Jajka po szkocku to klasyczne danie, które świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie, lecz także jako przekąska na imprezy i ważne okazje. Ich historia sięga XVIII wieku, kiedy po raz pierwszy pojawiły się w Wielkiej Brytanii. To nic innego jak gotowane na twardo jajka, oblepione mięsem mielonym, panierowane i smażone na głębokim oleju. Dzięki chrupiącej skórce i soczystemu wnętrzu cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Choć może się wydawać, że proces przygotowania jest trudny, nie ma w nim nic skomplikowanego.
Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni
Jajka po szkocku - przepis. Tradycyjny sposób na chrupiący posiłek
Jajka w takiej odsłonie zrobią furorę na każdym stole. Dzięki prostym składnikom i łatwemu przepisowi, przygotowanie ich w domu będzie czystą przyjemnością.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 12 średnich jajek,
- średnia cebula czerwona,
- 2 łyżki ostrej musztardy,
- 240 g bułki tartej,
- 120 g mąki pszennej,
- świeża natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- litr oleju do smażenia.
Jak zrobić jajka po szkocku? Krok po kroku do idealnego dania
Przyrządzenie jajek po szkocku to bułka z masłem. Po wysmażeniu można je podawać z różnymi sosami, np. musztardowym, chrzanowym lub klasycznym majonezem. Idealnie komponują się także z lekką sałatką lub pieczywem.
Sposób przygotowania:
- Włóż 10 jajek do rondelka z wodą i ugotuj na twardo (trzymaj ok. 8-9 minut od zagotowania). Następnie ostudź je i obierz ze skorupki.
- W misce umieść mięso mielone, dodaj sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj wraz z musztardą do składników. Dokładnie wymieszaj.
- Ugotowane jajka oblep przygotowanym mięsem mielonym, formując kształt kuli.
- W jednej miseczce roztrzep pozostałe 2 jajka, do drugiej wsyp bułkę tartą, a do trzeciej mąkę pszenną. Każdą kulkę obtaczaj najpierw w mące, następnie zanurzaj w jajku, a na końcu w bułce tartej.
- Do dużego garnka wlej olej i podgrzej go na średnim ogniu. Kulki wkładaj partiami i smaż z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor.
- Po usmażeniu wyjmij i połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego!