Ten przepis na chleb ma 140 lat, a wciąż nie ma sobie równych. Jest chrupiący i znika co do kromki

Domowe wypieki nie mają sobie równych pod względem smaku i zapachu. Jak najlepiej upiec chleb w domu? Skorzystaj z przepisu, który liczy sobie 140 lat. Jego autorką jest twórczyni wielkiego bestsellera kulinarnego "365 obiadów", czyli Lucyna Ćwierczakiewiczowa.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa propagowała zdrową, prostą oraz tanią dietę. To również pierwsza osoba w naszym kraju, która zaczęła zarabiać na pisaniu porad kulinarnych. Co ciekawe, książki wydane przez nią wiele lat temu wciąż zawierają receptury, które można z powodzeniem odtwarzać.

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Przepis na chleb drożdżowy według Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Liczy już 140 lat

Jednym z pomysłów, który przypadnie do gustu miłośnikom domowych wypieków, jest chleb na drożdżach. Recepturę znajdziemy w książce "Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast", która pochodzi z 1988 roku, jednak data pierwszego wydania to 1885 rok. Z podanych proporcji wyjdą trzy duże lub cztery mniejsze bochenki.

Lista potrzebnych składników:

  • ok. 2,25 kg mąki pszennej (w oryginale garniec),
  • litr serwatki (w oryginale kwarta),
  • 76 g świeżych drożdży (w oryginale sześć łutów),
  • łyżeczka soli,
  • woda lub piwo do posmarowania chleba.

Co zrobić, żeby chleb był chrupiący? Dawna królowa kuchni nie używała jajka, tylko innego składnika

Według autorki przepisu cały wypiek pieczywa powinien zająć około sześciu godzin. Sekretem wyjątkowo chrupiących bochenków jest... woda lub piwo.

Przed wsadzeniem do pieca, gdy na desce rośnie, kilkakrotnie powinien być zmoczony wodą lub piwem, co najlepiej czynić pędzlem ze szczeciny. Jest to lepszy sposób niż smarowanie chleba jajkiem, jak to wiele osób robi, przez smarowanie bowiem wodą tworzy się skórka twardawa, która po upieczeniu stanowi piękność chleba

- pisała Ćwierczakiewiczowa. 

Pieczenie chleba
Pieczenie chleba Fot. Klaus Nielsen/Pexels
  1. Przygotowanie zaczynu. W 250 ml serwatki rozpuść drożdże. Do połowy mąki dodaj przygotowany rozczyn oraz resztę serwatki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  2. Wyrabianie ciasta. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodaj resztę mąki i sól. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż zacznie odstawać od ręki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia.
  3. Formowanie bochenków. Po drugim wyrośnięciu uformuj bochenki na stolnicy lub blacie, podsypując mąką. Podczas wyrabiania zawijaj ciasto do środka, aby uzyskać gładką i równą powierzchnię.
  4. Przygotowanie do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj bochenki wodą lub piwem.
  5. Pieczenie. Piekarnik nagrzej do 220°C. Piecz chleb przez około 45 minut, aż uzyska złocistą i chrupiącą skórkę.
Więcej o: