. Odkąd zrobiłam go po raz pierwszy, mój mąż regularnie o niego dopytuje. Jeśli również chcesz spróbować, poniżej znajdziesz potrzebne składniki.
Zobacz wideo Pasztet z jajek
Pasztet z mięsa z rosołu i warzyw. Smakowity dodatek, który zastąpi wędlinę
Mięso odgrywa tu ważną rolę, ale nie można zapomnieć o warzywach i przyprawach. To właśnie one sprawiają, że pasztet staje się jeszcze bardziej aromatyczny i apetyczny. Dla urozmaicenia smaku możesz dodać tymianek, rozmaryn lub oregano.
Składniki:
- kg mięsa z rosołu,
- 200 g selera z rosołu,
- 150 g pietruszki z rosołu,
- 200 g marchewki z rosołu,
- 2 małe cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka pieprzu,
- opcjonalnie tymianek, oregano, rozmaryn.
Pasztet z mięsa z rosołu w słoikach. Wykorzystaj resztki i ciesz się obłędnym smakiem
Przepis ten to świetne rozwiązanie, jeśli chcesz przechowywać smarowidło przez dłuższy czas. W taki sposób możesz cieszyć się jego smakiem przez wiele dni, a także podzielić się nim z rodziną i przyjaciółmi.
Sposób przygotowania:
- Podziel i rozdrobnij mięso z rosołu. Upewnij się, że nie pozostały w nim żadne kości.
- Na patelni z rozgrzanym masłem wrzuć obraną i posiekaną cebulę oraz ząbki czosnku. Podsmażaj wszystko przez chwilę, do lekkiego zeszklenia.
- Dodaj mięso oraz warzywa: seler, pietruszkę i marchewkę. Smaż wszystko przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dopraw mięso i warzywa solą oraz pieprzem wedle uznania. Możesz również dodać ulubione przyprawy.
- Gotową mieszankę przełóż do kielicha blendera. Dodaj jajka, masło oraz majonez. Całość zmiksuj na jednolitą, gładką masę.
- Przygotowane smarowidło przełóż do słoików, wypełniając je do 3/4 wysokości. Upewnij się, że brzegi są czyste.
- Zamknij je szczelnie i umieść w dużym garnku. Nalej do niego wodę, tak aby sięgała do 2/3 wysokości naczyń.
- Gotuj słoiki na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aby pasztet dobrze się zakonserwował. Po ugotowaniu wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!