Zamiast przemęczać się w kuchni, przygotuj pączki dla leniuchów. Trzy kroki i możesz się zajadać

Szybkie pączki to zbawienie, gdy chcemy zjeść coś słodkiego, ale nie mamy czasu na długie stanie w kuchni. Zbliżający się tłusty czwartek jest świetnym pretekstem do ich spróbowania. Przygotowanie jest tak proste, że nie uwierzysz. Użyj blendera, a wszystko stanie się jasne.

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a ty nie wiesz jeszcze, co upichcić? Wybierz najprostszą opcję - mini pączki, które przygotujesz w mgnieniu oka. Tu obowiązuje zasada trzech kroków. Wystarczy zblendować kilka składników, uformować małe kulki i usmażyć. Gdy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis, myślałam, że nic z tego nie wyjdzie. Jednak szybko przyznałam, że są smaczniejsze od wersji mojej babci. Te pączki zajmują szczególne miejsce w moim sercu i gdy tylko mam okazję, dzielę się recepturą z innymi. Co najważniejsze, jest tania i nie spędzisz przy niej wielu godzin.

Zobacz wideo Jak tłusty czwartek, to... oponki z serkiem mascarpone. Poznaj ten przepis!

Mini pączki twarogowe. Szybka alternatywa dla tradycyjnych przysmaków

Tu nie ma żadnej filozofii i wyszukanych składników, wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz w pobliskim sklepie. Ciasto powstaje w kilka minut, a smażenie to pestka. Nawet się nie zorientujesz, jak nasmażysz całą miskę. 

Składniki:

  • 250 g twarogu,
  • jajko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki mąki,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • olej lub smalec do smażenia.

Składniki dodatkowe:

  • 2 łyżki drobnego cukru,
  • łyżeczka cynamonu.

Błyskawiczne pączki serowe. Idealne dla tych, którzy nie lubią czekać

Przepis jest tak łatwy, że nawet osoby, które na co dzień nie pieką, mogą zabrać się za te pyszne kulki bez obaw. Jeśli lubisz nadziane wersje, możesz użyć do tego domowych konfitur lub kremu czekoladowego. Dla jeszcze smaczniejszego efektu posyp je cukrem pudrem lub oblej lukrem.

Sposób przygotowania:

  1. Na początek zmiksuj twaróg z cukrem waniliowym, jajkiem oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aż całość stanie się gładka i elastyczna, ale nadal lekko kleista.
  2. Na blacie wysyp trochę mąki, nabierz łyżkę przygotowanego ciasta i obtocz go w mące. Formuj małe kulki, tworząc mini pączki.
  3. W głębokim garnku lub na dużej patelni rozgrzej olej albo smalec. Smaż pączki na rozgrzanym tłuszczu, obracając je, aż staną się złociste i chrupiące z każdej strony.
  4. Po usmażeniu, posyp je cukrem pudrem lub obtocz w mieszance drobnego cukru i cynamonu. Podawaj na ciepło.
Więcej o: