Oponki serowe jak za dawnych lat. Mięciutkie i puszyste, ale uważaj na twaróg

Jeśli kochasz słodkości i czas karnawału jest twoim ulubionym czasem w całym roku, mamy dla ciebie pyszny i sprawdzony przez dziesięciolecia przepis. Oponki serowe robiły nam babcie i mamy i pewnie większość z was wolała je nawet od pączków. Jak zatem zrobić pyszne, klasyczne oponki? Wybierz odpowiedni twaróg.

Oponki są marzeniem każdego łasucha i smakują bosko przez cały rok, jednak chyba zgodzimy się, że najlepiej właśnie w okresie karnawału. To właśnie wtedy troszeczkę sobie odpuszczamy, a noworoczne postanowienia i diety idą na chwilę w cień, byśmy bez wyrzutów sumienia mogli raczyć się ukochanymi łakociami. Dziś mamy dla was klasyczny przepis na oponki, które od dziesięcioleci robią nasze babcie i wszystkie doświadczone panie domu. Przepis na oponki jest banalny, ale musisz wybrać dobry ser. Po pierwsze - półtłusty, po drugie - zawsze warto samodzielnie go zmielić. Tylko w ten sposób odtworzysz smak, który pamiętasz z dzieciństwa. Przyda się także kieliszek "odpowiednio schłodzonej substancji". Po co wódka do oponek? Wyjaśniamy.

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na oponki z mascarpone

Oponki serowe. Weź ten twaróg i trochę alkoholu

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 0,5 kg półtłustego twarogu,
  • 100-120 g cukru,
  • 4 żółtka
  • płaska łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli esencji waniliowej,
  • niepełna szklanka kwaśnej śmietany,
  • pełna łyżeczka sody,
  • pół kieliszka wódki lub spirytusu,
  • tłuszcz do smażenia (smalec lub olej).

Sposób wykonania:

  1. Twaróg zmiel w maszynce, najlepiej dwukrotnie, następnie przełóż do miski. Dodaj żółtka, śmietanę, cukier oraz żółtka i dokładnie wymieszaj widelcem lub mikserem.
  2. Mąkę wymieszaj z sodą i dodaj do masy serowej. Dodaj także wódkę. Energicznie zagnieć ciasto i przełóż je na blat lub stolnicę.
  3. Ciasto na oponki rozwałkuj i dwiema szklankami o różnych średnicach wycinaj kształt oponek. Możesz użyć szklanki i kieliszka, ważne, by średnice obu naczyń były wyraźnie różne.
  4. W garnku rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia. Kiedy będzie już gorący, wrzucaj partiami oponki i smaż na apetyczny, jasnobrązowy kolor.
  5. Po usmażeniu odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kiedy oponki ostygną, udekoruj je cukrem pudrem, lukrem lub ulubioną polewą.

Czemu warto dodać alkohol do oponek?

Dodatek mocnego alkoholu, takiego jak wódka, koniak albo spirytus, sprawi, że oponki (ale także pączki i faworki) nie będą chłonęły tłuszczu podczas smażenia i dzięki temu będą po prosty lżejsze i bardziej puszyste. Jeśli nie masz pod ręką mocnego alkoholu, możesz także dodać odrobinę octu spirytusowego.

Więcej o: