Zrobisz raz i zakochasz się na zabój. Włoskie faworki idą łeb w łeb z naszymi

Włosi, podobnie jak my, mają swoje karnawałowe słodkości. Jedne z nich do złudzenia przypominają nasze faworki. Sposób przygotowania jest niemalże identyczny, różni je tylko kilka składników i trochę kształt. Jak zrobić włoskie chiacchiere? To nic trudnego, ale może przydać się maszynka do makaronu.

Dla Włochów karnawał to ważny okres w roku. Świętują go nie tylko huczną imprezą w Wenecji, której sława obiegła cały świat, lecz także, jak my w Polsce, słodkościami. Co ciekawe, Włosi również mają swoje faworki. W zależności od regionu kraju noszą jednak inną nazwę: chiacchiere (tą nazwą będę się posługiwać w dalszej części artykułu), crostoli, galani, bugie, cenci lub frappe (nie mylić z kawą). Robi się je bardzo podobnie do naszych, jednak bez dodatku śmietany. Są cieniutko wałkowane (często ciasto przepuszcza się przez maszynkę do makaronu dla ułatwienia, ale nie jest to konieczne) i smażone w głębokim tłuszczu - zazwyczaj we włoskich przepisach przewija się olej arachidowy.

Zobacz wideo Faworki możesz też ekspresowo zrobić z ciasta francuskiego

Ponadto w Italii do ciasta na chiacchiere używa się innego alkoholu niż u nas. My zazwyczaj dodajemy trochę spirytusu, by faworki nie piły tłuszczu. Włosi sięgają natomiast po jeden z wymienionych: Grappę, białe wino (najlepiej Muscat), rum, likier Strega (korzenno-ziołowy) lub inny, jeśli nie mają żadnego z nich. Chiacchiere odrobinę różnią się też kształtem. U nas nacina się pasek ciasta na środku i przez dziurkę przewleka końcówkę faworka. Włosi natomiast robią tylko dwa lub jedno nacięcie, ale nie przeplatają ciasta. Jak zrobić włoskie faworki? Przepis znajdziesz poniżej.

Włoskie faworki, czyli chiacchiere. Hit karnawału w słonecznej Italii

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej typ 00,
  • 35 g drobnego cukru,
  • 30 g miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki wybranego alkoholu (np. Grappa, białe wino),
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia (może być rzepakowy),
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

W dużym naczyniu mieszamy mąkę, cukier i sól. Dodajemy masło w kawałkach, dolewamy alkohol i wsypujemy skórkę z cytryny. Na końcu wbijamy jajka i energicznie zagniatamy ciasto w kulę, aż stanie się jednolite i elastyczne. Wtedy owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 40 minut.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy je na kilka równych części. Dzięki temu łatwiej będzie je wałkować lub przepuszczać przez maszynkę. Każdy kawałek nieco spłaszczamy w dłoniach, a potem staramy się albo rozwałkować go na grubość ok. 2 mm, albo używamy do tego maszynki do makaronu (jeśli ją masz, to łatwiej będzie ci uzyskać pożądaną grubość). Przez maszynkę ciasto należy przepuścić kilkakrotnie, w razie potrzeby składając je na pół. 

Rozwałkowane ciasto dzielimy na prostokąty. Powinny być trochę szersze niż paski na nasze polskie faworki. W każdym prostokącie robimy dwa równoległe do siebie nacięcia. Można też zrobić węższe prostokąty i wtedy w każdym tylko po jednym nacięciu.

Włoskie faworki, czyli chiacchiere
Włoskie faworki, czyli chiacchiere Grazziela / Shutterstock

Włoskie faworki smażymy partiami na oleju rozgrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza. Gdy chiacchiere ładnie się zarumienią i utworzą się charakterystyczne bąbelki, wyławiamy je łyżką cedzakową i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Gdy przestygną, posypujemy cukrem pudrem. Włoskie chiacchiere, podobnie jak polskie faworki, można też zrobić w piekarniku.

Więcej o: