Pierogi jak kilkadziesiąt lat temu. Mają ciasto inne niż wszystkie, a ich farsz przywodzi na myśl Wielkanoc

Pierogi dominikańskie to tradycyjne danie kuchni staropolskiej, które - nie ma co ukrywać - nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Pora to zmienić. Dlaczego? Bo pierogi dominikańskie to specjał, który charakteryzuje się niebanalnym połączeniem smaku.

Nie każdy zna pierogi dominikańskie. Jak zrobić to pyszne staropolskie danie? Poniżej szczegółowa receptura wraz z dokładnym opisem poszczególnych czynności.  

Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]

Pierogi dominikańskie - farsz inny niż wszystkie

Czym wyróżniają się pierogi dominikańskie? Farsz, który jest wykorzystywany do nadziewania pierogów dominikańskich, jest zupełnie inny niż wszystkie. Nadzienie do pierogów kojarzy się nam głównie z takimi składnikami, jak np. twaróg, gotowane ziemniaki, kiszona kapusta, drobno zmielone mięso czy kasza gryczana.

W pierogach dominikańskich również znajdziemy twaróg, jednak nie w nadzieniu, a cieście. Dzięki jego obecności ciasto ma delikatną konsystencję i zupełnie niespodziewany smak. Bazowym składnikiem farszu do pierogów dominikańskich jest z kolei biała kiełbasa. Oprócz niej, do nadzienia dodawana jest także spora ilość aromatycznych i wyrazistych w smaku dodatków, dzięki którym całość komponuje się ze sobą wprost perfekcyjnie.    

Jak zrobić pierogi dominikańskie? Skompletuj składniki 

Zatem, jak zrobić pierogi dominikańskie? Przepis zaczynamy od przygotowania niezbędnych składników. 

Na farsz będą Ci potrzebne:

  • 600 g surowej białej kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • przyprawy: sól, 1 płaska łyżeczka majeranku

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 300 g białego sera
  • 160 g mąki pszennej
  • 15 g masła (miękkie)
  • 1 jajko
  • szczypta soli   
DLOPO
DLOPO Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Wyborcza.pl

Pierogi dominikańskie: przepis krok po kroku

Jak zrobić smakowite pierogi dominikańskie? Przepis krok po kroku znajdziesz poniżej. Zaczynamy od przygotowania farszu.

  • Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę. Wrzucamy do dużej miski i dokładnie rozdrabniamy np. za pomocą widelca
  • Do kiełbasy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę tartego chrzanu oraz przyprawy: łyżeczkę majeranku i sól do smaku
  • Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa

Gdy farsz jest gotowy, bierzemy się za przygotowanie ciasta:

  • Twaróg umieszczamy w misce i rozdrabniamy np. tłuczkiem do ziemniaków (można również zmielić w maszynce do mielenia mięsa)
  • Dodajemy miękkie masło, jajko oraz szczyptę soli
  • Składniki bardzo dokładnie mieszamy, najlepiej dłońmi
  • Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie miało jednolitą konsystencję
  • Gotowe ciasto rozwałkowujemy na blacie na grubość ok. 0,5 cm (w przeciwieństwie do tradycyjnego ciasta pierogowego nie jest aż tak elastyczne, dlatego nie powinno być rozwałkowane zbyt cienko)
  • Z ciasta wycinamy koła (np. za pomocą szklanki lub okrągłej foremki do ciasteczek)
  • Na każdym kawałku ciasta układamy farsz i dokładnie zlepiamy, formując kształt pieroga
  • Czynność powtarzamy do momentu, aż zużyjemy wszystkie składniki
  • Pierogi wrzucamy partiami na lekko osolony wrzątek
  • Gotujemy przez 2 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch
  • Wyławiamy z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na talerzach 

Pierogi dominikańskie - jak podawać?

Jak podawać pierogi dominikańskie? Danie można serwować na wiele sposobów. Poniżej kilka propozycji:

  • skwarki z boczku lub słoniny - nadają daniu ciekawego posmaku i przyjemnej chrupkości
  • karmelizowana cebulka - jej słodycz fajnie współgra zarówno z farszem, jak i ciastem
  • kwaśna śmietana - popularny dodatek do różnego rodzaju pierogów, świetnie pasuje także do tej staropolskiej wersji   
  • roztopione masło - najlepiej smakuje na przesmażonych pierogach, nadając im delikatności i maślanego posmaku  

Zobacz też: Co na walentynkowy obiad? Przepisy na ucztę dla serc i żołądków. Lepsza ryba niż łosoś

Więcej o: