Istnieje mnóstwo przepisów na rozmaite placuszki i racuszki, ale moim ulubionym od lat jest przepis na placki z serka wiejskiego. Całe dzieciństwo jadłam je na słodko, a najbardziej smakowały mi polane miodem lub z domowym dżemem mojej babci. Kiedy zaczęłam dorastać, moje upodobania się zmieniły i zwyczajnie przestałam lubić słodkie rzeczy, za to słone mogę jeść bez opamiętania. Kiedy się nad tym zaczęłam zastanawiać, doszłam do wniosku, że przecież nikt mi nie zabroni robić placuszków z serka na słono i postanowiłam spróbować, jak będą smakowały z dodatkiem startego parmezanu (bo miałam akurat resztki w lodówce). Starłam, dodałam do ciasta i usmażyłam na złoty kolor. Wyszły mi tak pyszne, że już nigdy nie zrobię inaczej.
Składniki:
Jak podawać placuszki z serka z parmezanem? Opcji jest sporo. Możesz posmarować je passatą, położyć ulubione dodatki i zapiec, zrobisz wówczas minipizze. Możesz także podawać je z szynką i warzywami zamiast pieczywa. Sprawdzą się również jako samodzielny obiad, podane np. z sosem pieczarkowym lub każdym innym.