Pierogi kapucyńskie to przepyszne danie obiadowe, które skradło już serca i podniebienia wielu smakoszy. Pierogi to nasze dobro narodowe, którym zachwycamy się nie tylko my, ale także nasi zagraniczni goście. Można przygotować je na wiele różnych sposobów. My dziś proponujemy pierogi kapucyńskie - pyszne połączenie mięciutkiego ciasta i idealnie skomponowanego farszu.
5
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Wyborcza.pl
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Pierogi kapucyńskie polecają się na obiad codzienny i od święta. Obłędnie smakują z karmelizowaną cebulką! Jak je zrobić? Poniżej znajdziesz prosty przepis.
REKLAMA
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Pierogi kapucyńskie - farsz na bazie idealnie skomponowanej mieszanki smaków
Dlaczego polecamy wypróbować pierogi kapucyńskie? Farsz do pierogów - to on zazwyczaj decyduje o tym, że lubimy dany rodzaj pierogów lub nie. Jak powszechnie wiadomo, pierogi są bardzo popularne w naszym kraju. Przygotowujemy je w oparciu o różnego rodzaju składniki. Najczęściej są to pierogi z ziemniakami i serem, pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, pierogi z farszem mięsnym oraz pierogi z farszem z kapusty kiszonej.
To właśnie kapusta kiszona jest jednym z głównych składników przepysznych pierogów kapucyńskich. Ale nie tylko ona wpływa na ich wyjątkowy smak. Oprócz kapusty kiszonej, w nadzieniu do pierogów kapucyńskich znajdziemy także suszone leśne grzyby, śliwki suszone oraz dużo aromatycznych ziół i przypraw. Połączenie tych wszystkich składników sprawia, że pierogi kapucyńskie nie mają sobie równych.
Jak zrobić pierogi kapucyńskie? Lista składników
Zatem, jak zrobić pierogi kapucyńskie? Zaczynamy od przygotowania produktów. Będą Ci potrzebne następujące składniki:
Na farsz:
1 kg kiszonej kapusty
100 g suszonych grzybów (najlepiej borowiki lub podgrzybki)
Co zrobić, gdy wyjdzie za twarde ciasto na pierogi? Jest pewien sposób, by je uratowaćwww.istockphoto.com/Pawel Kacperek
Pierogi kapucyńskie - przepis krok po kroku na idealny farsz
Jak zrobić pierogi kapucyńskie? Przepis zaczynamy od przygotowania farszu:
Grzyby umieszczamy w misce. Zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy do namoczenia na 30 minut
Po tym czasie grzyby odcedzamy i kroimy na drobno
Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i siekamy
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie podsmażamy na nim cebulę na złocisty kolor
Na patelnię wrzucamy kapustę, grzyby i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek oraz sól i pieprz według uznania
Dodajemy suszone śliwki i całość dusimy pod przykryciem do momentu, aż kapusta stanie się wystarczająco miękka
Gotowy farsz zdejmujemy z ognia, wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe
Jeżeli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem
Ciasto na pierogi kapucyńskie - jak przygotować?
Gdy mamy już gotowy farsz, bierzemy się za ciasto na pierogi. Jak je przygotować?
Na stolnicę przesiewamy mąkę i formujemy w kształt kopczyka
Na środek kopczyka stopniowo wlewamy maślankę i zagniatamy ciasto
Dodajemy szczyptę soli i kontynuujemy zagniatanie do momentu, aż ciasto stanie się idealnie gładkie i elastyczne (w razie potrzeby dodajemy większą ilość mąki lub maślanki)
Z ciasta formujemy kulę i przykrywamy je plastikową miseczką odwróconą do góry dnem
Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich po kolei rozwałkowujemy i wycinamy kółka (np. szklanką lub foremką do ciasteczek)
Na środek każdego kółka nakładamy farsz, a następnie ciasto dokładnie zlepiamy, formując kształt pieroga
Uformowane pierogi układamy na desce delikatnie podsypanej mąką i przykrywamy ściereczką bawełnianą
Wrzucamy partiami na osolony wrzątek
Gotujemy przez 2–3 minuty od wypłynięcia na wierzch
Pierogi wyławiamy z wody i układamy na tacy
Pierogi kapucyńskie najlepiej smakują podsmażone na rumiano na maśle. Można je podawać z ulubionymi dodatkami, ale zupełnie wyjątkowo komponują się ze słodyczą karmelizowanej cebuli. Po prostu palce lizać!