Kurczak to chyba najbardziej uniwersalne mięso i nie dziwi fakt, że właśnie po mięso z kurczaka sięgamy najchętniej, przygotowując posiłki. Kurczak jest względnie tani, łatwo dostępny i naprawdę łatwy w obróbce w przeciwieństwie np. do kaczki lub wołowiny. Dziś mamy dla ciebie przepis na kurczaka po toskańsku i chociaż nazwa potrawy może brzmieć nieco egzotycznie, wśród listy składników znajdziesz rzeczy dostępne w każdym sklepie. Oprócz kurczaka ważne są jeszcze suszone pomidory, szpinak i ser. Ale nie pierwszy lepszy ser, postaw na włoskie pyszności - parmezan lub grana padano.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszny pilaw z kurczakiem
Kurczak po toskańsku - obiad jak z restauracji w 20 minut
Składniki:
- ok. 700 g mięsa z kurczaka (piersi lub udek),
- 200 g szpinaku,
- 8 suszonych pomidorów,
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego lub lekkiego rosołu,
- 3/4 szklanki śmietanki 30 proc.,
- 2 małe ząbki czosnku,
- ok. 100 g startego włoskiego sera,
- oliwa
- sól, pieprz, suszone oregano,
- ok. 200 g ulubionego makaronu,
- opcjonalnie: odrobina mąki do zagęszczenia sosu.
Kurczak po toskańsku - sposób wykonania:
- Mięso z kurczaka pokrój w kostkę. Suszone pomidory także pokrój na mniejsze kawałki, szpinak opłucz, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Kurczaka oprósz solą i pieprzem, i usmaż na porządnie rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Nie mieszaj jednak kurczaka za często, by nie stracił soczystości. Kiedy kurczak się już podsmaży, dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez minutę.
- Na patelnię wlej bulion i śmietankę, dodaj pokrojone suszone pomidory i szpinak. Zmniejsz moc palnika i duś, aż sos się zredukuje. W tym czasie ugotuj makaron. Powinien być ugotowany al dente.
- Do lekko zredukowanego sosu dodaj odcedzony makaron, wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i oregano.
- Pod koniec gotowania dodaj starty ser. Duś jeszcze chwilę i podawaj. Przed podaniem możesz udekorować świeżą bazylią i opcjonalnie dodać jeszcze trochę więcej sera.
W podobny sposób możesz przygotować także inne mięsa, nie tylko kurczaka. Świetnie sprawdzi się indyk lub delikatne polędwiczki wieprzowe, a nawet łosoś. Pamiętaj jednak, by indyka smażyć krótko, ale na bardzo intensywnej mocy palnika - wówczas pozostanie soczysty.