Pierogi książęce vel szlacheckie, vel kasztelańskie to rodzaj pierogów bardziej znanych na Podlasiu, Lubelszczyźnie i Kresach. Moja babcia dostała przepis od starszej od siebie kuzynki, która mieszkała niedaleko Zamościa. Nazwa tych pierogów jest w pewien sposób przekorna, bo mogłaby świadczyć o ich wykwintności. Prawda jest jednak taka, że to chyba najtańsze pierogi, jakie można sobie wyobrazić. Ich smak jednak nie jest wcale ubogi, a w roli głównej występują ziemniaki.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pierogi drożdżowe
Ziemniaki to podstawa kuchni wspomnianych wcześniej regionów i już lata temu ludzie postanowili włożyć je w pierogi. Jednak w przeciwieństwie do pierogów ruskich, w pierogach książęcych używa się tartych, surowych ziemniaków, podsmażonych z wędzonym podgardlem i cebulką. Można więc rzec, że pierogi książęce to takie pierogi z babką ziemniaczaną. Są naprawdę pyszne i zaskakująco łatwe w wykonaniu.
Pierogi książęce - klasyka z ziemniakami w roli głównej
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej niskiego typu przemiału,
- 1 szklanka lekko ostudzonego wrzątku (tylko tak, żeby nie parzyła za bardzo w dłonie),
- 2 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli, najlepiej drobnoziarnistej.
Składniki na farsz:
- 1 kg ziemniaków o większej zawartości skrobi,
- 200 g wędzonego surowego podgardla,
- 2 średnie cebule,
- łyżka kwaśnej śmietany,
- 1 czubata łyżka mąki.
Pierogi książęce - sposób wykonana:
- Zacznij od przygotowania ciasta na pierogi. Na stolnicę przesiej mąkę. Gorącą wodę wymieszaj z solą i masłem i dodaj do mąki. Zacznij zagniatać, jednak najpierw mieszaj ciasto łyżką, by się nie oparzyć. Zagnieć ciasto tak, by było gładkie i elastyczne. Następnie uformuj je w kulę, przykryj ściereczką i odłóż, by odpoczęło.
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach tak jak na placki ziemniaczane. Następnie odciśnij przez gazę lub ściereczkę. Wodę z ziemniaków wlej do miski i odstaw, by na dnie osiadła skrobia. Skrobię dodaj znów do ziemniaków, dołóż śmietanę, sól, pieprz i mąkę. Wymieszaj.
- Podgardle pokrój w kostkę i połóż na suchej patelni. Włącz średnią moc palnika i kiedy zacznie się wytapiać, dołóż posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dołóż masę ziemniaczaną i podsmażaj przez ok. pięć minut.
- Kiedy ciasto na pierogi już odpocznie, podziel je na części i każdą z nich dokładnie rozwałkuj na cienki placek. Następnie szklanką wycinaj kółeczka i na środku każdego z nich połóż porcję farszu ziemniaczanego. Szczelnie zlepiaj brzegi, tworząc ozdobną falbankę i partiami wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj przez około trzy minuty od czasu wypłynięcia. Podawaj albo ze skwarkami, albo z kwaśną śmietaną lub podane z pokruszonym twarogiem.
Wskazówka: Zamiast wędzonego podgardla możesz użyć wędzonego boczku. Smak potrawy oczywiście się zmieni, ale niestety wędzonego surowego podgardla nie da się kupić w każdym pobliskim sklepie, boczek z kolei jest łatwo dostępny i także bardzo smaczny.