Polacy wydają fortunę, a ja mam za grosze. Jak zrobić mleko owsiane? Wystarczy "wydoić" płatki

Jak zrobić mleko owsiane? Napój własnej produkcji jest banalnie prosty w przygotowaniu. Będzie nie tylko tańszym, lecz przede wszystkim zdrowszym rozwiązaniem. Bez polepszaczy, emulgatorów ani konserwantów.

Napoje roślinne cieszą się coraz większą popularnością, szczególnie wśród osób na diecie eliminacyjnej, stanowiąc świetny zamiennik mleka krowiego. Na rynku dostępnych jest wiele wariantów, od kokosowych, przez sojowe, po migdałowe i ryżowe. My jednak skupimy się na owsianym, który charakteryzuje się słodkim smakiem. Cena napoju może czasami odstraszać, dlatego warto wiedzieć, jak przygotować go samodzielnie w domu.

Zobacz wideo Bułeczki z pieczarkami to jest to, czego potrzebujesz. Najlepsza przekąska

Czy zdrowe jest mleko owsiane? Warto rozważyć wprowadzenie go do swojej diety

Włączenie do codziennego jadłospisu napoju owsianego niesie ze sobą szereg zalet i korzyści zdrowotnych. Natalia Flieger poinformowała o nich na portalu dietetycy.org.pl. 

  • Mleko owsiane jest wegańskie, bez laktozy, glutenu, soi i orzechów, idealne dla osób z alergiami pokarmowymi. Zawiera tylko wodę i owies.
  • Jest dobrym źródłem witamin z grupy B, wspierających funkcjonowanie organizmu, zmniejszających stres oraz poprawiających kondycję skóry, włosów i paznokci.
  • Zawiera beta-glukan, który obniża poziom złego cholesterolu LDL, co wspomaga zdrowie serca.
  • Wzbogacone mleko owsiane dostarcza wapnia i witaminy D, które są niezbędne dla zdrowych kości.

Jak zrobić mleko owsiane? Jest bajecznie proste i super smaczne

Napój owsiany jest słodkawy w smaku i ma wodnistą konsystencję. Możesz dodać je do kawy, do śniadania czy wykorzystać podczas gotowania oraz pieczenia jako zamiennik krowiego mleka. Przepis na jego przygotowanie jest prosty, można przygotować go w domu, a wystarczą zaledwie dwa składniki: płatki owsiane oraz woda.

moczenie płatków owsianych
moczenie płatków owsianych kazmulka / Getty Images/istock.com

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp szklankę płatków owsianych do naczynia i zalej 4 szklankami wody.
  2. Odstaw na około 30 minut, aby płatki zmiękły.
  3. Przelej całość do kielicha blendera.
  4. Blenduj na najwyższych obrotach przez 3-4 minuty lub krócej, jeśli używasz szybkoobrotowego blendera (30-45 sekund).
  5. Przecedź przez czystą bawełnianą koszulkę lub bardzo drobne sitko, aby uzyskać gładką konsystencję.
  6. Przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 3-4 dni.
Więcej o: