Co zamiast masła do bloku czekoladowego? Znany i lubiany deser sprzed lat można przygotować w zdrowszej wersji. Smakuje jak dawniej, choć nie zawiera standardowych produktów. Co więcej, jego konsystencja pozostaje idealnie kremowa i rozpływa się w ustach z każdym kęsem. Przepis jest banalnie prosty.
3
fot. Pete_Tomblin/ iStock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Blok czekoladowy to deser, który w czasach, gdy prawdziwa czekolada była rzadkością, królował na stołach. Babcia robiła go dla mnie i rodzeństwa, kroiła na grube kawałki i układała na talerzu, a my niecierpliwie czekaliśmy, aż lekko zmięknie. Pachniał kakaem, herbatnikami i dziecięcą radością. Po latach znów zamarzyłam o tym smaku i postanowiłam przygotować go dla swoich dzieci. Postawiłam jednak na zdrowszą wersję, zastępując niektóre składniki lżejszymi zamiennikami. Czy było warto? Zdecydowanie. Łapcie za przepis i przekonajcie się sami.
REKLAMA
Zobacz wideo Zrobiłyśmy słodycze jak z PRL-u. Galaretki w cukrze
Co zamiast masła do bloku czekoladowego? Tak zrobisz deser w zdrowszej wersji
Klasyczny blok czekoladowy to solidna dawka kalorii. Pełen masła i mleka w proszku, nie każdy może sobie na niego pozwolić. A co, jeśli powiem wam, że można go przygotować w zdrowszej wersji, rezygnując z tych produktów? Bazą do naszego deseru będzie... ciecierzyca. I uwierzcie mi, w ogóle nie wyczujecie jej smaku. Co jeszcze będzie nam potrzebne? Listę składników znajdziesz poniżej.
2 puszki ciecierzycy po 400 g każda,
szklanka suszonych daktyli,
pół szklanki orzechów włoskich,
3 łyżki masła orzechowego,
4-5 łyżek kakao,
1/4 szklanki syropu z agawy,
szczypta soli,
1/4 szklanki suszonej żurawiny,
łyżeczka ekstraktu waniliowego,
opcjonalnie kilka herbatników bez cukru.
PORADA! Jeśli chcesz, by blok miał idealnie zwartą konsystencję, mocz daktyle w ciepłej wodzie przez 10 minut. Dzięki temu zmiękną i lepiej połączą składniki. Jeśli masa wydaje się zbyt sucha, dodaj kilka łyżek wody po owocach. To sprawi, że będzie bardziej kleista i łatwiej się uformuje.
Ile trwa zrobienie bloku czekoladowego? Nie namęczysz się zbyt długo w kuchni
Samo zrobienie tego bloku czekoladowego to kwestia zaledwie 10 minut. Wystarczy zmiksować składniki, wymieszać je z dodatkami i przełożyć do formy. Cała magia dzieje się później, bo deser musi się schłodzić, by nabrać odpowiedniej konsystencji. No dobrze, wszystko przygotowane? Możemy działać.
Ciecierzycę przełóż na sitko i opłucz pod bieżącą wodą, aby usunąć nadmiar sodu i charakterystyczny posmak.
Daktyle po wcześniejszym namoczeniu dokładnie odsącz na papierowym ręczniku.
Do blendera lub malaksera wrzuć przygotowaną ciecierzycę, daktyle, kakao, syrop z agawy, wanilię i sól. Miksuj, aż masa stanie się jednolita i kremowa. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolej 1-2 łyżki wody pozostałej po daktylach.
Posiekaj orzechy włoskie na mniejsze kawałki. Do czekoladowej masy dodaj posiekane orzechy, pokruszone herbatniki oraz suszoną żurawinę. Delikatnie wymieszaj całość łyżką, aby dodatki równomiernie się rozprowadziły.
Weź dużą keksówkę (30 cm długości) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy. Dokładnie ją rozprowadź i dociśnij, aby nie zostały puste przestrzenie.
Przykryj formę folią spożywczą lub aluminiową i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby blok dobrze stężał i smaki się przegryzły.
Po schłodzeniu wyjmij deser z formy, usuń papier do pieczenia i pokrój na plastry o grubości około 1-2 cm. Przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do 5 dni.
Czy jako dziecko zajadałeś/aś się blokiem czekoladowym? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.