Domowa konserwa to przede wszystkim gwarancja wysokiej jakości i zdrowego składu. Własnoręcznie przygotowane przetwory nie zawierają chemicznych dodatków i polepszaczy smaku, a odpowiednia pasteryzacja zapewni długi czas przechowywania. To również świetny sposób na niemarnowanie żywności. Jeśli kupisz za dużo mięsa, spokojnie możesz zamknąć je w słoiku i przechować na później.
Kiełbasa w słoiku może być przechowywana nawet kilka miesięcy. Wszystko dzięki tyndalizacji, czyli trzykrotnym procesie pasteryzacji. Słoiki należy gotować w co najmniej 100 stopniach Celsjusza codziennie przez trzy kolejne dni. Tak zabezpieczone przetwory nie muszą stać w lodówce.
Najlepsze mięso na kiełbasę to łopatka z wieprzowiny lub wołowiny. Nie należy jednak zapominać o boczku lub słoninie, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku. To dzięki niemu kiełbasa wyjdzie wybornie smaczna. Do przygotowania domowej konserwy potrzebujesz:
Zanim przejdziesz do przygotowywania przetworów, pamiętaj, że mięso należy osuszyć i pokroić na małe kawałki, a potem zmielić w maszynce.
Robisz przetwory? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.