Idealny do spaghetti i polskich kopytek. Ten włoski sos marynarze zabierali na statki

Kiedy myślimy o klasycznych sosach włoskiej kuchni, oczywiście pojawia się sos bolognese, sos neapolitański, carbonara i arrabiata. Jednak jest pewien sos, który idealnie pasuje do wszystkich makaronów, pizzy, zapiekanek, a nawet do polskich kopytek. Podstawą są oczywiście pomidory i oliwa, a jego nazwa pochodzi od marynarzy. Jest tak pyszny i łatwy, że porzucisz gotowce ze słoika.

Sos marinara to jeden z najbardziej rozpoznawalnych włoskich sosów i jednocześnie najbardziej uniwersalnych. Jego nazwa wzięła się od marynarzy, którzy zaopatrywali włoskie porty i na statki zabierali gęsty, pomidorowy sos, wcześniej odpowiednio zakonserwowany. Stanowił podstawowe pożywienie w czasie rejsów, gdyż inne produkty, jak ryby i mięso, po prostu szybciej się psuły.

Zobacz wideo Zrobiłam pastę z awokado z pysznym sosem. Musisz spróbować

Zatem spolszczając, można mówić o nim "sos marynarski", chociaż wśród listy składników nie ma niczego, co kojarzy się z morzem. Są za to produkty, które najbardziej kojarzą się z kuchnią włoską, czyli pomidory, oliwa, bazylia i czosnek. Gęsty, aromatyczny sos powinien zasilić twoją spiżarnię i z pewnością udoskonali mnóstwo dań. Kiedyś podałam go z kopytkami - bliscy byli zachwyceni. 

Włoski sos do polskich kopytek i wszelkich makaronów. Pokochasz za smak i prostotę

Składniki:

  • 2 kg soczystych, mięsistych pomidorów, 
  • 1 większa główka czosnku (10-12 ząbków),
  • ok. 80 ml oliwy z oliwek, 
  • 2 cebule szalotki, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 1 płaska łyżka cukru (może być trzcinowy), 
  • 3 pełne łyżki świeżych, posiekanych listków bazylii, 
  • sól morska, świeżo mielony pieprz. 

Sos marinara - sposób wykonania:

  1. Pomidory możesz sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokrój je w kostkę, nie musi być drobna. Czosnek i szalotkę także posiekaj, ale dość drobno. 
  2. Przygotuj garnek lub rondel z grubym dnem. Następnie wlej oliwę i na wolnym ogniu ją rozgrzej. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją delikatnie. Później dodaj czosnek i podsmażaj, aż uwolni swój aromat (nie dopuść, by zaczął brązowieć, bo stanie się gorzki).
  3. Dodaj koncentrat i posiekane pomidory. Zmniejsz moc palnika, dodaj sól, pieprz i cukier oraz posiekaną bazylię. Wymieszaj i duś pod przykryciem przez ok. godzinę, co jakiś czas mieszając.
  4. Kiedy pomidory już się rozpadną i powstanie gęsty, pachnący sos, przelej go do czystych słoików i szczelnie zakręć. Następnie odwróć denkami do góry, by zakrętki się zassały i zaszła pasteryzacja "na sucho". 

Tak przygotowane słoiki z sosem marinara możesz przechowywać do dwóch miesięcy w chłodnym, najlepiej suchym miejscu, jednak dla pewności przechowuj je w lodówce. Jeśli chcesz, do sosu możesz dodać także trochę suszonego tymianku i łyżkę soku z cytryny, by nieco podkręcić smak. 

Więcej o: