-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa szpinakowa z jajkiem lepsza od szczawiowej i ogórkowej. To przez dodatek ze słoiczka
Zupa szpinakowa z jajkiem lepsza od szczawiowej i ogórkowej. To przez dodatek ze słoiczka
Doskonale wiemy, że w dzieciństwie szpinak był dla wielu z nas złem koniecznym. Zielona paćka pozbawiona smaku nie ma jednak nic wspólnego z pyszną zupą szpinakową, którą możesz przygotować w mniej niż pół godziny. Jej smak niesamowicie podrasuje biały dodatek ze słoiczka.
Jeśli chodzi o zielone zupy, przepisów znamy naprawdę dużo. Każdy doskonale zna zupę ogórkową, zupę brokułową, z pewnością większość miała także okazję zjeść zupę z cukinii i groszku oraz kultową szczawiową. Zupa szpinakowa nie jest tak popularna, jak wcześniej wymienione i chociaż smakiem najbardziej przypomina szczawiową, to przez jeden dodatek może być dużo, dużo lepsza. Wystarczy, że dodasz odrobinę startego chrzanu, a zupa nabierze charakteru i będzie tak pyszna, że będzie gościć na twoim stole najczęściej spośród zielonych zup.
Zobacz wideo Jak zrobić rosół jak u babci? Zobacz nasz przepis
Zupa szpinakowa z chrzanem. Lepsza niż szczawiowa
Składniki:
- 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu,
- 400 g świeżego szpinaku,
- 4 średnie ziemniaki,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 większa łyżka masła,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- czubata łyżka chrzanu,
- sól, pieprz, listki laurowe, gałka muszkatołowa,
- do podania: jajka na twardo lub grzanki.
Zupa szpinakowa z chrzanem - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, białą część pora posiekaj, cebulę pokrój w dość drobną kostkę, czosnek natomiast przeciśnij przez praskę. Szpinak opłucz i osusz.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Dodaj cebulę i por, podsmażaj do zeszklenia. Następnie dodaj ziemniaki i trochę soli. Podsmażaj, aż ziemniaki miejscami się zezłocą. Dodaj szpinak i czosnek. Duś, aż szpinak zwiędnie.
- Podsmażone warzywa zalej bulionem lub rosołem i zmniejsz moc palnika. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj śmietanę. Możesz ją zahartować w odrobinie gorącego wywaru. Na tym etapie dodaj też chrzan.
- Dopraw zupę do smaku przyprawami i jeśli chcesz, zmiksuj na gładki krem blenderem ręcznym. Gotową zupę podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo lub grzankami.