Zamiast po raz kolejny szykować schabowe, postaw na lekkie danie z ziemniakami w roli głównej. Kotlety ziemniaczane z farszem smakują obłędnie i wystarczy, że raz je zrobisz, a domownicy zapragną powtórki. Nikt im się nie oprze.
W tym wypadku najlepiej sprawdzą się odmiany mączyste, czyli typu C. Są to między innymi bryza, cekin, jutrzenka, jurata, gracja, tajfun, mazur i finezja. Ten gatunek ma większą zawartość skrobi, dzięki czemu po ugotowaniu ziemniaki są bardziej zwarte. Pamiętaj jednak, że na kotlety kiepsko sprawdzą się młode bulwy, ponieważ zawierają spore ilości wody, a więc nie "skleją" zbyt dobrze masy.
Przyrządzenie kotletów ziemniaczanych wcale nie jest trudne i z pewnością każdy sobie z nimi poradzi. Warto spróbować, bo wychodzą naprawdę pyszne. Czego potrzebujesz?
Składniki:
Zanim przejdziesz do przyrządzania kotletów, wcześniej ugotuj ziemniaki i odstaw do przestygnięcia. Z gorącej masy lepienie kotletów będzie trudne.
Jakie kotlety lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.