Pączki i faworki to dwa najsłynniejsze symbole tłustego czwartku. Każda z tych słodkości ma swoich wiernych fanów, choć nie brakuje osób, które z chęcią schrupią i to, i to. Klasyczne faworki, podobnie jak pączki, smaży się w głębokim tłuszczu - na smalcu lub oleju roślinnym. Jeśli dodamy do ciasta spirytus lub ocet, a potem dobrze odsączymy faworki na ręczniku papierowym, nie powinny mocno nasiąknąć tłuszczem. Mimo wszystko nie każdy lubi i ma ochotę na tak przyrządzony deser. Niektórzy szukają też mniej kalorycznych zamienników. Czy można zatem zrobić faworki bez smażenia? Jak najbardziej! Trzeba tylko naszykować piekarnik.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę lub matę silikonową. Masło kroimy na kawałki i dodajemy do mąki razem ze śmietaną, żółtkami, cukrem pudrem i odrobiną soli. Najpierw siekamy je nożem podobnie jak na kruszonkę, a potem energicznie zagniatamy.
Formujemy ciasto na faworki w gładką, jednolitą kulę. Owijamy folią spożywczą i chowamy je do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy je, chwilę zagniatamy na stolnicy lub macie, a potem cienko rozwałkowujemy. Kroimy na prostokątne paski. Jeśli wychodzą bardzo długie, można je przeciąć w połowie. Na środku każdego paska robimy nieduże nacięcie i przeplatamy przez nie końcówkę ciasta, tak aby powstał charakterystyczny kształt faworka. Faworki można też uformować w kokardki. Wyglądają wtedy jak popularny włoski makaron.
Układamy je na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 10 do 15 minut. Powinny w tym czasie nabrać apetycznego, lekko złocistego koloru. Gdy faworki z piekarnika przestygną, posypujemy je cukrem pudrem.
Nie każdy wie, że faworki można też zrobić z ciasta francuskiego. Ten przepis jest jeszcze prostszy niż tradycyjny i na faworki bez smażenia. Potrzebne jest bowiem tylko jedno opakowanie ciasta francuskiego oraz cukier puder do posypania. Nie trzeba używać ani śmietany, ani jajek, ani masła. Chcesz wiedzieć, jak go zrobić? Zajrzyj do tego tekstu: Obok pączków w tłusty czwartek stawiam "ekspresowe" faworki. Rodzina woli je od tradycyjnych.