Marzy ci się słodka przekąska do kawy czy herbaty, ale nie masz chęci lub czasu na ciasto? Zrób pyszne cukierki o smaku toffi. Przypominają kultowe kawusie, za którymi wiele osób do dziś tęskni. Stawiają na nogi lepiej niż gorący napój.
3
Cukierki kawowe DronG/iStock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
W PRL-u kawusie miały wielu fanów. Były sprzedawane w prostokątnym pudełku i kosztowały niewiele. Z wyglądu przypominały ziarna kawy, a w środku miały smakowity syrop. Nierzadko był to likier kawowy albo inny alkohol. Jeśli brakuje ci tego smaku, spróbuj odtworzyć go w domowym zaciszu. Mam przepis na bardzo podobne cukierki, które dają "kopa" energii.
REKLAMA
Zobacz wideo Zrobiłyśmy słodycze jak z PRL-u. Galaretki w cukrze
Przepis na cukierki kawowe. Na jednym się nie skończy
W wersji robionej samodzielnie słodki przysmak jest połączeniem delikatnego karmelu z mocnym kawowym akcentem. To idealny łakoć dla wielbicieli gorącego napoju. Jest słodki, miękki i bardzo smaczny. Na dodatek przygotowuje się go szybko oraz łatwo. Wystarczą cztery składniki, które być może masz już w domu. Oto one:
380 g mleka skondensowanego,
4 łyżki kawy rozpuszczalnej,
2 łyżki masła,
120 ml mleka.
Cukierki kawowepexels.com/Towfiqu barbhuiya
Przepis na cukierki z PRL-u. Nie zapomnij zrobić "próby kulki"
Kawowe cukierki to fantastyczna propozycja dla osób, które nie przepadają za klasycznymi słodkościami z galaretką czy masą czekoladową. Oto instrukcja przygotowania:
Wlej mleko do rondelka i podgrzewaj, aż będzie gorące.
Wsyp kawę. Wymieszaj.
Wyłącz gaz i odstaw rondelek na bok, żeby mieszanka ostygła.
Rozpuść masło na patelni. Dodaj mleko skondensowane. Podgrzewaj, cały czas mieszając.
Dołóż przygotowaną wcześniej kawę z mlekiem. Gotuj 15 minut.
Teraz zrób tzw. próbę kulki. W ten sposób sprawdzisz, czy cukierki są gotowe do jedzenia. Wrzuć kawałek masy do szklanki z zimną wodą. Poczekaj chwilę. Jeśli produkt utrzyma kształt, możesz przelać resztę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Gdy całość wystygnie, uformuj cukierki kawowe toffi.
Zawiń je w biały papier i włóż do lodówki na 2 godziny. Gotowe!