Doskonale wiemy, że w dzieciństwie szpinak był dla wielu z nas złem koniecznym. Zielona paćka pozbawiona smaku nie ma jednak nic wspólnego z pyszną zupą szpinakową, którą możesz przygotować w mniej niż pół godziny. Jej smak niesamowicie podrasuje biały dodatek ze słoiczka.
Fot. Shutterstock, Aeril
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli chodzi o zielone zupy, przepisów znamy naprawdę dużo. Każdy doskonale zna zupę ogórkową, zupę brokułową, z pewnością większość miała także okazję zjeść zupę z cukinii i groszku oraz kultową szczawiową. Zupa szpinakowa nie jest tak popularna, jak wcześniej wymienione i chociaż smakiem najbardziej przypomina szczawiową, to przez jeden dodatek może być dużo, dużo lepsza. Wystarczy, że dodasz odrobinę startego chrzanu, a zupa nabierze charakteru i będzie tak pyszna, że będzie gościć na twoim stole najczęściej spośród zielonych zup.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak zrobić rosół jak u babci? Zobacz nasz przepis
Zupa szpinakowa z chrzanem. Lepsza niż szczawiowa
Składniki:
1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu,
400 g świeżego szpinaku,
4 średnie ziemniaki,
1 por,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 większa łyżka masła,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
czubata łyżka chrzanu,
sól, pieprz, listki laurowe, gałka muszkatołowa,
do podania: jajka na twardo lub grzanki.
Zupa szpinakowa z chrzanem - sposób wykonania:
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, białą część pora posiekaj, cebulę pokrój w dość drobną kostkę, czosnek natomiast przeciśnij przez praskę. Szpinak opłucz i osusz.
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Dodaj cebulę i por, podsmażaj do zeszklenia. Następnie dodaj ziemniaki i trochę soli. Podsmażaj, aż ziemniaki miejscami się zezłocą. Dodaj szpinak i czosnek. Duś, aż szpinak zwiędnie.
Podsmażone warzywa zalej bulionem lub rosołem i zmniejsz moc palnika. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj śmietanę. Możesz ją zahartowaćw odrobinie gorącego wywaru. Na tym etapie dodaj też chrzan.
Dopraw zupę do smaku przyprawami i jeśli chcesz, zmiksuj na gładki krem blenderem ręcznym. Gotową zupę podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo lub grzankami.