Zupa szpinakowa z jajkiem lepsza od szczawiowej i ogórkowej. To przez dodatek ze słoiczka

Doskonale wiemy, że w dzieciństwie szpinak był dla wielu z nas złem koniecznym. Zielona paćka pozbawiona smaku nie ma jednak nic wspólnego z pyszną zupą szpinakową, którą możesz przygotować w mniej niż pół godziny. Jej smak niesamowicie podrasuje biały dodatek ze słoiczka.

Jeśli chodzi o zielone zupy, przepisów znamy naprawdę dużo. Każdy doskonale zna zupę ogórkową, zupę brokułową, z pewnością większość miała także okazję zjeść zupę z cukinii i groszku oraz kultową szczawiową. Zupa szpinakowa nie jest tak popularna, jak wcześniej wymienione i chociaż smakiem najbardziej przypomina szczawiową, to przez jeden dodatek może być dużo, dużo lepsza. Wystarczy, że dodasz odrobinę startego chrzanu, a zupa nabierze charakteru i będzie tak pyszna, że będzie gościć na twoim stole najczęściej spośród zielonych zup.

Zobacz wideo Jak zrobić rosół jak u babci? Zobacz nasz przepis

Zupa szpinakowa z chrzanem. Lepsza niż szczawiowa

Składniki:

  • 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu,
  • 400 g świeżego szpinaku,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 większa łyżka masła,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany, 
  • czubata łyżka chrzanu, 
  • sól, pieprz, listki laurowe, gałka muszkatołowa,
  • do podania: jajka na twardo lub grzanki.

Zupa szpinakowa z chrzanem - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, białą część pora posiekaj, cebulę pokrój w dość drobną kostkę, czosnek natomiast przeciśnij przez praskę. Szpinak opłucz i osusz.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Dodaj cebulę i por, podsmażaj do zeszklenia. Następnie dodaj ziemniaki i trochę soli. Podsmażaj, aż ziemniaki miejscami się zezłocą. Dodaj szpinak i czosnek. Duś, aż szpinak zwiędnie.
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem lub rosołem i zmniejsz moc palnika. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj śmietanę. Możesz ją zahartować w odrobinie gorącego wywaru. Na tym etapie dodaj też chrzan.
  4. Dopraw zupę do smaku przyprawami i jeśli chcesz, zmiksuj na gładki krem blenderem ręcznym. Gotową zupę podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo lub grzankami. 
Więcej o: