Zamiast jajek w majonezie, spróbuj tych w chrupiącej panierce. Nie obejrzysz się, a znikną z talerza

Co można zrobić z jajek na śniadanie? Choć po internecie krąży wiele propozycji, jedna szczególnie się wyróżnia. Danie jest naprawdę przepyszne, więc od razu warto zrobić podwójną porcję. Jedna zniknie w kilka chwil.

Jajka po szkocku to klasyczne danie, które świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie, lecz także jako przekąska na imprezy i ważne okazje. Ich historia sięga XVIII wieku, kiedy po raz pierwszy pojawiły się w Wielkiej Brytanii. To nic innego jak gotowane na twardo jajka, oblepione mięsem mielonym, panierowane i smażone na głębokim oleju. Dzięki chrupiącej skórce i soczystemu wnętrzu cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Choć może się wydawać, że proces przygotowania jest trudny, nie ma w nim nic skomplikowanego.

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Jajka po szkocku - przepis. Tradycyjny sposób na chrupiący posiłek

Jajka w takiej odsłonie zrobią furorę na każdym stole. Dzięki prostym składnikom i łatwemu przepisowi, przygotowanie ich w domu będzie czystą przyjemnością. 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 12 średnich jajek,
  • średnia cebula czerwona,
  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • 240 g bułki tartej,
  • 120 g mąki pszennej,
  • świeża natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • litr oleju do smażenia.

Jak zrobić jajka po szkocku? Krok po kroku do idealnego dania

Przyrządzenie jajek po szkocku to bułka z masłem. Po wysmażeniu można je podawać z różnymi sosami, np. musztardowym, chrzanowym lub klasycznym majonezem. Idealnie komponują się także z lekką sałatką lub pieczywem.

Sposób przygotowania:

  1. Włóż 10 jajek do rondelka z wodą i ugotuj na twardo (trzymaj ok. 8-9 minut od zagotowania). Następnie ostudź je i obierz ze skorupki.
  2. W misce umieść mięso mielone, dodaj sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj wraz z musztardą do składników. Dokładnie wymieszaj.
  3. Ugotowane jajka oblep przygotowanym mięsem mielonym, formując kształt kuli.
  4. W jednej miseczce roztrzep pozostałe 2 jajka, do drugiej wsyp bułkę tartą, a do trzeciej mąkę pszenną. Każdą kulkę obtaczaj najpierw w mące, następnie zanurzaj w jajku, a na końcu w bułce tartej.
  5. Do dużego garnka wlej olej i podgrzej go na średnim ogniu. Kulki wkładaj partiami i smaż z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor.
  6. Po usmażeniu wyjmij i połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego!
Więcej o: