Ta zupa wielu osobom przywodzi na myśl smak dzieciństwa. Znana niemal w każdym domu, choć pod różnymi nazwami. Jest smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Koniecznie wypróbuj.
6
Autorstwa Silar - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12144638
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Kartoflanka zwana także zupą ziemniaczaną to prosta w wykonaniu potrawa, która bazuje na kilku łatwo dostępnych składnikach. Jak ją zrobić? Poniżej specjalny przepis mojej sąsiadki.
REKLAMA
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Kartoflanka - zupa prosta i tania
Czym dokładnie jest kartoflanka? Zupa ziemniaczana to pyszne i sycące danie, które kiedyś gościło na stołach bardzo często. Przygotowywana na bazie najlepszych warzyw, jest prawdziwą bombą witaminową i smakową.
Co ważne - do przygotowania kartoflanki nie używamy bulionu mięsnego, co jest bardzo częstą praktyką w dzisiejszej kuchni. Zupa mimo wszystko jest bardzo sycąca, a to głównie za sprawą dużej ilości ziemniaków. Część ziemniaków rozgotowuje się, sprawiając, że zupa staje się bardzo gęsta. Przygotowanie kartoflanki zajmuje nie więcej niż godzinę. Zatem - do dzieła!
Zupa ziemniaczana - lista składników
Zupa ziemniaczana bazuje na dużej ilości warzyw. Do jej przygotowania będą potrzebne następujące składniki:
1,5 kg ziemniaków (najlepiej typ C o dużej zawartości skrobi)
natka pietruszki lub świeży koperek do dekoracji (opcjonalnie)
Zupa ziemniaczanavivooo /Shutterstock
Kartoflanka - przepis krok po kroku
Jak zrobić smakowitą kartoflankę? Przepis krok po kroku przedstawia się następująco:
Krok 1. Warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera kroimy w kostkę. Pora kroimy w plastry. Cebulę kroimy na pół i opiekamy na suchej patelni do momentu, aż będzie czuć charakterystyczny zapach. Rada: ziemniaki najlepiej pokroić w kostkę o różnej wielkości. Dzięki temu część rozgotuje się szybciej i zagęści zupę, a pozostałe zachowają swój kształt
Krok 2. W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, selera, pora i cebulę. Smażymy przez kilka minut
Krok 3. Do garnka wlewamy wodę, a następnie dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy solą i zagotowujemy pod przykryciem
Krok 4. Dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy do momentu, aż ziemniaki zaczną się rozpadać
Krok 5. Do zupy dodajemy zahartowaną śmietanę. Rada: aby śmietana się nie zważyła, należy umieścić ją w szklanym naczyniu, a następnie zalać niewielką ilością wywaru i dokładnie wymieszać
Krok 6. Dodajemy lubczyk i doprawiamy według uznania solą i pieprzem
Krok 7. Przed podaniem dekorujemy posiekanym koperkiem lub natką pietruszki
Jak zrobić kartoflankę? Sposób na zagęszczenie zupy
Wiemy już, jak zrobić kartoflankę według tradycyjnej receptury. W powyższym przepisie do zagęszczenia dania wykorzystywane są po prostu ziemniaki, jednak istnieje jeszcze inny sposób na to, aby zupa była bardziej sycąca.
Zupę można zagęścić tzw. zaklepką. Do przygotowania zaklepki wykorzystuje się mąkę dokładnie wymieszaną z wodą lub śmietaną. Ważne jest, aby woda była zimna - w przeciwnym razie w mieszance utworzą się grudki. Zaklepkę stopniowo dodajemy do zupy, cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.