W PRL-u każdy zajadał się tym deserem. Zrobisz go łatwo i tanio w domu. Wystarczą dwa składniki

Z czego jest chałwa? Tak naprawdę wystarczą tylko dwa składniki. Ten pyszny przysmak, który był hitem w czasach PRLu, dziś ma zarówno oddanych wielbicieli, jak i zagorzałych przeciwników. Zastanawiasz się, jak przygotować ją w domu? To banalnie proste.

Na świecie istnieją przysmaki, które budzą skrajne emocje. Dla jednych są przepysznym rarytasem, dla innych nie lada wyzwaniem do przełknięcia. Chałwa jest jednym z takich przypadków. Kiedyś gościła w niemal każdym polskim domu, dziś jest rzadziej spotykana, ale wciąż ma zagorzałych fanów. Przygotowanie jej w domu wcale nie jest trudne i wymaga jedynie dwóch głównych składników. Co więcej, podstawową masę można łatwo wzbogacić o różne dodatki, takie jak kakao, orzechy czy kawałki czekolady, tworząc tym samym unikalne kompozycje smakowe.

Zobacz wideo Zrobiłyśmy słodycze jak z PRL-u. Galaretki w cukrze

Z jakich składników robi się chałwę? To naprawdę proste

Do przyrządzenia chałwy potrzebujesz zaledwie ziaren sezamu i miodu. To dzięki tym produktom uzyskujemy charakterystyczną konsystencję oraz smak. Niektórzy lubią ją w wersji ciągnącej się, inni preferują bardziej kruchą.

Składniki:

  • 310 g nasion słonecznika,
  • 120 g miodu.

Jak zrobić samemu chałwę? Domowy przepis na pyszny smakołyk

Kluczem do sukcesu jest odpowiednie wyprażenie ziaren sezamu, co nada im odpowiedni posmak. Cały proces jest łatwy, a rezultat zachwyci każdego fana chałwy. Warto pamiętać o dodatkach, to one sprawią, że będzie inna od sklepowych.

Sposób przygotowania:

  1. Na suchej patelni upraż ziarna sezamu, aż staną się lekko złociste. Pamiętaj, by regularnie mieszać, żeby ich nie przypalić. Prażony sezam powinien mieć delikatny, orzechowy posmak. Gotowy odstaw do ostygnięcia.
  2. Ziarna zmiel na drobny pył za pomocą młynka do kawy lub blendera o wysokiej mocy. Do sezamu dodaj miód. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą, tworząc jednolitą masę.
  3. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ugnieć dokładnie, aby była zwarta.
  4. Chałwę wstaw do lodówki i pozostaw na kilka godzin, aby masa stężała.
  5. Po tym czasie jest gotowa do podania. Możesz ją pokroić na plastry lub mniejsze kawałki.
Więcej o: