W mazowieckiej wsi podawali to na szkolnych zabawach. Kocham i robię do dziś

Kto z nas nie pamięta szkolnych choinek. Na te zabawy taneczne w okresie karnawału czekał każdy. Była muzyka, konkursy z nagrodami, przebrania i oczywiście przekąski. Co kiedyś jadało się na zabawach choinkowych? Mnie w pamięci utkwiła szczególnie jedna rzecz.

Byłam zdziwiona, kiedy moja koleżanka powiedziała mi, że nie pamięta przekąsek ze szkolnych zabaw choinkowych. Przecież oprócz tańców i szaleństw z rówieśnikami najważniejsze były te wszystkie smakołyki, które w prowizorycznym sklepiku sprzedawała pani katechetka. Oczywiście był też poczęstunek na stołówce i tam był serwowany prawdziwy przysmak. Były pyszne kanapki z bułki poznańskiej z jajkiem i szczypiorkiem (w domu tak nie smakowały), był także barszczyk z pasztecikiem i ona - królowa dziecięcych marzeń, pani choinkowych wygłupów - chałka w jajku.

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na faszerowane bułeczki

Niby nic takiego, ale tego smaku nie da się zapomnieć. Mięciutka, lekko słodka bułeczka usmażona w rozmąconym jajku z dowolnymi dodatkami. Można było wybrać biały serek, dżem lub owoce (ja oczywiście specjalnie prosiłam o sól). Długo zastanawiałam się, co było w nich takiego niesamowitego. Po dwudziestu latach powiedziała mi to ciocia, która wtedy gotowała na stołówce (ta sama, od której mam przepis na te bułeczki). Chodziło o połączenie jajek i maślanki. Dzięki temu choinkowe chałki były takie pyszne. 

Przysmak z dawnych choinek - chałka w jajku

Składniki:

  • kilka kromek chałki (może być czerstwa),
  • 4 jajka,
  • 1/3 szklanki maślanki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • masło lub olej do smażenia,
  • ulubione dodatki do podania.

Sposób wykonania:

  1. Jajka wbij do miski i roztrzep je. Dodaj maślankę, przyprawy i wymieszaj, możesz użyć miksera. Jeśli chcesz podawać chałkę na słono, polecam dodać do jajka odrobinę ziół prowansalskich, jeśli na słodko, pozostań przy odrobinie cukru lub miodu. 
  2. Każdą kromkę chałki dokładnie zanurz w misce z roztrzepanymi jajkami i połóż na porządnie rozgrzanej patelni z niewielką ilością masła lub oleju. Smaż na rozgrzanym maśle, aż z obu stron zrobią się złote i apetyczne.
  3. Usmażone kromki chałki delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na słodko świetnie smakują z twarogiem wymieszanym ze śmietanką, z owocami i cukrem pudrem lub kremem czekoladowym. Na słono polecam pomidor z cebulką i ogórek kiszony. Bajka! 
Więcej o: