Na walentynki robię lekką sałatkę ze szpinakiem i pomidorami. Dressing jest palce lizać

Jeśli zastanawiasz się co podać na walentynki, żeby zjeść coś pysznego i jednocześnie lekkiego, by mieć siłę na randkowy wieczór, mamy świetny przepis. Ta lekka sałatka to hit i prawdziwa bomba smaku. Wśród składników same pyszności, które łączy przepyszny, lekko słodki dressing. Nie czekaj, tylko pędź do sklepu po szpinak.

Pomysłów na walentynkową kolację jest bez liku i oczywiście wszystko zależy od tego co my i nasza połówka lubi jeść. Jeśli jednak ten wieczór planujecie spędzić aktywnie i maksymalnie się sobą nacieszyć, a nie leżeć brzuchami do góry po przejedzeniu, postaw na coś lekkiego i pysznego zarazem. Jeśli planujesz kolację w domu, wypróbuj nasz przepis na przepyszną sałatkę ze szpinaku i suszonych pomidorów. Może w pierwszej chwili połączenie składników wydaje się zaskakujące, to jest naprawdę fantastyczne. Całość dopełni pyszny dressing na bazie miodu, oliwy i musztardy. Twoja druga połówka będzie zachwycona. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pysznego łososia w sosie szpinakowym

Lekka kolacja na walentynki. Zrób sałatkę ze szpinakiem i pomidorami

Składniki:

  • 300 g szpinaku baby, 
  • ok. 50-60 g sera z niebieską pleśnią, 
  • 4 suszone pomidory, 
  • garść ulubionych orzechów, polecam orzeszki pinii, 

Dressing:

  • pełna łyżka miodu, 
  • pełna łyżka musztardy, 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Sposób wykonania:

  1. Szpinak opłucz na sicie i odstaw na chwilę, by odciekł. Możesz dodatkowo osuszyć go ręcznikiem papierowym. Następnie przełóż do miski. 
  2. Suszone pomidory wyjmij z zalewy i pokrój w kostkę. Dodaj do szpinaku. Orzechy możesz chwilkę podprażyć na suchej patelni, ale nie jest to konieczne. Jeśli używasz na przykład orzechów włoskich, migdałów lub nerkowców, posiekaj je na drobniejsze kawałki. 
  3. Ser pleśniowy pokrój w kostkę wielkością podobną do suszonych pomidorów. Dodaj do reszty składników. 
  4. Zajmij się dressingiem. Do miseczki dodaj miód, musztardę, sok wyciśnięty z cytryny oraz oliwę z oliwek. Dodaj odrobinę soli i świeżo mielony pieprz. Całość wymieszaj i polej nią sałatkę. Podawaj od razu po przygotowaniu. 

Wskazówka: żeby dodatkowo podrasować sałatkę i przy okazji dodać jej trochę białka, możesz dodać kurczaka podsmażonego na patelni lub ugotowanego w bulionie. Świetnie będą pasowały także krewetki podsmażone na maśle lub pokrojone i przyprawione tofu. Zamiast orzechów możesz dodać także słonecznik lub ziołowe grzanki. 

Więcej o: