Jajka to podstawowy składnik diety na całym świecie. Są idealne zarówno na śniadanie, jak i jako dodatek do dań obiadowych czy kluczowy element wypieków. Ich świeżość ma ogromne znaczenie, bo zepsute mogą zrujnować całą potrawę i narazić na zatrucie, z uwagi na obecność różnego rodzaju bakterii. Jak więc sprawdzić, czy jajko nadaje się do spożycia? Oto kilka prostych metod.
Sposobów na sprawdzenie świeżości jajek jest kilka. Wszystkie są bardzo proste i od razu będzie wszystko wiadome.
Jajka najlepiej trzymać w oryginalnym opakowaniu. Chroni ono przed bakteriami, zapachami z otoczenia i pomaga kontrolować datę przydatności. Dla dłuższej świeżości przechowuj je w lodówce (środkowa półka) lub spiżarni, w stałej temperaturze. Jajka można też mrozić, ale tylko bez skorupki. Aby uniknąć marnowania, białka i żółtka przechowuj do 12 miesięcy w zamrażarce (najlepiej spożyć je w ciągu 4 miesięcy). Żółtka zamrażaj z odrobiną cukru lub soli, by nie zmieniły konsystencji.