Pak choi to warzywo, które pochodzi z Chin i od lat cieszy się dużym zainteresowaniem w krajach azjatyckich. Jego właściwości odżywcze oraz wszechstronność w kuchni sprawiają, że zdobywa także popularność w innych częściach świata, w tym w Polsce. Kapusta jest nie tylko smaczna, lecz także bardzo zdrowa.
Warzywo zawiera niewielką ilość kalorii, co sprawia, że jest doskonałym składnikiem diety odchudzającej. W 100 g znajduje się zaledwie 13 kcal. Co w nim znajdziemy? Witamina A, C i E wspierają układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie i spowalniają procesy starzenia. Dodatkowo pak choi dostarcza witaminy K, B oraz minerałów takich jak wapń, magnez, potas czy żelazo, które wspierają funkcje serca, układu nerwowego oraz pomagają utrzymać zdrową skórę i mocne kości.
Dzięki zawartości błonnika kapusta reguluje pracę jelit i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. Co więcej, jak podaje serwis HealthMug, sulforafan, który w nim występuje, ma silne właściwości antynowotworowe, co czyni go cennym składnikiem w profilaktyce nowotworów, szczególnie raka jelita grubego i piersi.
Pak choi świetnie komponuje się z warzywami, mięsem, rybami oraz tofu, stanowiąc zdrową i smaczną bazę. Można je również dodać do makaronów, tworząc stir fry.
Składniki na stir fry:
Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i szybkie. Łączą się w nim różne smaki, które w całości tworzą potrawę idealną na obiad. Bazę możesz podawać z ulubionymi dodatkami np. makaronem lub ryżem.
Sposób przygotowania: