Kurczak po toskańsku, czyli obiad w 20 minut. Zakochasz się w tym kremowym sosie

Kurczak po toskańsku to wymarzony pomysł na obiad, kiedy czas cię goni, a chęć na pyszny posiłek nie daje za wygraną. Tego kurczaka zrobisz w zaledwie dwadzieścia minut, a będzie tak pyszny, że padniesz z zachwytu. Oprócz soczystego mięsa robotę robi sos. Tak kremowy, że wyliżesz talerz do czysta.

Kurczak to chyba najbardziej uniwersalne mięso i nie dziwi fakt, że właśnie po mięso z kurczaka sięgamy najchętniej, przygotowując posiłki. Kurczak jest względnie tani, łatwo dostępny i naprawdę łatwy w obróbce w przeciwieństwie np. do kaczki lub wołowiny. Dziś mamy dla ciebie przepis na kurczaka po toskańsku i chociaż nazwa potrawy może brzmieć nieco egzotycznie, wśród listy składników znajdziesz rzeczy dostępne w każdym sklepie. Oprócz kurczaka ważne są jeszcze suszone pomidory, szpinak i ser. Ale nie pierwszy lepszy ser, postaw na włoskie pyszności - parmezan lub grana padano

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszny pilaw z kurczakiem

Kurczak po toskańsku - obiad jak z restauracji w 20 minut

Składniki:

  • ok. 700 g mięsa z kurczaka (piersi lub udek), 
  • 200 g szpinaku, 
  • 8 suszonych pomidorów, 
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego lub lekkiego rosołu, 
  • 3/4 szklanki śmietanki 30 proc., 
  • 2 małe ząbki czosnku, 
  • ok. 100 g startego włoskiego sera,
  • oliwa
  • sól, pieprz, suszone oregano, 
  • ok. 200 g ulubionego makaronu, 
  • opcjonalnie: odrobina mąki do zagęszczenia sosu. 

Kurczak po toskańsku - sposób wykonania:

  1. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę. Suszone pomidory także pokrój na mniejsze kawałki, szpinak opłucz, a czosnek przeciśnij przez praskę. 
  2. Kurczaka oprósz solą i pieprzem, i usmaż na porządnie rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Nie mieszaj jednak kurczaka za często, by nie stracił soczystości. Kiedy kurczak się już podsmaży, dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez minutę. 
  3. Na patelnię wlej bulion i śmietankę, dodaj pokrojone suszone pomidory i szpinak. Zmniejsz moc palnika i duś, aż sos się zredukuje. W tym czasie ugotuj makaron. Powinien być ugotowany al dente. 
  4. Do lekko zredukowanego sosu dodaj odcedzony makaron, wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i oregano. 
  5. Pod koniec gotowania dodaj starty ser. Duś jeszcze chwilę i podawaj. Przed podaniem możesz udekorować świeżą bazylią i opcjonalnie dodać jeszcze trochę więcej sera. 

W podobny sposób możesz przygotować także inne mięsa, nie tylko kurczaka. Świetnie sprawdzi się indyk lub delikatne polędwiczki wieprzowe, a nawet łosoś. Pamiętaj jednak, by indyka smażyć krótko, ale na bardzo intensywnej mocy palnika - wówczas pozostanie soczysty. 

Więcej o: