Zupa, którą kochały dzieci, ale teraz pokochają wszyscy. Kasza i przyprawy to magia

Jaka zupa najbardziej kojarzy nam się z dzieciństwem? Niektórzy powiedzą, że marchewkowa, inni, że lekki krupniczek. Jeszcze inni, że pomidorowa z ryżem, ale czy ktoś jeszcze pamięta o zupie grysikowej? To przepis, który z jakiegoś powodu odszedł w siną dal, ale my go przypomnimy. I nadamy mu smaku, który przypadnie do gustu także dorosłym. To zasługa dwóch składników.

Wśród wszędobylskich pomidorówek, krupników i jarzynówek, powinna znaleźć się jakaś przyjemna odmiana. Nasza dzisiejsza zupa nie tylko świetnie smakuje i jest łatwa, lecz także pozwoli nam powrócić do wspomnień i smaków dzieciństwa. Może jednak nie do końca nasza zupa grysikowa będzie smakowała jak ta, którą jadaliśmy w przedszkolu, ale na pewno będzie dużo smaczniejsza, bardziej aromatyczna i z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi łatwych i zarazem pysznych dań. Weź chili, czosnek i oczywiście kaszę mannę. Bez dokładki na pewno się nie obejdzie. 

Zobacz wideo Jak uratować za słony rosół? Poznaj nasze triki

Zupa grysikowa nie tylko dla dzieci. Te dodatki zrobią robotę

Składniki:

  • ok. 1,5 l bulionu lub rosołu (jeśli nie masz rosołu, polecam ugotować bulion na mięsie drobiowym z dużą ilością włoszczyzny),
  • 3-4 średnie ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1 średnia ostra papryczka (bez nasion),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki (możesz użyć tych z bulionu),
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta curry, słodka i ostra papryka,
  • pół szklanki kaszy manny,
  • łyżka masła,
  • posiekany koperek lub natka pietruszki.

Zupa grysikowa - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozpuść w nim łyżkę masła. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj także czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekaną papryczkę. Podsmażaj, aż czosnek lekko się zarumieni. Nie może jednak stać się brązowy - wówczas będzie gorzki.
  2. Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę, Całość podsmażaj, aż warzywa lekko się zarumienią.
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem lub rosołem i zmniejsz moc palnika. Dodaj przyprawy i gotuj do miękkości warzyw.
  4. Dodaj posiekany koperek oraz wsyp kaszę mannę. Energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Zupę dodatkowo możesz zabielić śmietaną lub mleczkiem kokosowym - taka wersja zupy grysikowej na stałe zagości w twoim codziennym menu.

Widzisz, jak łatwo można podkręcić przepis niby stworzony dla dzieci? Nie musisz cały czas trzymać się utartych schematów i do zupy grysikowej możesz dodać także pleśniowy ser, grzanki lub jajko na twardo. Tak samo możesz zrobić z każdym innym przepisem, bo przecież gotowanie to przygoda, a przepis to jedynie drogowskaz. Jeśli zabłądzisz, możesz przy okazji odkryć coś niesamowitego.

Więcej o: