Co na kolację w walentynki? Żeby mieć siłę i ochotę na wieczór pełen wrażeń i miłości, warto zacząć go czymś naprawdę pysznym i zarazem lekkim. Tutaj w rolach głównych mogą wystąpić ryby i owoce morza ze znamienitym towarzystwem. Jednak w dzisiejszym przepisie skupimy się na rybie, a dokładniej na rybie ściętej nie wrzątkiem ani olejem, lecz sokiem z limonki. Kwas sprawi, że białko zawarte w mięsie ryby zetnie się, dzięki czemu małe kawałeczki będą pyszne, pełne smaku i naprawdę idealne na randkę. Do tego kilka dodatków i można zaczynać ucztę z ceviche.
Zobacz wideo Zobacz przepis na taco z rybą
Ceviche - przepis idealny na walentynki
Składniki:
- 500 g świeżej ryby, najlepiej sprawdzą się dorsz lub łosoś,
- 3/4 szklanki soku wyciśniętego z limonki,
- 1 niewielka papryczka chili,
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 niewielki zielony ogórek,
- 1 średnia czerwona cebula,
- ząbek czosnku (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku,
- dwie łyżki kolendry.
Ceviche - sposób wykonania:
- Wykonanie ceviche jest banalnie proste. Zacznij od ryby, pamiętaj, że musi być dobrej jakości. Najlepszym wyborem będzie łosoś. Pokrój go w kostkę mniej więcej o wielkości 1 cm na 1 cm. Tak samo pokrój awokado. Powinno być dojrzałe, wówczas ma najwięcej smaku.
- Ogórka obierz ze skórki i pokrój w podobną kostkę, jak awokado i rybę, cebulę zaś bardzo drobno, podobnie jak papryczkę chili. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Do miski włóż wszystkie składniki, dopraw do smaku pieprzem i solą, i zalej całość sokiem z limonki i wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilkanaście minut i podawaj, najlepiej z ziołową grzanką.
Jeśli nie masz pomysłu na poczęstunek lub kolację na walentynki, to ceviche na pewno sprawdzi się idealnie. Pamiętaj jednak o dwóch rzeczach. Po pierwsze, ryba musi być bardzo świeża i najlepiej z dobrego sklepu rybnego. Po drugie, proces przegryzania się ryby z sokiem nie trwa długo. Jeśli zostawisz ceviche na noc w lodówce, będzie niezjadliwe.