Co ugotować na walentynki? Menu przygotowane specjalnie z myślą o święcie zakochanych musi być wyjątkowe, bo i okazja jest niecodzienna. Co zaserwować na kolację walentynkową? Poznaj nasze propozycje na smaczne i proste dania dla dwojga.
4
iStock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Co ugotować w walentynki? Święto zakochanych to doskonała okazja, aby uraczyć swoją drugą połówkę smakowitym daniem. Skorzystaj z naszych pomysłów.
REKLAMA
Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem
Lista potraw na walentynki - smakowite przystawki
Na początek lista potraw na walentynki w formie przystawek. Nasze propozycje są następujące:
Tatar z łososia
Składniki:
300 g świeżego łososia
1 czerwona cebula
1 łyżka kaparów
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz
Przygotowywanie tatara z łososiaRoxana Stefania /Shutterstock
Sposób przygotowania:
łososia kroimy bardzo drobno
cebulę i kapary siekamy
do miski wrzucamy łososia, cebulę, kapary, oliwę z oliwek, sok z cytrynu, sól i pieprz, a następnie dokładnie mieszamy
układamy na talerzu, formując kulisty kształt
Krewetki w czosnku
Składniki:
500 g krewetek
50 g masła
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz
świeża natka pietruszki
Krewetki na oryginalny piątkowy obiad. Jeśli tylko masz ochotę na coś niebanalnego. Zdjęcie ilustracyjneiStock
Sposób przygotowania:
usuwamy pancerze z krewetek, a następnie myjemy je i osuszamy
czosnek przeciskamy przez praskę
na patelni rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek
dodajemy czosnek i smażymy przez chwilę
na patelnię wrzucamy krewetki i smażymy przez trzy minuty na każdą ze stron
doprawiamy solą i pieprzem
przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki
Grzanki z pastą z jajek i suszonymi pomidorami
Składniki:
4 kromki chleba
3 ugotowane jajka
1/2 czerwonej cebuli
100 g suszonych pomidorów w oleju
1 łyżka majonezu
przyprawy: sól, pieprz
Pasta jajeczna to kanapkowy hit! Wielki powrót do smaków dzieciństwa. Zdjęcie ilustracyjneistock / Serenethos
Sposób przygotowania:
jajka, cebulę i pomidory suszone drobno siekamy
składniki wrzucamy do miski
dodajemy majonez, sól i pieprz, dokładnie mieszamy
chleb podpiekamy w tosterze i smarujemy pastą
Menu na walentynki - risotto z warzywami
W naszym menu na walentynki nie może zabraknąć także pysznych dań głównych. Nasza propozycja to risotto z warzywami. Do przygotowania dania będą Ci potrzebne następujące składniki:
100 g ryżu (Arborio lub Carnaroli)
1 marchewka
1 cebula
1/2 papryki czerwonej
1/2 cukinii średniej wielkości
150 g pieczarek
1 l bulionu warzywnego
2 łyżki tartego parmezanu
2 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz
RisottoRodrigo Moreira / Getty Images/iStockphoto
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy
Marchewkę ścieramy na tarce, cebulę, cukinię i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w cienkie plastry
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na nim pieczarki. Gdy stracą objętość, dodajemy cukinię, paprykę i marchewkę i dusimy pod przykryciem przez kwadrans
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę, a gdy się zeszkli, wsypujemy porcję ryżu i bulionu. Mieszamy do czasu, aż ryż wchłonie cały bulion. Czynność powtarzamy do momentu, aż zużyjemy cały ryż
Dodajemy podduszone wcześniej warzywa i całość smażymy jeszcze przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem
Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę masła i parmezan i dokładnie mieszamy
Pomysły na menu walentynkowe - szybki makaron ze szpinakiem i łososiem
Najlepsze pomysły na menu walentynkowe to takie, które są smaczne, ale też szybkie i proste w wykonaniu. Nasza ostatnia propozycja to makaron ze szpinakiem i łososiem, który przygotujesz w dosłownie kilkanaście minut. Będą Ci potrzebne następujące składniki:
200 g makaronu tagliatelle
200 g wędzonego łososia
150 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
100 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz
Makaron ze szpinakiem i rybąJacek Chabraszewski /Shutterstock
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (makaron nie musi być ugotowany na miękko, ponieważ będzie jeszcze podgrzewany na patelni)
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie podsmaż na niej czosnek (w łupinach)
Gdy czosnek zacznie wydawać charakterystyczny zapach, zdejmij go z patelni, obierz z łupinek, pokrój i wrzuć z powrotem na patelnię
Dodaj szpinak i smaż przez kilka minut do momentu, aż straci swoją objętość
Wlej śmietankę i zagotuj
Łososia pokrój w paseczki i wrzuć na patelnię
Dodaj ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszaj
Dopraw solą i pieprzem (łosoś jest słony, dlatego sól warto dodawać do dania stopniowo, może się okazać, że w ogóle nie będzie potrzebna)