Jak zrobić idealne ziemniaki do obiadu? Ziemniaki to tradycyjny dodatek do drugiego dania, którego tajną siłą jest uniwersalność. Można je serwować na wiele różnych sposobów, dlatego nie nudzą się tak szybko i zawsze smakują trochę inaczej. Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na ziemniaki do obiadu w kilku odsłonach.
7
iStock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jak zrobić idealne ziemniaki do obiadu? Puree ziemniaczane to klasyka, a ziemniaki Hasselback wyglądają obłędnie i sprawdzą się na odświętny obiad. Wypróbuj wszystkie możliwości i wybierz swój ulubiony smak.
REKLAMA
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka
Ziemniaki do obiadu - tradycyjne ziemniaki z wody
Tradycyjne ziemniaki do obiadu to ziemniaki z wody. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy je obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie przecedzić i rozłożyć na talerzach. Nic prostszego. Smak gotowanych ziemniaków jest również ''prosty'', jednak można go urozmaicać na różne sposoby. Przykłady poniżej:
ziemniaki można polać odrobiną rozpuszczonego masła i udekorować posiekanym koperkiem
ziemniaki można okrasić podsmażoną na złoto cebulką
ugotowane ziemniaki do obiadu świetnie smakują z sosem pieczarkowym
Młode ziemniaki można gotować w mundurkachAlexander62 /Shutterstock
W okresie letnim warto gotować ziemniaki w mundurkach - ich smak jest jedyny w swoim rodzaju. Podane ze zsiadłym mlekiem przywołują najsmaczniejsze wspomnienia z dzieciństwa.
Purée ziemniaczane - klasyczne i w nieco bardziej wyszukanej odsłonie
Kolejny popularny dodatek do dań obiadowych to purée. Ziemniaczane purée przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, a następnie wrzucamy je jeszcze na chwilę do garnka, aby odparować nadmiar wody (purée ziemniaczane będzie wówczas bardziej puszyste). Dodajemy odrobinę masła i śmietanki 30% i dokładnie rozgniatamy ziemniaki tłuczkiem lub blendujemy. Poniżej kilka wariacji na temat purée ziemniaczanego:
jeżeli chcemy, aby nasze purée miało bardziej ostry i wyrazisty smak, możemy dodać odrobinę wasabi (najlepiej stopniowo, aby łatwiej kontrolować ostrość)
intensywny aromat uzyskamy także poprzez dodanie do purée kilku ząbków czosnku. Czosnek należy wcześniej podgrzać na oliwie (w łupinach), a następnie obrać i zmiksować razem z ziemniakami
dodatek serka topionego sprawi, że nasze purée ziemniaczane będzie miało ciekawy smak i aksamitną konsystencję
Danie obiadowe z puree ziemniaczanymFot. 9788/Pixabay
Ziemniaki pieczone w kilku wersjach
Pora na ziemniaki pieczone. Istnieje kilka sposobów przygotowania tego smakowitego dodatku do dań obiadowych. Oto niektóre z nich:
Przepis 1. Klasyczne łódeczki
Sposób przygotowania:
ziemniaki należy obrać i pokroić na ósemki
w misce mieszamy ze sobą olej wraz z ulubionymi przyprawami (sól, pieprz, słodka papryka, rozmaryn itp.)
pokrojone ziemniaki wrzucamy do miski z olejem i przyprawami, a następnie dokładnie obtaczamy je w mieszance (najlepiej nakryć miskę i energicznie nią potrząsać)
ziemniaki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 200 stopniach przez ok. 35-40 minut
Pieczone ziemniakimoerschy / pixabay.com
Przepis 2. Ziemniaki pieczone w mundurkach
Sposób przygotowania:
ziemniaki należy dokładnie umyć (nie obieramy)
nakłuwamy w kilku miejscach za pomocą widelca lub wykałaczki
każdego ziemniaka polewamy odrobiną oleju i posypujemy solą i pieprzem
układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez ok. 40-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków)
Ziemniaki - przepis na pyszne i dekoracyjne ziemniaki Hasselback
Inny sposób na ziemniaki? Przepis, który zostawiliśmy na koniec to smakowite ziemniaki Hasselback, które wyglądają bardzo dekoracyjnie i są prawdziwą ozdobą na talerzu. Poniżej instrukcja przygotowania:
Krok 1. Skompletuj składniki. Będą Ci potrzebne:
10 sztuk ziemniaków
50 g roztopionego masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, suszony tymianek
świeży rozmaryn do dekoracji (opcjonalnie)
Ziemniaki hasselback - megachrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Szwedzki pomysł na obiad (zdjęcie ilustracyjne)VankaD / iStock
Krok 2. Przygotowanie ziemniaków:
ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy)
na każdym ziemniaku robimy poprzeczne nacięcia w odstępie ok. 2-3 mm (należy robić to ostrożnie, aby nie przeciąć ziemniaka do końca)
w miseczce mieszamy ze sobą roztopione masło, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, a następnie mieszanką smarujemy każdego ziemniaka, starając się dokładnie dotrzeć do wszystkich przestrzeni
ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 45-50 minut (ziemniaki powinny być złociste)
po wyjęciu z piekarnika, przekładamy ziemniaki na talerze i dekorujemy świeżym rozmarynem.