Szybki makaron z cukinią w kwadrans. Sos z dwóch serów jest bezbłędny

Jeśli szukasz szybkiego i zarazem pysznego przepisu na obiad, nie kombinuj i nie stawiaj na gotowce z osiedlowego sklepiku. Możesz przecież zjeść pysznie i domowo w zaledwie 15 minut. Jeśli często goni cię czas lub leń zagląda ci w spodnie, miej pod ręką makaron, cukinię i dwa sery. Z tych składników wyczarujesz coś naprawdę pysznego.

Czasami nie warto na siłę wymyślać skomplikowanych dań do przygotowania, zwłaszcza jeśli doba nie chce się rozciągnąć, czasu brak, ale masz ochotę na coś domowego i ciepłego. Nasz dzisiejszy przepis na szybki makaron z cukinią pokochają wszyscy zabiegani, zapracowani, a także studenci i młodzi "na dorobku", ponieważ danie jest sycące i naprawdę tanie. Co jest w nim takiego wyjątkowego? Sos. Żeby wydobyć smak cukinii, dodaj trochę serka topionego oraz sera w typie greckiej fety. Raz-dwa i uczta gotowa. 

Zobacz wideo Zobacz nasze triki na przesolony rosół

Szybki obiad za małe pieniądze. Jak zrobić makaron z cukinią w sosie?

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 1 cebula, może być szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 300 g ulubionego makaronu,
  • ok. 200 g serka topionego, 
  • sól, pieprz do smaku,
  • 70 g sera feta,
  • olej do smażenia lub masło klarowane do smażenia.

Szybki obiad z makaronem i cukinią - sposób wykonania:

  1. Cukinię umyj i pokrój w kostkę, nie musi być drobna. Cebulę posiekaj dość drobno, a czosnek zetrzyj na tarce. Możesz także przecisnąć go przez praskę.
  2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlej pół szklanki wody, w której się gotował. Uważaj jednak, by makaron się nie rozgotował - musi być al dente.
  3. W międzyczasie na oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez minutę. Uważaj, by czosnek nie zaczął się złocić - wówczas może zrobić się gorzki.
  4. Następnie dodaj cukinię, lekko osól i wymieszaj. Duś pod przykryciem przez 5 minut, aż cukinia zmięknie i puści wodę.
  5. Do cukinii dodaj posiekaną natkę i trochę wody spod makaronu. Dołóż pokrojony na części ser topiony oraz fetę, ponownie wymieszaj i duś do momentu, aż cukinia będzie miękka, a ser całkowicie się rozpuści i zabieli powstały sos.
  6. Do garnka z cukinią przełóż makaron i wymieszaj. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i opcjonalnie suszonymi płatkami chili.

Wskazówka: Żeby dodać potrawie smaku i białka, dołóż do niej jakiś mięsny dodatek. Może to być filet z piersi kurczaka, polędwiczki z indyka lub łosoś. Mięso razem z przyprawami podsmaż na patelni, zanim dodasz cukinię.

Więcej o: