Kroję w paski, mieszam z majonezem i musztardą. To najlepsza sałatka na weekend

Jeśli lubisz sałatki i jednocześnie nie masz czasu albo ochoty ganiać po sklepie w poszukiwaniu nietypowych składników, mamy dla ciebie idealny przepis. Ta sałatka jest pyszna, łatwa i tania, ale musisz mieć do niej ostry nóź. Jak zrobić sałatkę szwajcarską? Poszukaj w sklepie mortadeli albo szynki.

Sałatka szwajcarska to proste składniki pokrojone nie w kostkę, jak w większości sałatek, a w cienkie paseczki. Znajdziemy tutaj wszystko, co prawdopodobnie mamy w lodówce, czyli szynkę lub mortadelę, żółty ser, ogórki konserwowe i jajko. Ja jednak dodaję do sałatki szwajcarskiej coś jeszcze. Posiekany szczypiorek pasuje idealnie - dodaje smaku i świeżości. Twoja rodzina ją pokocha. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na sałatkę nicejską ze stekiem z tuńczyka

Sałatka szwajcarska. Najlepsza na weekend

Składniki:

  • 400 g szynki lub mortadeli dobrej jakości,
  • 300 g żółtego sera,
  • 6-7 średnich ogórków konserwowych,
  • 4 jajka,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • sól, pieprz, papryka słodka.

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Siedmiominutowe będą idealne. Następnie je ostudź i obierz. W międzyczasie ser, szynkę i ogórki pokrój w cienkie paseczki o długości ok. 4 cm.
  2. Szczypiorek posiekaj, a ugotowane, obrane i ostudzone jajka posiekaj albo w kostkę, albo podobnie jak resztę w paski. Jednak podczas mieszania jajka i tak się rozpadną.
  3. Przygotowane składniki przełóż do miski, dodaj majonez i musztardę. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą słodkiej papryki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 3 godziny do lodówki, by smaki się ze sobą połączyły.

Pamiętaj, że bez szczypiorku ta sałatka jest jak Miss Polonia bez korony, jak Żwirek bez Muchomorka i jak Shrek bez Osła. Niby istnieje, ale jakoś tak... niepełnie. Jeśli lubisz nieco ostrzejsze smaki, dodaj do sałatki szwajcarskiej dwa ząbki czosnku. Będzie na pewno pyszna, ale na randkę zrób jednak inną. 

Więcej o: