Słodziutkie, pyszne i bardzo łatwe. To ciasto z jabłkami wyjdzie każdemu
Kto nie lubi od czasu do czasu sobie połasuchować i zjeść solidny kawałek pysznego ciasta? Dziś mamy przepis idealny na każdą okazję, bez okazji i na półokazję, czyli szybkie ciasto z jabłkami. Będzie słodkie, delikatne i, co ważne, nie ma opcji, że się nie uda.
To ciasto jest perfekcyjne pod każdym względem. Smak jest idealny, ciasto wychodzi mięciutkie, wilgotne i długo nie obsycha. Do tego słodziutkie jabłka. Czego chcieć więcej? Jeśli takie ciasto z jabłkami wpisuje się w twoją definicję idealnego deseru, nie czekaj, tylko pędź na bazarek po owoce i nagrzewaj piekarnik. Pamiętaj jednak, że zanim włożysz jabłka do ciasta, trzeba je skarmelizować z odrobiną cukru i cynamonem. Potem tylko cyk, do piekarnika i za chwilę masz perfekcyjną słodkość.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną zupę curry
Nie szarlotka. To ciasto z jabłkami jest milion razy lepsze i łatwiejsze
Składniki:
- 5 jabłek,
- 1 pełna szklanka mąki pszennej,
- ok. 150 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 100 ml oleju,
- 5 średnich jajek,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 pełna łyżka masła,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu.
Łatwe ciasto z jabłkami - sposób wykonania:
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojone jabłka. Podsmażaj, aż zaczną się karmelizować. Następnie dodaj cynamon i podsmażaj jeszcze przez kilka minut, co chwilę mieszając.
- Kiedy jabłka się podsmażają, zacznij przygotowywać ciasto. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Do kolejnej miski wbij jajka, dodaj oba cukry i zmiksuj na jasny i puszysty kogel-mogel. Następnie dodaj suche składniki i zacznij mieszać łyżką lub mikserem na niewielkich obrotach, aż składniki się połączą. Na samym końcu wlej olej cienką strużką.
- Do miski z ciastem włóż podsmażone jabłka, lekko wymieszaj i przelej do formy do pieczenia wyłożonej papierem.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Ciasto piecz przez ok. 50 minut - z wierzchu powinno być delikatnie zarumienione.