-
Haps
-
Jak przygotować
- Na walentynki robię lekką sałatkę ze szpinakiem i pomidorami. Dressing jest palce lizać
Na walentynki robię lekką sałatkę ze szpinakiem i pomidorami. Dressing jest palce lizać
Jeśli zastanawiasz się co podać na walentynki, żeby zjeść coś pysznego i jednocześnie lekkiego, by mieć siłę na randkowy wieczór, mamy świetny przepis. Ta lekka sałatka to hit i prawdziwa bomba smaku. Wśród składników same pyszności, które łączy przepyszny, lekko słodki dressing. Nie czekaj, tylko pędź do sklepu po szpinak.
Pomysłów na walentynkową kolację jest bez liku i oczywiście wszystko zależy od tego co my i nasza połówka lubi jeść. Jeśli jednak ten wieczór planujecie spędzić aktywnie i maksymalnie się sobą nacieszyć, a nie leżeć brzuchami do góry po przejedzeniu, postaw na coś lekkiego i pysznego zarazem. Jeśli planujesz kolację w domu, wypróbuj nasz przepis na przepyszną sałatkę ze szpinaku i suszonych pomidorów. Może w pierwszej chwili połączenie składników wydaje się zaskakujące, to jest naprawdę fantastyczne. Całość dopełni pyszny dressing na bazie miodu, oliwy i musztardy. Twoja druga połówka będzie zachwycona.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pysznego łososia w sosie szpinakowym
Lekka kolacja na walentynki. Zrób sałatkę ze szpinakiem i pomidorami
Składniki:
- 300 g szpinaku baby,
- ok. 50-60 g sera z niebieską pleśnią,
- 4 suszone pomidory,
- garść ulubionych orzechów, polecam orzeszki pinii,
Dressing:
- pełna łyżka miodu,
- pełna łyżka musztardy,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
- Szpinak opłucz na sicie i odstaw na chwilę, by odciekł. Możesz dodatkowo osuszyć go ręcznikiem papierowym. Następnie przełóż do miski.
- Suszone pomidory wyjmij z zalewy i pokrój w kostkę. Dodaj do szpinaku. Orzechy możesz chwilkę podprażyć na suchej patelni, ale nie jest to konieczne. Jeśli używasz na przykład orzechów włoskich, migdałów lub nerkowców, posiekaj je na drobniejsze kawałki.
- Ser pleśniowy pokrój w kostkę wielkością podobną do suszonych pomidorów. Dodaj do reszty składników.
- Zajmij się dressingiem. Do miseczki dodaj miód, musztardę, sok wyciśnięty z cytryny oraz oliwę z oliwek. Dodaj odrobinę soli i świeżo mielony pieprz. Całość wymieszaj i polej nią sałatkę. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Wskazówka: żeby dodatkowo podrasować sałatkę i przy okazji dodać jej trochę białka, możesz dodać kurczaka podsmażonego na patelni lub ugotowanego w bulionie. Świetnie będą pasowały także krewetki podsmażone na maśle lub pokrojone i przyprawione tofu. Zamiast orzechów możesz dodać także słonecznik lub ziołowe grzanki.