Mało składników i dużo radości z jedzenia. Oto, co warto ugotować na walentynki [ZDJĘCIA]

Co ugotować na walentynki? Menu przygotowane specjalnie z myślą o święcie zakochanych musi być wyjątkowe, bo i okazja jest niecodzienna. Co zaserwować na kolację walentynkową? Poznaj nasze propozycje na smaczne i proste dania dla dwojga.

Co ugotować w walentynki? Święto zakochanych to doskonała okazja, aby uraczyć swoją drugą połówkę smakowitym daniem. Skorzystaj z naszych pomysłów.  

Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem

Lista potraw na walentynki - smakowite przystawki

Na początek lista potraw na walentynki w formie przystawek. Nasze propozycje są następujące:

Tatar z łososia 

Składniki:

  • 300 g świeżego łososia
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz
Przygotowywanie tatara z łososia
Przygotowywanie tatara z łososia Roxana Stefania /Shutterstock

Sposób przygotowania:

  • łososia kroimy bardzo drobno
  • cebulę i kapary siekamy
  • do miski wrzucamy łososia, cebulę, kapary, oliwę z oliwek, sok z cytrynu, sól i pieprz, a następnie dokładnie mieszamy
  • układamy na talerzu, formując kulisty kształt

Krewetki w czosnku 

Składniki:

  • 500 g krewetek
  • 50 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz
  • świeża natka pietruszki 
Krewetki na oryginalny piątkowy obiad. Jeśli tylko masz ochotę na coś niebanalnego. Zdjęcie ilustracyjne
Krewetki na oryginalny piątkowy obiad. Jeśli tylko masz ochotę na coś niebanalnego. Zdjęcie ilustracyjne iStock

Sposób przygotowania:

  • usuwamy pancerze z krewetek, a następnie myjemy je i osuszamy
  • czosnek przeciskamy przez praskę
  • na patelni rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek
  • dodajemy czosnek i smażymy przez chwilę
  • na patelnię wrzucamy krewetki i smażymy przez trzy minuty na każdą ze stron
  • doprawiamy solą i pieprzem
  • przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki    

Grzanki z pastą z jajek i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 4 kromki chleba
  • 3 ugotowane jajka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1 łyżka majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz 
Pasta jajeczna to kanapkowy hit! Wielki powrót do smaków dzieciństwa. Zdjęcie ilustracyjne
Pasta jajeczna to kanapkowy hit! Wielki powrót do smaków dzieciństwa. Zdjęcie ilustracyjne istock / Serenethos


Sposób przygotowania:

  • jajka, cebulę i pomidory suszone drobno siekamy
  • składniki wrzucamy do miski
  • dodajemy majonez, sól i pieprz, dokładnie mieszamy
  • chleb podpiekamy w tosterze i smarujemy pastą 

Menu na walentynki - risotto z warzywami 

W naszym menu na walentynki nie może zabraknąć także pysznych dań głównych. Nasza propozycja to risotto z warzywami. Do przygotowania dania będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 100 g ryżu (Arborio lub Carnaroli)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 cukinii średniej wielkości
  • 150 g pieczarek
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz
Risotto
Risotto Rodrigo Moreira / Getty Images/iStockphoto

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy
  • Marchewkę ścieramy na tarce, cebulę, cukinię i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w cienkie plastry
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na nim pieczarki. Gdy stracą objętość, dodajemy cukinię, paprykę i marchewkę i dusimy pod przykryciem przez kwadrans
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę, a gdy się zeszkli, wsypujemy porcję ryżu i bulionu. Mieszamy do czasu, aż ryż wchłonie cały bulion. Czynność powtarzamy do momentu, aż zużyjemy cały ryż
  • Dodajemy podduszone wcześniej warzywa i całość smażymy jeszcze przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem
  • Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę masła i parmezan i dokładnie mieszamy

Pomysły na menu walentynkowe - szybki makaron ze szpinakiem i łososiem

Najlepsze pomysły na menu walentynkowe to takie, które są smaczne, ale też szybkie i proste w wykonaniu. Nasza ostatnia propozycja to makaron ze szpinakiem i łososiem, który przygotujesz w dosłownie kilkanaście minut. Będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 200 g wędzonego łososia
  • 150 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz
Makaron ze szpinakiem i rybą
Makaron ze szpinakiem i rybą Jacek Chabraszewski /Shutterstock

Sposób przygotowania: 

  • Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (makaron nie musi być ugotowany na miękko, ponieważ będzie jeszcze podgrzewany na patelni)
  • Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie podsmaż na niej czosnek (w łupinach)
  • Gdy czosnek zacznie wydawać charakterystyczny zapach, zdejmij go z patelni, obierz z łupinek, pokrój i wrzuć z powrotem na patelnię
  • Dodaj szpinak i smaż przez kilka minut do momentu, aż straci swoją objętość
  • Wlej śmietankę i zagotuj
  • Łososia pokrój w paseczki i wrzuć na patelnię
  • Dodaj ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszaj
  • Dopraw solą i pieprzem (łosoś jest słony, dlatego sól warto dodawać do dania stopniowo, może się okazać, że w ogóle nie będzie potrzebna)
  • Makaron przełóż na talerze
  • Przed podaniem skrop sokiem z cytryny 

Zobacz też: 4 składniki i perfekcyjne kluski śląskie są gotowe. Ale ważny jest proces gotowania

Więcej o: