Regularne czyszczenie i odkamienianie czajnika jest kluczowe nie tylko ze względów estetycznych, lecz także praktycznych. Jeśli zaniedbasz ten obowiązek prędzej czy później urządzenie przestanie działać poprawie, za to zacznie pobierać więcej prądu. Jak utrzymać je w należytej czystości i w prosty sposób sprawić, by nie było z nim żadnych problemów?
W sklepie znajdziesz gotowe i stosunkowo niedrogie odkamieniacze do czajnika, jednak ich zakup nie jest konieczny. Równie dobrze zadziała najzwyklejszy ocet, który zapewne już masz. Wszystko, co musisz zrobić to wlać nieco do czajnika, dodać drugie tyle wody, zagotować i zostawić na godzinę. Po tym czasie wylej mieszankę, dokładnie umyj wnętrze, by pozbyć się zapachu i smaku octu, wypłucz i gotowe. Po kamieniu nie zostanie nawet ślad.
Poza regularnym odkamienianiem czajnika (najlepiej raz lub dwa razy na miesiąc) dobrze jest go też porządnie umyć z zewnątrz. W przypadku stosunkowo niewielkich zabrudzeń doskonale nada się do tego zwilżona gąbka albo ściereczka z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Użyjesz jej zarówno do urządzenia elektrycznego (zazwyczaj z plastiku, rzadziej ze szkła i stali nierdzewnej), jak i gazowego. Wykonuj okrężne, delikatne ruchy, a spokojnie pozbędziesz się zanieczyszczeń.
Brak regularności w czyszczeniu czajnika to prosta droga do trudnych do usunięcia plam, takich jak tłuszcz, odciski palców, a w przypadku gazowych kuchenek również ślady po przypaleniu. Jak sobie z nimi poradzić? Będziesz potrzebować:
Wymieszaj oba składniki, by powstała gęsta, pieniąca się pasta, następnie z pomocą miękkiej ściereczki wetrzyj ją w zabrudzenia. Zostaw na pięć minut i opłucz pod bieżącą wodą lub wypoleruj. Innym sposobem jest wykorzystanie połowy cytryny. Przetrzyj nią zabrudzenia (częścią z widocznym środkiem) i wytrzyj. Czajnik będzie lśnić.