Pierogi dominikańskie to tradycyjne danie kuchni staropolskiej, które - nie ma co ukrywać - nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Pora to zmienić. Dlaczego? Bo pierogi dominikańskie to specjał, który charakteryzuje się niebanalnym połączeniem smaku.
6
iStock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Nie każdy zna pierogi dominikańskie. Jak zrobić to pyszne staropolskie danie? Poniżej szczegółowa receptura wraz z dokładnym opisem poszczególnych czynności.
REKLAMA
Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]
Pierogi dominikańskie - farsz inny niż wszystkie
Czym wyróżniają się pierogi dominikańskie? Farsz, który jest wykorzystywany do nadziewania pierogów dominikańskich, jest zupełnie inny niż wszystkie. Nadzienie do pierogów kojarzy się nam głównie z takimi składnikami, jak np. twaróg, gotowane ziemniaki, kiszona kapusta, drobno zmielone mięso czy kasza gryczana.
W pierogach dominikańskich również znajdziemy twaróg, jednak nie w nadzieniu, a cieście. Dzięki jego obecności ciasto ma delikatną konsystencję i zupełnie niespodziewany smak. Bazowym składnikiem farszu do pierogów dominikańskich jest z kolei biała kiełbasa. Oprócz niej, do nadzienia dodawana jest także spora ilość aromatycznych i wyrazistych w smaku dodatków, dzięki którym całość komponuje się ze sobą wprost perfekcyjnie.
Jak zrobić pierogi dominikańskie? Skompletuj składniki
Zatem, jak zrobić pierogi dominikańskie? Przepis zaczynamy od przygotowania niezbędnych składników.
Na farsz będą Ci potrzebne:
600 g surowej białej kiełbasy
3 ząbki czosnku
1 łyżka tartego chrzanu
przyprawy: sól, 1 płaska łyżeczka majeranku
Składniki na ciasto pierogowe:
300 g białego sera
160 g mąki pszennej
15 g masła (miękkie)
1 jajko
szczypta soli
DLOPOFot. Łukasz Cynalewski / Agencja Wyborcza.pl
Pierogi dominikańskie: przepis krok po kroku
Jak zrobić smakowite pierogi dominikańskie? Przepis krok po kroku znajdziesz poniżej. Zaczynamy od przygotowania farszu.
Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę. Wrzucamy do dużej miski i dokładnie rozdrabniamy np. za pomocą widelca
Do kiełbasy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę tartego chrzanu oraz przyprawy: łyżeczkę majeranku i sól do smaku
Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa
Gdy farsz jest gotowy, bierzemy się za przygotowanie ciasta:
Twaróg umieszczamy w misce i rozdrabniamy np. tłuczkiem do ziemniaków (można również zmielić w maszynce do mielenia mięsa)
Dodajemy miękkie masło, jajko oraz szczyptę soli
Składniki bardzo dokładnie mieszamy, najlepiej dłońmi
Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie miało jednolitą konsystencję
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na blacie na grubość ok. 0,5 cm (w przeciwieństwie do tradycyjnego ciasta pierogowego nie jest aż tak elastyczne, dlatego nie powinno być rozwałkowane zbyt cienko)
Z ciasta wycinamy koła (np. za pomocą szklanki lub okrągłej foremki do ciasteczek)
Na każdym kawałku ciasta układamy farsz i dokładnie zlepiamy, formując kształt pieroga
Czynność powtarzamy do momentu, aż zużyjemy wszystkie składniki
Pierogi wrzucamy partiami na lekko osolony wrzątek
Gotujemy przez 2 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch
Wyławiamy z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na talerzach
Pierogi dominikańskie - jak podawać?
Jak podawać pierogi dominikańskie? Danie można serwować na wiele sposobów. Poniżej kilka propozycji:
skwarki z boczku lub słoniny - nadają daniu ciekawego posmaku i przyjemnej chrupkości
karmelizowana cebulka - jej słodycz fajnie współgra zarówno z farszem, jak i ciastem
kwaśna śmietana - popularny dodatek do różnego rodzaju pierogów, świetnie pasuje także do tej staropolskiej wersji
roztopione masło - najlepiej smakuje na przesmażonych pierogach, nadając im delikatności i maślanego posmaku