Te chrupiące bułeczki robię na każdą imprezę. Do barszczyku lepsze niż krokiety

Przepis na te pyszne bułeczki od kilkunastu lat towarzyszy mi podczas karnawałowych imprez, rodzinnych spotkań i wtedy, kiedy nie chce mi się robić krokietów do barszczu. Robiła je moja ciocia, kucharka z domu weselnego i chwała jej za to, bo nie wyobrażam sobie życia bez faszerowanych kajzerek. Jak je zrobić? Tak łatwego przepisu dawno tutaj nie było.

Smażone bułeczki z pieczarkami to przepis bardzo uniwersalny. Ja najczęściej serwuję je podczas rodzinnych spotkań lub posiadówek ze znajomymi, ale mąż często też prosi, bym zrobiła mu je do pracy, bo smakują świetnie i na ciepło, i na zimno. To zaledwie chwila roboty, a najdłużej schodzi z tarciem pieczarek do farszu. Bułeczki obficie nadziewamy też cebulą i serem, a następnie smażymy je jak krokiety. Pieczarkowe kajzerki są nie tylko dużo szybsze w wykonaniu niż naleśnikowe zawijasy, lecz także smaczniejsze. Jeśli nie wypróbujesz tego przepisu, będziesz pluć sobie w brodę. 

Zobacz wideo Bułeczki z pieczarkami, czyli najlepsza przekąska na każdą okazję

Smażone kajzerki z pieczarkami. Są lepsze i szybsze od krokietów

Składniki:

  • 800 g pieczarek, 
  • 1 duża cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 5-6 kajzerek, 
  • 3 jajka, 
  • bułka tarta
  • garść startego sera, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • masło klarowane lub olej do smażenia. 

Bułeczki z pieczarkami i serem - sposób wykonania:

  1. Zacznij od pieczarek. Oczyść je i jeśli jest taka konieczność, obierz. Ja zwykle nie obieram pieczarek, chyba że "pokazały" blaszki. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. 
  2. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej solidną łyżkę masła lub masła klarowanego. Dodaj cebulę posiekaną w kostkę i podsmaż na złoty kolor.
  3. Następnie dołóż pieczarki i smaż, aż zmiękną. Dodaj sól i pieprz do smaku. Pieczarki duś, aż odparuje z nich płyn, inaczej farsz rozmiękczy bułeczki. Kiedy pieczarki będą gotowe, dodaj starty ser i wymieszaj, by rozpuścił się pod wpływem temperatury. 
  4. Teraz zajmij się bułeczkami. Przekrój je wzdłuż na pół, najlepiej po liniach charakterystycznych dla kajzerek. Następnie wyjmij z nich biały miąższ i odłóż na bok. 
  5. Do wydrążonych bułeczek wkładaj pieczarkowe nadzienie i mocno upychaj łyżką, by zmieściło się go jak najwięcej.
  6. Teraz czas na panierowanie. Przygotuj dwie miski. W jednej roztrzep jajka z odrobiną soli i pieprzu, do drugiej wsyp bułkę tartą. Każdą bułeczkę dokładnie zanurz w jajku, następnie z każdej strony w bułce tartej - zupełnie tak, jak kotlety i krokiety. 
  7. Na patelni rozgrzej dwie, trzy łyżki masła klarowanego (może być też olej) i smaż bułeczki z każdej strony na złotobrązowy kolor. Powinny być chrupiące i apetyczne. 

Wskazówka: Jeśli tak jak ja nienawidzisz marnowania jedzenia i chcesz zrobić takie bułeczki, nie wyrzucaj miąższu z kajzerek, który został po wydrążeniu. Włóż go do piekarnika, wysusz i zmiel. W ten sposób zrobisz pyszną, domową bułkę tartą, która z pewnością nie raz ci się przyda. 

Więcej o: