Błyskawiczne dania z kurczaka na walentynkową kolację. Ich przygotowanie pójdzie ci jak z płatka

Jak powinna wyglądać najlepsza walentynkowa kolacja? Pomysły na pyszne dania z kurczakiem w roli głównej znajdziesz w naszym artykule. Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów na wyśmienite dania na romantyczną kolację we dwoje. Są szybkie i proste, dlatego ich przygotowanie pójdzie Ci jak z płatka!

Jak powinna wyglądać walentynkowa kolacja? Pomysły i inspiracje są zawsze bardzo pomocne. Dowiedz się zatem, jakie dania z kurczaka warto ugotować na romantyczny wieczór we dwoje.

Zobacz wideo Pilaw z kurczakiem

Kolacja walentynkowa - inspiracje na pyszne dania z nutą egzotyki

Jaka powinna być najlepsza kolacja walentynkowa? Inspiracje na smakowite dania z drobiu pomogą w jej przygotowaniu. Na pierwszy ogień idzie filet z kurczaka w panierce kokosowej podpiekany z plastrem ananasa. Do przygotowania dania będą ci potrzebne następujące składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 plastry ananasa z puszki
  • 2 duże plastry sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Filet myjemy i osuszamy, a następnie delikatnie ubijamy tłuczkiem do mięsa
  • Oprószamy z obu stron solą i pieprzem
  • W jednej misce mieszamy ze sobą bułkę tartą i wiórki kokosowe, do drugiej wsypujemy mąkę, a w trzeciej roztrzepujemy jajko
  • Filet obtaczamy kolejno w mące, jajku i panierce z bułki i wiórków
  • Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor
  • Zdejmujemy z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego
  • Na wierzch każdego fileta układamy plaster ananasa, a następnie przykrywamy plastrem żółtego sera
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do momentu, aż ser się rozpuści
  • Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami i świeżym ogórkiem  

Zdrowa walentynkowa kolacja - sałatka z grillowanym kurczakiem

Kolejna propozycja to zdrowa walentynkowa kolacja w postaci lekkiej sałatki z grillowanym kurczakiem. Do przygotowania sałatki będą ci potrzebne następujące składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • mix ulubionych sałat
  • 1 ogórek
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 100 g oliwek czarnych
  • 100 g sera feta

Składniki na marynatę do kurczaka:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz do smaku

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki marynaty wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy
  • Marynujemy filet i odstawiamy na godzinę
  • Kurczaka grillujemy z obu stron, a następnie studzimy i kroimy w paski
  • W dużej misce mieszamy ze sobą mix sałat, pomidorki koktajlowe, pokrojonego ogórka, pokrojoną paprykę, pokrojoną cebulę, oliwki i pokruszony ser feta
  • Składniki wykładamy na głębokie talerze
  • Dodajemy kawałki kurczaka
  • W misce dokładnie mieszamy ze sobą składniki na dressing
  • Przed podaniem polewamy sałatkę dressingiem 

Oryginalna walentynkowa kolacja - kieszonki drobiowe 

Na koniec oryginalna walentynkowa kolacja - kieszonki drobiowe nadziewane szpinakiem. Do przygotowania dania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 2 pojedyncze filet z kurczaka
  • 100 g szpinaku świeżego
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g startego żółtego sera
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia 

Sposób przygotowania:

  • Filety myjemy i osuszamy, a następnie doprawiamy z obu stron solą i pieprzem
  • Kurczaka delikatnie nacinamy wzdłuż, aby utworzyć kieszonkę na farsz
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, a następnie wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili szpinak
  • Podsmażamy do momentu, aż szpinak straci swoją objętość
  • Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do wystudzenia
  • Filety nadziewamy tartym serem żółtym i szpinakiem i zabezpieczamy wykałaczkami, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz
  • Przygotowujemy trzy miski. W jednej umieszczamy roztrzepane jajko, w drugiej mąkę, a w trzeciej bułkę tartą
  • Filety obtaczamy w mące, jajku i bułce, a następnie smażymy na dobrze rozgrzanym oleju przez 5-8 minut z każdej strony
  • Z usmażonego kurczaka wyciągamy wykałaczki
  • Kieszonki drobiowe serwujemy z ulubionymi dodatkami, np. ryżem i surówką ze świeżych warzyw

Zobacz też: Jak zrobić i z czym podać masło czosnkowe? Kilka przepisów na smakowite masło czosnkowe

Więcej o: