W PRL-u kawusie były hitem. Tęsknisz za tym smakiem? Oto cukierki, które przypomną ci stare czasy

Marzy ci się słodka przekąska do kawy czy herbaty, ale nie masz chęci lub czasu na ciasto? Zrób pyszne cukierki o smaku toffi. Przypominają kultowe kawusie, za którymi wiele osób do dziś tęskni. Stawiają na nogi lepiej niż gorący napój.

W PRL-u kawusie miały wielu fanów. Były sprzedawane w prostokątnym pudełku i kosztowały niewiele. Z wyglądu przypominały ziarna kawy, a w środku miały smakowity syrop. Nierzadko był to likier kawowy albo inny alkohol. Jeśli brakuje ci tego smaku, spróbuj odtworzyć go w domowym zaciszu. Mam przepis na bardzo podobne cukierki, które dają "kopa" energii.

Zobacz wideo Zrobiłyśmy słodycze jak z PRL-u. Galaretki w cukrze

Przepis na cukierki kawowe. Na jednym się nie skończy

W wersji robionej samodzielnie słodki przysmak jest połączeniem delikatnego karmelu z mocnym kawowym akcentem. To idealny łakoć dla wielbicieli gorącego napoju. Jest słodki, miękki i bardzo smaczny. Na dodatek przygotowuje się go szybko oraz łatwo. Wystarczą cztery składniki, które być może masz już w domu. Oto one:

  • 380 g mleka skondensowanego,
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżki masła,
  • 120 ml mleka.
Cukierki kawowe
Cukierki kawowe pexels.com/Towfiqu barbhuiya

Przepis na cukierki z PRL-u. Nie zapomnij zrobić "próby kulki"

Kawowe cukierki to fantastyczna propozycja dla osób, które nie przepadają za klasycznymi słodkościami z galaretką czy masą czekoladową. Oto instrukcja przygotowania:

  1. Wlej mleko do rondelka i podgrzewaj, aż będzie gorące.
  2. Wsyp kawę. Wymieszaj.
  3. Wyłącz gaz i odstaw rondelek na bok, żeby mieszanka ostygła.
  4. Rozpuść masło na patelni. Dodaj mleko skondensowane. Podgrzewaj, cały czas mieszając.
  5. Dołóż przygotowaną wcześniej kawę z mlekiem. Gotuj 15 minut.
  6. Teraz zrób tzw. próbę kulki. W ten sposób sprawdzisz, czy cukierki są gotowe do jedzenia. Wrzuć kawałek masy do szklanki z zimną wodą. Poczekaj chwilę. Jeśli produkt utrzyma kształt, możesz przelać resztę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Gdy całość wystygnie, uformuj cukierki kawowe toffi.
  8. Zawiń je w biały papier i włóż do lodówki na 2 godziny. Gotowe!
Więcej o: