Pierogi książęce biją na głowę ruskie. W farszu są ziemniaki i mają przednie towarzystwo

Pierogi książęce w różnych regionach nazywane są nieco inaczej. Słyszy się o pierogach kasztelańskich, szlacheckich lub - jak mówiła pewna starsza pani - zagubnych. To jeden i ten sam przepis na pyszne pierogi z ziemniakami, które powinny być uważane za najlepsze w naszym kraju. Farsz jest przepyszny, ale pewnie zdziwisz się, że ziemniaków wcześniej się nie gotuje.

Pierogi książęce vel szlacheckie, vel kasztelańskie to rodzaj pierogów bardziej znanych na Podlasiu, Lubelszczyźnie i Kresach. Moja babcia dostała przepis od starszej od siebie kuzynki, która mieszkała niedaleko Zamościa. Nazwa tych pierogów jest w pewien sposób przekorna, bo mogłaby świadczyć o ich wykwintności. Prawda jest jednak taka, że to chyba najtańsze pierogi, jakie można sobie wyobrazić. Ich smak jednak nie jest wcale ubogi, a w roli głównej występują ziemniaki. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pierogi drożdżowe

Ziemniaki to podstawa kuchni wspomnianych wcześniej regionów i już lata temu ludzie postanowili włożyć je w pierogi. Jednak w przeciwieństwie do pierogów ruskich, w pierogach książęcych używa się tartych, surowych ziemniaków, podsmażonych z wędzonym podgardlem i cebulką. Można więc rzec, że pierogi książęce to takie pierogi z babką ziemniaczaną. Są naprawdę pyszne i zaskakująco łatwe w wykonaniu. 

Pierogi książęce - klasyka z ziemniakami w roli głównej

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej niskiego typu przemiału,
  • 1 szklanka lekko ostudzonego wrzątku (tylko tak, żeby nie parzyła za bardzo w dłonie),
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli, najlepiej drobnoziarnistej.

Składniki na farsz:

  • 1 kg ziemniaków o większej zawartości skrobi, 
  • 200 g wędzonego surowego podgardla,
  • 2 średnie cebule, 
  • łyżka kwaśnej śmietany, 
  • 1 czubata łyżka mąki. 

Pierogi książęce - sposób wykonana:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta na pierogi. Na stolnicę przesiej mąkę. Gorącą wodę wymieszaj z solą i masłem i dodaj do mąki. Zacznij zagniatać, jednak najpierw mieszaj ciasto łyżką, by się nie oparzyć. Zagnieć ciasto tak, by było gładkie i elastyczne. Następnie uformuj je w kulę, przykryj ściereczką i odłóż, by odpoczęło. 
  2. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach tak jak na placki ziemniaczane. Następnie odciśnij przez gazę lub ściereczkę. Wodę z ziemniaków wlej do miski i odstaw, by na dnie osiadła skrobia. Skrobię dodaj znów do ziemniaków, dołóż śmietanę, sól, pieprz i mąkę. Wymieszaj. 
  3. Podgardle pokrój w kostkę i połóż na suchej patelni. Włącz średnią moc palnika i kiedy zacznie się wytapiać, dołóż posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dołóż masę ziemniaczaną i podsmażaj przez ok. pięć minut. 
  4. Kiedy ciasto na pierogi już odpocznie, podziel je na części i każdą z nich dokładnie rozwałkuj na cienki placek. Następnie szklanką wycinaj kółeczka i na środku każdego z nich połóż porcję farszu ziemniaczanego. Szczelnie zlepiaj brzegi, tworząc ozdobną falbankę i partiami wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj przez około trzy minuty od czasu wypłynięcia. Podawaj albo ze skwarkami, albo z kwaśną śmietaną lub podane z pokruszonym twarogiem.

Wskazówka: Zamiast wędzonego podgardla możesz użyć wędzonego boczku. Smak potrawy oczywiście się zmieni, ale niestety wędzonego surowego podgardla nie da się kupić w każdym pobliskim sklepie, boczek z kolei jest łatwo dostępny i także bardzo smaczny. 

Więcej o: