Nazwa zabawna, ale smak boski. Rumuński przysmak podbił moją kuchnię. Szybki, łatwy i pyszny

Mamałyga to danie, które wciąż budzi skrajne emocje. Choć niektórzy mogą ją uważać za dość banalną potrawę, dla innych jest prawdziwą kulinarną przyjemnością. Można ją spotkać w wielu wersjach, a jej historia sięga daleko poza granice Polski.

Mamałyga, czyli gęsta potrawa z kaszy kukurydzianej, jest jednym z tradycyjnych dań kuchni rumuńskiej i ukraińskiej. Choć może kojarzyć się z czymś glutowatym, zdobyła wielu fanów dzięki prostocie przygotowania. W rejonach górskich była popularnym daniem wśród pasterzy, ponieważ bardzo dobrze zapychała. Teraz można bardziej eksperymentować z jej smakiem, dodając składniki, które ją dopełniają.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Z czym jeść mamałygę? Podpowiadamy, jak wzbogacić prosty przepis

Możesz do niej dodać porcję warzyw, grzyby, jajka w koszulce lub sadzone. Świetnym dodatkiem jest większa porcja ziół i przypraw. Wszystko to jeszcze bardziej podbije jej smak.

Składniki:

  • 300 g kaszy kukurydzianej,
  • 200 ml mleka,
  • 400 ml wody,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 200 g swojskiej kiełbasy,
  • 200 ml kwaśnej śmietany,
  • 100 g bryndzy,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak się gotuje mamałygę? Smaczne danie w kilku krokach

Gotowanie mamałygi jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Wystarczy tylko kilka kroków. Podaj ją najbliższym, a każdy pochwali dobór składników.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i połącz ją z mlekiem. Do mieszanki wsyp kaszę kukurydzianą i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż stanie się gęsta i miękka.
  2. Boczek i kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je na suchą patelnię i podsmażaj na tłuszczu, który się wytopi. Po wysmażeniu mięso odstaw na bok, a tłuszcz przelej do garnka z kaszą, dokładnie wymieszaj.
  3. Gotową mamałygę przełóż do miseczek. Wierzch każdej porcji polej kwaśną śmietaną, posyp słodką i ostrą papryką, a następnie udekoruj kawałkami podsmażonego mięsa oraz bryndzy. Podawaj na ciepło. Smacznego!
Więcej o: