Łazanki, czyli łatwy obiad z makaronem. Z tanich składników zrobisz wyżerkę, że mucha nie siada

Łazanki, łazanki, ach, łazanki. To danie, o którym możemy powiedzieć wiele. Mówi się, że jest skromne, mówi się także, że jest tanie, łatwe i szybkie, ale nikt nigdy nie powie, że łazanki nie są pyszne. Można je przyrządzić na wiele sposobów, ale dziś postaramy się wam podsunąć pod nos przepis, który i was nasyci i przy okazji przypomni babciną kuchnię.

Bazą do łazanek zawsze jest makaron, najczęściej w kształcie kwadratów, ale przecież to nie jest reguła. Można użyć makaronu świderki, gdzie dodatki sprytnie ukrywają się w skrętach, lub na przykład penne, gdzie smakołyki ukrywają się w środku pysznych rurek. Co by nie mówić o makaronie w łazankach, jest ważny, ale to dodatki nadają potrawie smaku i charakteru. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić łazanki z mięsem mielonym i kapustą. Będą pyszne i sycące. Nie popełnij jednak błędu z kapustą - jeśli ją wypłuczesz, przyjdzie jakaś jurna babcia i zdzieli cię wałkiem. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na tradycyjny kotlet mielony

Łazanki, czyli wyżerka za grosze. Te z mięsem i kapustą są najlepsze

Składniki:

  • 350 g makaronu (kokardek, penne albo świderków),
  • 300 g kiszonej kapusty,
  • 300 g mielonej wieprzowiny (najlepiej łopatki lub karkówki),
  • 2 niewielkie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, kminek,
  • olej lub smalec do smażenia. 

Łazanki z kapustą i mięsem mielonym - sposób wykonania:

  1. Najpierw przygotuj kapustę. Odciśnij ją z nadmiaru soku i przesiekaj drobno na desce, tak by nie ciągnęła się podczas jedzenia. Następnie przełóż ją do garnka i zalej wodą tak, by lekko ją przykrywała. Nie płucz jej wcześniej, żeby zachować smak i więcej wartości odżywczych. Odciśnięty sok zachowaj. Kapustę gotuj do miękkości z dodatkiem kilku listków laurowych, płaskiej łyżeczki kminku oraz soli.
  2. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i dodaj posiekaną cebulkę. Kiedy zacznie się szklić, dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę jeszcze podsmażaj. Następnie dodaj mieloną wieprzowinę i przemieszaj całość szpatułką, by mięso się rozdrobniło. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą wędzonej lub słodkiej papryki.
  3.  W tym czasie ugotuj makaron. Powinien być ugotowany al dente, oczywiście w osolonej wodzie z odrobiną oleju, by się nie skleił. Następnie odcedź, ale nie przelewaj zimną wodą - resztki skrobi świetnie złączą składniki. 
  4. Ugotowaną kapustę odcedź i przełóż do miski. Dodaj mielone mięso oraz makaron i dokładnie całość wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku ulubionymi przyprawami.

Jak jeszcze można zrobić łazanki? Sposobów jest cała masa. Możesz postawić na wersję z kapustą kiszoną i grzybami lub pieczarkami przesmażonymi na maśle. Świetne będą także z podsmażoną kiełbasą lub boczkiem i białym serem oraz ze wszystkim na raz - tani i szybki obiad nie oznacza przepisu pozbawionego smaku. 

Więcej o: