Cytrynowiec jest delikatny, puszysty i mimo solidnej warstwy kremu budyniowego, nie jest mulący. Dlatego gdy ciasto pojawia się na stole, nikt nie odmówi sobie drugiego lub trzeciego kawałka. Najtrudniej przygotować krem i jeśli dopiero stawiasz swoje pierwsze cukiernicze kroki, mamy ważną radę - mieszaj i nie odchodź od rondelka. Inaczej zamiast pysznego kremu będzie budyniowa klapa i z cytrynowca zostanie ci tylko smutny biszkopt... Ale biszkopt nie może być smutny, musi być pyszny i my dziś z chęcią zdradzimy przepis na najlepszy cytrynowiec.
Zobacz wideo Zobacz przepis na klasyczny metrowiec
Ciasto cytrynowe - lepsze niż szarlotka
Składniki na biszkopt cytrynowy:
- 200 g masła,
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 150 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- skórka z cytryny starta na tarce o drobnych oczkach.
Składniki na krem budyniowy:
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 budyń waniliowy,
- 130 ml soku z cytryny,
- 125 g masła,
- 50-60 g z cukru.
Składniki na krem śmietanowy:
- 0,5 l śmietanki kremówki (musi być dobrze schłodzona),
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- opcjonalnie 2 opakowania fixu do śmietany, by się nie rozpływała.
Oprócz tego: herbatniki, likier cytrynowy do namoczenia biszkoptu oraz lukier.
Cytrynowiec - przepis na ciasto lepsze od szarlotki
- Zacznij od przygotowania biszkoptu. Możesz zrobić go dzień wcześniej. Do miski włóż miękkie masło, dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy i mikserem utrzyj całość na puch. Cały czas mieszając, dodawaj jajko po jajku. Kiedy masa się już połączy, przesiej do niej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Wymieszaj do połączenia składników.
- Piekarnik nastaw na 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i przelej do niej ciasto. Wyrównaj wierzch i piecz przez 20-25 minut. Kiedy ciasto ostygnie, nasącz je likierem cytrynowym lub ponczem.
- Teraz czas na krem budyniowy - weź trzy głębokie wdechy i do dzieła. Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier puder, dokładnie wymieszaj i zagotuj na wolnym ogniu. W pozostałym mleku rozpuść proszek budyniowy, dodaj sok z cytryny i cienką strużką wlewaj do gotującego się mleka, cały czas mieszając.
- Kiedy masa zacznie robić się gęsta, zdejmij ją z palnika i pozostaw do ostygnięcia. Najlepiej przykryj rondelek folią, by na powierzchni nie utworzyła się "budyniowa skorupka". W misce utrzyj masło na puch i stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj ostudzony budyń. Kiedy masa będzie już gotowa, przełóż ją na nasączony spód.
- Porządnie schłodzoną śmietankę wlej do miski, najlepiej metalowej i również zimnej (śmietanka wówczas szybciej się ubije) i dodaj cukier puder. Ubij całość na sztywno i pod koniec dodaj proszek fix śmietankowy, by bita śmietana nie podchodziła wodą i była bardziej sprężysta. Warstwę bitej śmietany wyłóż na krem budyniowy.
- Wierzch ciasta przykryj warstwą herbatników i polej je cytrynowym lukrem (2 szklanki cukru pudru plus sok wyciśnięty z jednej cytryny).