Pączki ze skyru to tylko 40 kcal! Przygotujesz je w mig - i to bez smażenia na głębokim tłuszczu

Pączki ze skyru to pyszna, niskokaloryczna propozycja na tłusty czwartek. Kremowa konsystencja i śmietankowy smak - brzmi dobrze? Sprawdź jak krok po kroku przygotować te pyszne jogurtowe kule - i to bez smażenia na głębokim tłuszczu.

Zgodnie ze staropolską tradycją, aby zapewnić sobie szczęście i pomyślność przez cały rok, w tłusty czwartek trzeba zjeść chociaż jednego pączka. Jednak najczęściej świętowanie nie kończy się na jednym pączku, a wielu z nas szuka mniej kalorycznej, ale wciąż słodkiej i smacznej alternatywy dla tego wypieku. Mogą być nią małe pączki na skyrze, gdzie w jednej sztuce mamy tylko 40 kcal, podczas gdy tradycyjny pączek liczy sobie około 300.

Zobacz wideo Leszek Klimas: Jak zjesz 15 pączków, to następnego dnia nagle nie przytyjesz. To tak nie działa

Pączki skyr - produkty

Z poniższego przepisu na pączki ze skyru powinno wyjść około 12 sztuk. Co będzie nam potrzebne?

  • 2 opakowania skyru waniliowego (każde po ok. 300 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 250 g mąki orkiszowej

Przepis na pączki ze skyru krok po kroku 

  1. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180°C, najlepiej w opcji grzania góra-dół. W międzyczasie wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  2. Teraz mąkę i proszek do pieczenia przesypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy skyr, jajka i wszystko razem miksujemy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Finalnie konsystencja powinna być raczej gęsta.
  3. Trzeci etap rozpoczynamy od zwilżenia dłoni wodą. Następnie formujemy pączki i gotowe przekładamy na blachę (dłonie zwilżone po każdej sztuce zapewnią najlepsze efekty). Tak przygotowane pączki pieczemy przez około 25 minut.
  4. Po upieczeniu pączki odkładamy do ostygnięcia, przed podaniem można je posypać pudrem z ksylitolu lub polać roztopioną czekoladą.

Pączki na skyrze - dlaczego to lepszy wybór?

Skyr należy do grupy naturalnych produktów islandzkich, które zaliczają się do przetworów mlecznych poddanych procesowi fermentacji. Skyr jest źródłem wysokiej jakości białka, witamin, aminokwasów, składników mineralnych oraz bakterii kwasu mlekowego, a ponadto ma niską wartość kaloryczną.

Skyr sprzyja więc utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Ze względu na dużą ilość białka ten rodzaj jogurtu jest polecany szczególnie osobom, które regularnie trenują, wspiera on bowiem regenerację organizmu i budowę masy mięśniowej.

Skyr włączony do codziennej diety może pomóc też wyregulować poziom cukru we krwi oraz obniżyć ciśnienie tętnicze. Co więcej, ze względu na wspomnianą już dużą ilość białka skyr wpływa pozytywnie na gęstość mineralną kości i może obniżyć ryzyko zachorowania na osteoporozę.

Zobacz też: W PRL-u każdy zajadał się tym deserem. Zrobisz go łatwo i tanio w domu. Wystarczą dwa składniki

Więcej o: