Sałatka z tortellini idealna na kolację i do pracy. To tylko pięć składników i przyprawy

Sałatka z tortellini to przepis tak uniwersalny, jak tylko można. To nie będzie kolejna nudna sałatka z makaronem, ponieważ połączenie składników, w zasadzie bardzo prostych, jest naprawdę wyjątkowe i dość "bezpieczne". Nie ma kontrowersyjnych i wymyślnych dodatków, ale liczy się nadzienie pierożków tortellini - mięsne nie będą dobrym wyborem.

Szukasz pomysłu na kolację, lunch do pracy, przekąskę do serialu lub coś pysznego na rodzinną imprezę? Zawsze w takich sytuacjach z pomocą przyjdzie przepis na sałatkę. Jednak jeśli masz już po uszy gyrosów, jarzynowej, ryżowej lub z tuńczykiem, czas postawić na coś innego. Sałatka z tortellini, czyli małymi włoskimi pierożkami przypominającymi nasze uszka, z pewnością ci zasmakuje i idealnie sprawdzi się na każdą okazję i bez okazji też.

W sklepach możesz znaleźć mnóstwo wersji tortellini. Szczególnie popularne są z mięsem, serkiem ricotta i szpinakiem. Do przepisu na naszą sałatkę nie sprawdzi się mięsna opcja - wśród składników jest już szynka, więc zostawmy w niej tylko jeden mięsny dodatek. Zamiast tego użyj lżejszych pierożków z serkiem lub szpinakiem - będą idealnie pasowały do reszty. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na leśną polanę - pyszną i efektowną sałatkę

Sałatka z tortellini - idealna na kolację i imprezę

Składniki:

  • 1 opakowanie tortellini z nadzieniem serowym lub szpinakowym,
  • 2 małe czerwone papryki,
  • ok. 350-400 g ogórków konserwowych,
  • 400 g wędliny w kawałku,
  • 1 mała cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majonez.

Sałatka z tortellini - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania pierożków w lekko osolonej wodzie. Muszą być al dente, inaczej podczas mieszania mogą się rwać i przez to wypadnie z nich farsz.
  2. Kiedy tortellini się gotują, zajmij się resztą składników. Wszystko pokrój w drobną kostkę, cebulę jednak jak najdrobniej. Pamiętaj, żeby z papryki dokładnie usunąć gniazda nasienne.
  3. Ostudzone tortellini przełóż do miski i dodaj resztę składników. Dopraw do smaku solą i pieprzem, i wymieszaj z majonezem. Odstaw na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły.

Jeśli chcesz dodać swojej sałatce charakteru, zamiast szynki lub wędliny użyj chorizo lub wędzonych kabanosów. Mają intensywniejszy, aromatyczny i lekko pikantny smak, więc świetnie zrównoważą delikatne pierożki tortellini.

Więcej o: