• Link został skopiowany

Naleśniki w tej wersji będą twoimi ulubionymi. Przez chwilę poczujesz się jak w Meksyku

Kto z nas nie kocha naleśników? To przysmak nie w kij dmuchał i bardzo uniwersalna rzecz. Możesz zjeść je z babcinymi powidłami, możesz zjeść je z owocami i cukrem pudrem, ale ta wersja jest lepsza niż słodkie ulepy. Naleśniki zapiekane z farszem i serem? Bomba smaku i najlepszy pomysł na obiad.
Naleśniki po meksykańsku
Kcuxen /Shutterstock

Jak zrobić naleśniki, żeby były niebanalne, pyszne i sprawdziły się na obiad? Cóż, opcji jest wiele. Najczęściej stawiamy na naleśniki na słodko, ale w wersji wytrawnej to zupełnie nowy wymiar smaku. Przepis na naleśniki wytrawne z pewnością stanowi pyszną odmianę dla naleśników z dżemem lub kremem czekoladowym. Jeśli lubisz pyszne i zarazem łatwe w wykonaniu potrawy, przedstawiamy niezawodny przepis na naleśniki po meksykańsku. Na obiad jak znalazł, a na jednej dokładce z pewnością się nie skończy.

Zobacz wideo Zobacz przepis na krokiety jajeczne

Naleśniki po meksykańsku - taki smak, że przepadniesz od razu

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Składniki na meksykański farsz:

  • ok. 700 g mielonego mięsa, najlepiej wołowiny,
  • 1 cebula,
  • ok. 300 g krojonych pomidorów z puszki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 niewielka czerwona papryka,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano,
  • posiekana kolendra,
  • starta mozzarella.

Naleśniki po meksykańsku - sposób wykonania:

  1. Zacznij od usmażenia naleśników. Te z tego przepisu wychodzą delikatne i jędrne, łatwo się składają i nie pękają. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz wlej wodę i mleko. Wbij jajka i zacznij miksować, stopniowo dodając roztopione masło.
  2. Ciasto na naleśniki dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka do kilkunastu minut, by gluten zawarty w mące spęczniał. Następnie rozgrzej patelnię i lekko ją natłuść. Tłuszczu powinno być naprawdę mało.
  3. Chochelką nakładaj na patelnię porcje ciasta na naleśniki i smaż je na umiarkowanym ogniu, aż staną się złote. Usmażone naleśniki układaj jeden na drugim.
  4. Teraz zajmij się farszem. Cebulę pokrój w kostkę, paprykę także, fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy, a czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Następnie rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju i zeszklij na nim cebulę.
  5. Do zeszklonej cebuli dodaj mielone mięso, rozdrobnij je łopatką i smaż, aż zmieni kolor. Dodaj czosnek, paprykę, pomidory z puszki oraz fasolę i kukurydzę. Całość dopraw przyprawami i duś na niewielkiej mocy palnika przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  6. Kiedy farsz będzie już gotowy, możesz zawijać naleśniki. Na środku każdego naleśnika połóż porcję farszu i zawiń, najlepiej tak, jak zawijasz krokiety. Następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej passatą pomidorową doprawioną solą i oregano.
  7. Wierzch posyp startym serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez ok. 20 minut. Po upieczeniu posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Więcej o: