Gołąbki - przepis, który nigdy nie zawodzi. Moja babcia wyznawała zasadę 3:1

Przepis na gołąbki większość z nas zna, a to danie ma całe mnóstwo sympatyków. Nie ma się co dziwić - gołąbki z mięsem i ryżem to istota polskiej kuchni i pasują na każdą okazję, bo chyba każdy uwielbia kapuściane zawijasy. Jednak nie tylko kapusta jest ważna, równie istotne jest mięso. Ja zawsze łączę dwa rodzaje, nauczyła mnie tego babcia i wbiła mi do głowy żelazne proporcje.

Gołąbki to przysmak, który uwielbiamy, wielbimy i ubóstwiamy, podobnie jak inne dania z kapustą (to chyba jest wpisane w DNA Polaków). Oczywiście przed przystąpieniem do pracy przy gołąbkach liście kapusty trzeba sparzyć, ale spokojnie wystarczy im kilka minut we wrzątku. Jednak kierując się powiedzeniem "pokaż kotku, co masz w środku", szczególną uwagę należy zwrócić na farsz. Jeśli chodzi o gołąbki z młodej kapusty, stawiam na dwa rodzaje mięs w proporcjach 3:1. Trzy części szynki wieprzowej i 1 część chudego boczku lub tłustej karkówki. No i oczywiście ryż - koniecznie ugotowany al dente. Tak robiła babcia, a jej gołąbki chwaliło pół powiatu. 

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na azjatycką kiszonkę

Gołąbki - przepis babci na przysmak całej Polski

Składniki:

  • 2 niewielkie główki kapusty,
  • 1 kg mielonego mięsa w odpowiednich proporcjach,
  • ok. 600 g ugotowanego na sypko ryżu, polecam ryż paraboliczny,
  • 2 niewielkie marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pół pęczka koperku,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
  • opcjonalnie dwie łyżki passaty pomidorowej.

Domowe gołąbki - sposób wykonania:

  1. Zacznij od sparzenia liści kapusty. Możesz zrobić to na dwa sposoby: albo oderwać liście od głąba i sparzyć je we wrzątku, gdy są oderwane, albo włożyć całą główkę do garnka i później odrywać liście. Wodę warto lekko osolić i dodać 2-3 listki laurowe - to bardzo dobrze wpłynie na smak.
  2. Sparzone liście muszą ostygnąć. W tym czasie przygotuj farsz. Na patelni rozpuść łyżkę masła. Następnie dodaj marchewkę startą na tarce o dużych oczkach i posiekaną cebulę. Podsmażaj na niewielkim ogniu, aż cebula się zeszkli.
  3. Do miski przełóż mięso, dodaj ugotowany ryż, podsmażoną marchewkę i cebulę oraz zmielone ząbki czosnku. Dołóż także posiekany koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz dodać również passatę. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Na środek każdego liścia połóż porcję farszu i zwijaj tak jak krokiety - boki do środka i w rulon od dołu do góry. Na dno garnka połóż skrawki słoniny lub skórki z boczku (żeby gołąbki się nie przypaliły) i przykryj je wierzchnimi liśćmi.
  5. Gołąbki układaj piętrowo, a każde "piętro" dopraw solą i pieprzem. Dodaj też po dwa listki laurowe i trzy kulki ziela angielskiego.
  6. Całość zalej wodą lub lekkim bulionem, a na wierzch połóż liście kapusty, które odpadły podczas selekcji (były porwane lub za małe).
  7. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez ok. godzinę, co jakiś czas potrząsając garnkiem. Podawaj z ulubionym sosem, polecam koperkowy - idealnie pasuje do gołąbków, chociaż mało osób tak je podaje.
Więcej o: