Nie robię już zwykłych kotletów ziemniaczanych. Rozgniatam, faszeruję i smażę. Wychodzą obłędne

Znudziły ci się schabowe i mielone? Jeśli szukasz czegoś bardziej oryginalnego, postaw na ten przepis. Kotlety ziemniaczane z farszem to doskonały pomysł na obiad. Z pewnością posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Zamiast po raz kolejny szykować schabowe, postaw na lekkie danie z ziemniakami w roli głównej. Kotlety ziemniaczane z farszem smakują obłędnie i wystarczy, że raz je zrobisz, a domownicy zapragną powtórki. Nikt im się nie oprze.

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa w kuchni Hapsa. Jej przepis na policzki wołowe olśniewa

Jakie ziemniaki na kotlety? Te odmiany będą strzałem w dziesiątkę

W tym wypadku najlepiej sprawdzą się odmiany mączyste, czyli typu C. Są to między innymi bryza, cekin, jutrzenka, jurata, gracja, tajfun, mazur i finezja. Ten gatunek ma większą zawartość skrobi, dzięki czemu po ugotowaniu ziemniaki są bardziej zwarte. Pamiętaj jednak, że na kotlety kiepsko sprawdzą się młode bulwy, ponieważ zawierają spore ilości wody, a więc nie "skleją" zbyt dobrze masy. 

Kotlety ziemniaczane z farszem. Mięsożercy będą się zajadać. Są lepsze od mielonych

Przyrządzenie kotletów ziemniaczanych wcale nie jest trudne i z pewnością każdy sobie z nimi poradzi. Warto spróbować, bo wychodzą naprawdę pyszne. Czego potrzebujesz?

Składniki: 

  • kilogram ziemniaków,
  • jajko,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • 500 g pieczarek,
  • cebula,
  • pół szklanki mielonych migdałów,
  • cztery łyżki parmezanu,
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa i tymianek,
  • tłuszcz do smażenia.
Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane Fot. Andrei Lavrinov/iStock

Zanim przejdziesz do przyrządzania kotletów, wcześniej ugotuj ziemniaki i odstaw do przestygnięcia. Z gorącej masy lepienie kotletów będzie trudne.

  1. Ostudzone ziemniaki zmiel w maszynce lub roztłucz na purée.
  2. Pieczarki pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu razem z posiekaną cebulą. Kiedy nadmiar wody odparuje, posól całość.
  3. Farsz odstaw, by ostygł i przejdź do przyrządzania masy. Mąkę połącz z ziemniakami i jajkiem. Zagnieć ciasto, a potem podziel na mniejsze części.
  4. Każdą część rozgnieć na płasko, dodaj farsz i zawiń w kulę. 
  5. Panieruj mieszance z parmezanu i mielonych migdałów. 
  6. Smaż na złoto z obu stron. 

Jakie kotlety lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: