Jak sprawdzić świeżość jajek? Smak i zapach to nie wszystko. Mamy aż trzy proste sposoby

Wykorzystujemy je do wielu potraw i wypieków, jednak już jedno zepsute może zniszczyć całe danie. Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Możesz to zrobić łatwo i w dodatku bez rozbijania skorupki.

Jajka to podstawowy składnik diety na całym świecie. Są idealne zarówno na śniadanie, jak i jako dodatek do dań obiadowych czy kluczowy element wypieków. Ich świeżość ma ogromne znaczenie, bo zepsute mogą zrujnować całą potrawę i narazić na zatrucie, z uwagi na obecność różnego rodzaju bakterii. Jak więc sprawdzić, czy jajko nadaje się do spożycia? Oto kilka prostych metod.

Zobacz wideo Genialny przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem. Ten trik odmieni twoje gotowanie

Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Testy są bardzo proste, a do tego niezawodne 

Sposobów na sprawdzenie świeżości jajek jest kilka. Wszystkie są bardzo proste i od razu będzie wszystko wiadome.

  • Test wody. Zanurz jajko w szklance wypełnionej wodą. Jeśli opada na dno i leży na boku oznacza, że jest świeże. Jeśli unosi się lekko, może być już nieco starsze, ale wciąż dobre. Jeśli pływa na powierzchni, może być już zepsute, więc lepiej je wyrzuć.
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Wrzuć je do szklanki i obserwuj
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Wrzuć je do szklanki i obserwuj redakcja Haps.pl
  • Kontrola wizualna. Sprawdź jajko pod światłem. Pęknięcia lub ruchome żółtko oznacza, że jest mniej świeże. Z kolei wodniste białko i spłaszczone żółtko to sygnał, że lepiej nie ryzykować.
  • Test słuchu. Potrząśnij jajkiem przy uchu. Jeśli nie słyszymy nic, to jest świeże. Jeśli słyszysz chlupotanie to znak, że jest już stare.

Jak zachować świeżość jaj na dłużej? Zadbaj o odpowiednie przechowywanie

Jajka najlepiej trzymać w oryginalnym opakowaniu. Chroni ono przed bakteriami, zapachami z otoczenia i pomaga kontrolować datę przydatności. Dla dłuższej świeżości przechowuj je w lodówce (środkowa półka) lub spiżarni, w stałej temperaturze. Jajka można też mrozić, ale tylko bez skorupki. Aby uniknąć marnowania, białka i żółtka przechowuj do 12 miesięcy w zamrażarce (najlepiej spożyć je w ciągu 4 miesięcy). Żółtka zamrażaj z odrobiną cukru lub soli, by nie zmieniły konsystencji.

Więcej o: