Dodaj ten składnik do pączków. Będą miękkie i dłużej pozostaną świeże

Standardowy przepis na pączki zakłada użycie mąki, drożdży, mleka, jajek, cukru i masła. Niektórzy jednak dodają do ciasta również ziemniaki. Z pozoru może być to zaskakujący wybór, w końcu ziemniaki kojarzą nam się raczej z wytrawnymi potrawami. Okazuje się jednak, że mają bardzo pozytywny wpływ na pączkowe ciasto. Po co dodaje się ziemniaki do pączków? Wyjaśniła to Marta Szumiata, technolog żywności.

Pączki robione z dodatkiem mascarpone, jogurtu, twarogu czy serka homogenizowanego raczej nie są zaskoczeniem. W końcu każdy z tych składników bardzo dobrze pasuje do deserów. Inaczej sprawa wygląda, gdy mamy do czynienia z ziemniakami, które naturalnie wykorzystujemy do dań wytrawnych. Co prawda pączki przed laty jadało się na słono i nadziewało słoniną, jednak dodawanie do ciasta ziemniaków nie ma nic wspólnego z nawiązaniem do tradycji staropolskiej.

Zobacz wideo Zobacz nasze arcyłatwe pączki z serka waniliowego

W takim razie po co dodawać ziemniaki do pączków, skoro nie chodzi o powrót do korzeni? Szczegółowo wyjaśniła to technolog żywności Marta Szumiata. Główną rolę odgrywa tu skrobia oporna, która wpływa na strukturę ciasta. W jaki sposób? Wyjaśniamy poniżej.

Po co dodaje się ziemniaki do pączków? Będą miękkie i nie sczerstwieją tak szybko

Marta Szumiata z wykształcenia jest technologiem i projektantem żywności, cukiernikiem oraz inżynierem materiałowym. Prowadzi blog oraz profil na Instagramie pod nazwą Nauka na talerzu, gdzie zajmuje się m.in. gastronomią molekularną i technikami kulinarnymi. Prościej rzecz ujmując, wyjaśnia, dlaczego dodaje się do konkretnej potrawy dany składnik, obala kulinarne mity i tłumaczy różnorodne procesy, które zachodzą w trakcie gotowania, smażenia i pieczenia (np. dlaczego ziemniaki w zupie ogórkowej są twarde lub dlaczego piernik się nie psuje). 

Jeden z postów na Instagramie poświęciła pączkom, a konkretnie - ziemniakom, które część osób dodaje do ciasta. Niektórzy prawdopodobnie wiedzą, dlaczego się to robi, inni być może słyszą o tym pierwszy raz lub robią tak, ale nie zastanawiali się, co za tym stoi. Ot, dostali kiedyś taki przepis od babci, mamy lub wujka i po prostu postępują zgodnie z instrukcją. Tymczasem ten nietypowy składnik pozytywnie wpływa na strukturę ciasta do pączków.

Jak wyjaśnia technolog żywności, w ugotowanych ziemniakach skrobia zmienia się w skrobię oporną. "Osłabia strukturę ciasta, ponieważ rozcieńcza białka glutenowe. W rezultacie pączki będą bardziej miękkie i delikatne" - tłumaczy. Nie jest to jednak jedyna zaleta ziemniaków w pączkach. Dzięki skrobi opornej pączki również dłużej zachowają świeżość. 

 

Przepis na pączki z ziemniakami

Jeżeli zaintrygował cię temat dodawania ziemniaków do pączków, podrzucamy nasz przepis. Szczególnie ważne jest, by do ciasta na pączki dodawać ziemniaki już ugotowane. Powinny być też wystudzone i najlepiej nie prosto z lodówki. Jeśli spędziły tam noc, Marta Szumiata radzi, by nieco je ogrzać przed dodaniem do pozostałych składników.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 500 g mąki pszennej (typ 450 lub 500),
  • 100 g masła,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 2 średnie jajka,
  • 5 łyżek drobnego cukru,
  • 5 łyżek letniego mleka,
  • opcjonalnie łyżka spirytusu,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • wybrany dżem, konfitura, powidła itp.

Sposób przygotowania:

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Następnie robimy puree z dodatkiem masła. Przygotowujemy zaczyn: drożdże wkruszamy do naczynia, wsypujemy łyżkę cukru, dolewamy mleko (uważamy, by nie było za ciepłe) i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na kilkanaście minut, by zaczyna zaczął pracować.

Gdy zaczyn drożdżowy wyrasta, można ubić jajka z cukrem. Następnie w dużym naczyniu mieszamy przesianą mąkę, puree ziemniaczane, jajka z cukrem oraz zaczyn. Jeśli używasz spirytusu, również dodaj go w tym momencie. Dokładnie zagniatamy ciasta aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Po tym czasie ciasto na pączki z ziemniakami wyjmujemy z miski, chwilę zagniatamy i rozwałkowujemy na stolnicy lub silikonowej macie. Z ciasta wycinamy szklanką kółka. Na każde nakładamy porcję nadzienia i szczelnie sklejamy. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy pączki na 15 minut, by jeszcze trochę podrosły. Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym oleju (temperatura 175 stopni C) z obu stron, aż ładnie zbrązowieją. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gdy wystygną, polewamy je lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Więcej o: