Placki z serka wiejskiego zawsze smażył mi dziadek. Ja dodaję do nich ekstra składnik, są nieziemskie

Placki z serka wiejskiego kojarzą mi się z dzieciństwem kiedy w ferie i inne dni wolne od szkoły na starej kuchni kaflowej smażył mi mój dziadziuś. Zawsze wychodziły pyszne i delikatne, jednak kiedy dorosłam, zmieniły mi się smaki i przestałam szaleć za słodkościami. Nie chciałam jednak, żeby przepis na te placuszki przepadł, więc zaczęłam dodawać do nich coś od siebie. Są dużo pyszniejsze niż te dziadkowe.

Istnieje mnóstwo przepisów na rozmaite placuszki i racuszki, ale moim ulubionym od lat jest przepis na placki z serka wiejskiego. Całe dzieciństwo jadłam je na słodko, a najbardziej smakowały mi polane miodem lub z domowym dżemem mojej babci. Kiedy zaczęłam dorastać, moje upodobania się zmieniły i zwyczajnie przestałam lubić słodkie rzeczy, za to słone mogę jeść bez opamiętania. Kiedy się nad tym zaczęłam zastanawiać, doszłam do wniosku, że przecież nikt mi nie zabroni robić placuszków z serka na słono i postanowiłam spróbować, jak będą smakowały z dodatkiem startego parmezanu (bo miałam akurat resztki w lodówce). Starłam, dodałam do ciasta i usmażyłam na złoty kolor. Wyszły mi tak pyszne, że już nigdy nie zrobię inaczej. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne serniczki z patelni

Placki z serka wiejskiego - w tej wersji są obłędne

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 średnie jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia.

Placki z serka wiejskiego z parmezanem - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
  2. Dodaj serek wiejski, wbij jajka. Całość wymieszaj lub krótko zmiksuj mikserem. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut. Następnie dodaj parmezan i znów wymieszaj.
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość oleju. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na gorący tłuszcz porcje ciasta na placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu możesz położyć na ręczniku papierowym, by nieco odsączyć je z tłuszczu.

Jak podawać placuszki z serka z parmezanem? Opcji jest sporo. Możesz posmarować je passatą, położyć ulubione dodatki i zapiec, zrobisz wówczas minipizze. Możesz także podawać je z szynką i warzywami zamiast pieczywa. Sprawdzą się również jako samodzielny obiad, podane np. z sosem pieczarkowym lub każdym innym. 

Więcej o: