Pierogi kapucyńskie zaskakują wyważonym farszem. Nie zgadniesz, co jest w środku. Lepsze niż ruskie

Pierogi kapucyńskie to przepyszne danie obiadowe, które skradło już serca i podniebienia wielu smakoszy. Pierogi to nasze dobro narodowe, którym zachwycamy się nie tylko my, ale także nasi zagraniczni goście. Można przygotować je na wiele różnych sposobów. My dziś proponujemy pierogi kapucyńskie - pyszne połączenie mięciutkiego ciasta i idealnie skomponowanego farszu.

Pierogi kapucyńskie polecają się na obiad codzienny i od święta. Obłędnie smakują z karmelizowaną cebulką! Jak je zrobić? Poniżej znajdziesz prosty przepis.

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Pierogi kapucyńskie - farsz na bazie idealnie skomponowanej mieszanki smaków

Dlaczego polecamy wypróbować pierogi kapucyńskie? Farsz do pierogów - to on zazwyczaj decyduje o tym, że lubimy dany rodzaj pierogów lub nie. Jak powszechnie wiadomo, pierogi są bardzo popularne w naszym kraju. Przygotowujemy je w oparciu o różnego rodzaju składniki. Najczęściej są to pierogi z ziemniakami i serem, pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, pierogi z farszem mięsnym oraz pierogi z farszem z kapusty kiszonej.

Kapusta kiszona
Kapusta kiszona FOT.AGNIESZKA SADOWSKA/ Agencja Wyborcza.pl

To właśnie kapusta kiszona jest jednym z głównych składników przepysznych pierogów kapucyńskich. Ale nie tylko ona wpływa na ich wyjątkowy smak. Oprócz kapusty kiszonej, w nadzieniu do pierogów kapucyńskich znajdziemy także suszone leśne grzyby, śliwki suszone oraz dużo aromatycznych ziół i przypraw. Połączenie tych wszystkich składników sprawia, że pierogi kapucyńskie nie mają sobie równych.

Jak zrobić pierogi kapucyńskie? Lista składników

Zatem, jak zrobić pierogi kapucyńskie? Zaczynamy od przygotowania produktów. Będą Ci potrzebne następujące składniki:

Na farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowiki lub podgrzybki)
  • 100 g suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 czubata łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka kminku

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 500 ml maślanki naturalnej
  • szczypta soli 
Co zrobić, gdy wyjdzie za twarde ciasto na pierogi? Jest pewien sposób, by je uratować
Co zrobić, gdy wyjdzie za twarde ciasto na pierogi? Jest pewien sposób, by je uratować www.istockphoto.com/Pawel Kacperek

Pierogi kapucyńskie - przepis krok po kroku na idealny farsz

Jak zrobić pierogi kapucyńskie? Przepis zaczynamy od przygotowania farszu:

  • Grzyby umieszczamy w misce. Zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy do namoczenia na 30 minut
  • Po tym czasie grzyby odcedzamy i kroimy na drobno
  • Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie podsmażamy na nim cebulę na złocisty kolor
  • Na patelnię wrzucamy kapustę, grzyby i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek oraz sól i pieprz według uznania
  • Dodajemy suszone śliwki i całość dusimy pod przykryciem do momentu, aż kapusta stanie się wystarczająco miękka
  • Gotowy farsz zdejmujemy z ognia, wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe
  • Jeżeli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem

Ciasto na pierogi kapucyńskie - jak przygotować?

Gdy mamy już gotowy farsz, bierzemy się za ciasto na pierogi. Jak je przygotować? 

  • Na stolnicę przesiewamy mąkę i formujemy w kształt kopczyka
  • Na środek kopczyka stopniowo wlewamy maślankę i zagniatamy ciasto
  • Dodajemy szczyptę soli i kontynuujemy zagniatanie do momentu, aż ciasto stanie się idealnie gładkie i elastyczne (w razie potrzeby dodajemy większą ilość mąki lub maślanki)
  • Z ciasta formujemy kulę i przykrywamy je plastikową miseczką odwróconą do góry dnem
  • Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich po kolei rozwałkowujemy i wycinamy kółka (np. szklanką lub foremką do ciasteczek)
  • Na środek każdego kółka nakładamy farsz, a następnie ciasto dokładnie zlepiamy, formując kształt pieroga
  • Uformowane pierogi układamy na desce delikatnie podsypanej mąką i przykrywamy ściereczką bawełnianą
  • Wrzucamy partiami na osolony wrzątek
  • Gotujemy przez 2–3 minuty od wypłynięcia na wierzch
  • Pierogi wyławiamy z wody i układamy na tacy

Pierogi kapucyńskie najlepiej smakują podsmażone na rumiano na maśle. Można je podawać z ulubionymi dodatkami, ale zupełnie wyjątkowo komponują się ze słodyczą karmelizowanej cebuli. Po prostu palce lizać!

Zobacz też: Jak zrobić i z czym podać masło czosnkowe? Kilka przepisów na smakowite masło czosnkowe

Więcej o: