Znalazłam najlepszy przepis na zupę z kurczakiem. Przydadzą się papryki i ketchup

Jeśli mówimy o zupach na kurczaku, momentalnie przychodzi nam do głowy rosół, krupnik lub różne warzywne polewki. Jednak dzisiejsza zupa będzie inna - pyszna, sycąca i pełna dodatków. Potrzebne będą papryki, pieczarki i trochę ketchupu. Przepis jest inspirowany greckim fast foodem, więc gdy zjesz swoją porcję, poczujesz się jak na wakacjach.

Polacy kochają zupy i prawie codziennie w większości naszych domów na obiad jest jakaś pyszna zupka. Uwielbiamy szczególnie klasyczne przepisy, np. rosół, pomidorową, krupnik, ogórkową czy flaczki. Czasami jednak warto wyjść poza kulinarną strefę komfortu i spróbować czegoś nowego. Zupa gyros może brzmi nieco egzotycznie, ale nie ma w niej dziwnych składników, a sposób wykonania jest banalny. Bazą smaku jest kurczak, a dokładniej udka. Jednak trzeba je wcześniej wytrybować, a mięsko podsmażyć. Taka zupa z miejsca stanie się hitem w twoim domu i będziesz ją robić na każdą okazję i bez okazji też. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszny chowder kukurydziany

Zupa gyros na udkach z kurczaka. Lepsza niż najlepszy rosół

Składniki:

  • ok. 800 g tłustszego mięsa z kurczaka, najlepiej z udek,
  • 4 papryki (najlepiej użyć kolorowych),
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 większe czerwone cebule,
  • 1 litr rosołu lub bulionu, może być warzywny,
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki,
  • 1/4 szklanki ketchupu,
  • sól, pieprz, przyprawa gyros, słodka i ostra papryka.
  • natka pietruszki do dekoracji.

Zupa gyros na nogach z kurczaka - sposób wykonania:

  1. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę, następnie przełóż do miski, dopraw do smaku przyprawami (nie żałuj przyprawy gyros) i marynuj w lodówce przez 2-3 godziny. W międzyczasie przygotuj i pokrój warzywa - paprykę w paski, cebulę w piórka, pieczarki w plastry, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotuj większy garnek, najlepiej z grubym dnem. Rozgrzej w nim odrobinę oliwy i podsmaż kurczaka. Kiedy lekko się zarumieni, zalej go bulionem. Gotuj na wolnym ogniu.
  3. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i zeszklij cebulę. Następnie dodaj czosnek i kiedy uwolni swój aromat, przełóż całość do garnka.
  4. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki. Kiedy odparuje z nich nadmiar wody, lekko je osól. Podobnie przełóż do garnka. Dodaj także pokrojoną paprykę oraz kukurydzę odsączoną z zalewy. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. pół godziny.
  5. Pod koniec gotowania dodaj do zupy ketchup, śmietankę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj gorącą, możesz udekorować ją posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Wskazówka. Zamiast mięsa z nogi kurczaka, możesz użyć także mięsa z udźca indyka. To mięso nieco delikatniejsze, ale nie jest chude, więc będzie idealne do zupy gyros. Pamiętaj jednak, że należy je krótko, ale intensywnie podsmażać, by cały smak "zamknął" się w środku. 

Więcej o: